Door |Geüpdatet op: 26 juni, 2023|3.7 min leestijd|

Kreta is misschien wel het bekendste eiland van Griekenland en de perfecte bestemming voor een heerlijke zonvakantie. Het heeft populaire badplaatsen, ruim 1000 kilometer kustlijn, veel natuur en cultuur en genoeg plekken om volledig tot rust te komen. Je moet wel keuzes maken qua activiteiten en bezienswaardigheden, Kreta is namelijk het grootste eiland van Griekenland. Hulp nodig bij het kiezen wat te doen op Kreta? Wij geven je 5 hoogtepunten die je niet mag missen.

1. Bezoek het veelzijdige Rethymnon

Zoek je een stad met charme, bezienswaardigheden én prachtige zandstranden? Dan is Rethymnon de plek waar je moet zijn. Wandel op je gemak door de fotogenieke oude straatjes met gezellige restaurants en originele winkels. Liefhebbers van geschiedenis bezoeken het Fortezza, een van de grootste en best bewaarde kastelen van Kreta. Ook de prachtige kerken en kathedralen, archeologische opgravingen en de Venetiaanse haven zijn in Rethymnon absoluut de moeite waard. Even bijkomen? Hiervoor hoef je niet in Chersonissos te zijn. Zoek een plekje uit op een van de brede zandstranden van Rethymnon, leg je handdoek neer en geniet met volle teugen van de Griekse zon. Of neem een verfrissende duik in de helderblauwe zee. Ook snorkelen is hier een aanrader.

Historisch kasteel

Foto: de Fortezza van Kreta, Griekenland

2. De indrukwekkende opgravingen van Knossos

Als je het over must-sees hebt, mag je deze niet overslaan bij je keuzes in wat te doen op Kreta: de beroemde archeologische vindplaats Knossos. Het Minoïsche Knossos is ruim 4000 jaar oud en werd in de negentiende eeuw opgegraven door de Britse archeoloog Sir Arthur Evans. Bekijk en bewonder de overblijfselen van het indrukwekkende Paleis van Knossos, de bekendste opgraving van deze plek en een van de bekendste bezienswaardigheden van Kreta. Terwijl je rondwandelt krijg je een goede indruk hoe mensen hier duizenden jaren geleden hebben geleefd. Knossos ligt op een heuvel en maar zo’n 5 kilometer van hoofdstad Heraklion. Je wordt hier dan ook niet alleen beloond met bijzondere vondsten, je hebt ook een schitterend uitzicht over de olijfbomen van Kreta.

Oud historisch paleis knossos kreta

Foto: Het historische paleis Knossos, Kreta, Griekenland

3. Spectaculair wandelen in de Samariakloof

Ook wandelaars komen aan hun trekken op Kreta, want het eiland staat niet alleen bekend om zijn zandstranden. De Samariakloof is bijvoorbeeld de perfecte bestemming voor als je wel van een uitdaging houdt. Met een lengte van 18 kilometer is dit de langste natuurlijke kloof in heel Europa. Wandel tussen de steile rotswanden, langs bijzondere planten en (met wat geluk) zeldzame dieren. Op sommige plaatsen is de kloof maar 4 meter breed. Neem naast goede wandelschoenen voldoende eten en drinken mee, want de tocht kan wel 4 tot 6 uur duren. Maar dankzij de spectaculaire natuur en prachtige uitzichten kijk je aan het einde van de dag terug op een onvergetelijke ervaring.

4. Ontdek het verborgen strand van Balos Beach

Bezoek je graag een afgelegen, paradijselijk strand? Rijd dan naar Balos Beach in het uiterste noordwesten van Kreta. Dit hagelwitte strand ligt in een baai en wordt door velen beschouwd als het mooiste strand van Kreta. Kies een fijne plek uit in de zon en kijk uit over de schitterende azuurblauwe lagune. Het is de perfecte plek om helemaal tot rust te komen. Liefhebber van snorkelen? Het heldere water bij Balos Beach is er perfect voor. Als je geen auto hebt, kun je Balos Beach ook goed bereiken per boot. Vanaf Kissamos vertrekken er dagelijks boten.

Wit strand omringd door helderblauwe zee en hoge bergen

Foto: uitzicht op het prachtige Balos Beach, Kreta, Griekenland

5. Maak kennis met het bijzondere eiland Spinalonga

Voor een bijzondere bestemming op Kreta neem je de boot vanaf Elounda of Agios Nikolaos naar het eilandje Spinalonga. Als je Spinalonga nadert, zie je het prachtige Venetiaanse fort opdoemen dat hier al eeuwen geleden is gebouwd. Maar het eiland is vooral bekend omdat het tussen 1903 tot 1957 een verbanningsoord voor leprapatiënten was. Leprapatiënten hebben hier jarenlang geïsoleerd van de buitenwereld geleefd. Bezoek de tentoonstelling op Spinalonga om meer over deze aangrijpende geschiedenis te weten te komen. In de gerenoveerde huisjes krijg je een goede indruk hoe de mensen hier als banneling hebben geleefd. Neem rustig de tijd, want rondlopen op Spinalonga is een indrukwekkende ervaring.

Ben je dankzij deze tips enthousiast geworden over Kreta? Ga dan snel op zoek naar je favoriete bestemming en accommodatie op Kreta en beleef een topvakantie op dit veelzijdige eiland!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?