Door |Geüpdatet op: 09 november, 2022|3.4 min leestijd|

Ga je dit jaar op vakantie naar Oost-Kreta? Goeie keus! Dit deel van het Griekse eiland is iets minder toeristisch maar zeker niet minder indrukwekkend. Van uitgestrekte palmstranden tot sfeervolle stadjes: op Oost-Kreta moet je zijn. We hebben vijf bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

1. De heerlijke stranden van Koutsounari

Op Oost-Kreta, vlakbij het dorpje Ierapetra, vind je het pittoreske kleine dorpje Koutsounari. Koutsounari ligt op een heuvel vol olijf- en pijnbomen en je loopt zo één van de prachtige stranden op. Hou je van wat meer rust? Ga dan naar St. John, één van de langste stranden van Kreta. De grote bomen bij dit zandstrand zorgen voor voldoende schaduw, wel zo fijn. Een andere tip is de baai van Psaropoula, een ideale plek om te snorkelen in de rustige zee. In de buurt van de stranden vind je hotels en restaurants en er zijn genoeg mogelijkheden voor watersporters. Waar plof jij neer?

2. Populair bij de Grieken: de stad Ierapetra

Ierapetra is de op drie na grootste stad van Kreta, met meer dan 10.000 inwoners. Als je op Oost-Kreta bent, mag een bezoekje aan Ierapetra niet ontbreken. Door de ligging op nog geen 300 kilometer van de Libische kust is het de zuidelijkste stad van Europa. En ook niet onbelangrijk: Ierapetra heeft de meeste zonuren van heel Kreta! Het heerlijke strand begint al net buiten het stadscentrum en loopt naar het oosten. Deze fijne stad is ook enorm populair bij de Grieken: in augustus komt de lokale bevolking massaal naar Ierapetra om te genieten van de schitterende zee, de schone stranden én natuurlijk het fantastische eten in een van de vele taverna’s. Snappen wij!

De kust van stad Ierapetra, op Oost-Kreta

Foto: de populaire stad Ierapetra, op Oost-Kreta

3. Ontdek het paradijselijke Chrissi Island

Eén van de bezienswaardigheden op Oost-Kreta waar je zeker naartoe moet is Chrissi Island. Vanaf Ierapetra neem je de boot naar dit paradijselijke eilandje. Dankzij het kristalblauwe water en de prachtige witte zandstranden waan je je zomaar in het Caribisch gebied. Ook de ongerepte natuur is ongelooflijk mooi op dit eiland. Zo vind je hier het grootste Libanese cederbos van heel Europa. Neem een duik in het heldere water, geniet van de zon op het zachte zand en vergeet vooral niet om een stukje over het eiland te lopen; je kijkt er je ogen uit.

Chrissi Island, door de bomen heen gefotografeerd

Foto: vaar met een bootje naar het paradijselijke Chrissi Island

4. Dwalen door de straatjes van Sitia

Op Noord-Oost Kreta ligt het sfeervolle havenstadje Sitia, aan de hellingen van een lage heuvel. Sitia heeft een gezellige boulevard aan de haven, vol terrasjes en restaurants, waar je geniet van een verfrissend glaasje wijn en fantastisch Grieks eten. Vervolgens loop je door naar het centrum, waar je heerlijk ronddwaalt in allerlei straatjes. Hier proef je echt de sfeer en warmte van het stadje. Sitia is wat minder bekend bij toeristen, waardoor je hier in alle rust geniet van de fijne stranden en indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals het lokale museum.

De boulevard van havenstadje Sitia

Foto: havenstad Sitia is zeker een bezoekje waard

5. Het unieke palmenstrand Vai

Nog een tip voor je vakantie op Noord-Oost Kreta is het palmenstrand van Vai. Deze bijzondere plek ligt op 40 minuten van Sitia. Het palmenbos is beschermd natuurgebied en moet je echt gezien hebben. Aan de rand van het strand vind je rotsen. Combineer dit met de indrukwekkende palmbomen, schitterend zand en een azuurblauwe zee en je waant je in een paradijs. Ook watersporters halen hun hart hier op: in Vai kun je onder meer snorkelen, duiken en waterskiën. Het verbaast je vast niet dat Vai tot één van de mooie stranden van heel Kreta behoort. Wil je Oost-Kreta nog wat verder verkennen? Bezoek dan Heilige Klooster van Toplou en de oude stad Itanos, allebei niet ver van Vai.

Kan jij ook niet wachten om het prachtige Oost-Kreta en al haar bezienswaardigheden te ontdekken? Boek dan nu jouw vakantie bij Sunweb.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?