Het is nog even aftellen, maar binnenkort mag ik weer naar Tiroler land. Sinds een paar jaar ben ik verliefd geworden op Oostenrijk. Terwijl ik tijdens mijn zomervakantie toch echt liever aan een strand lig te ontspannen, vind ik een paar dagen Oostenrijk echt geweldig. Een prachtige natuur met de vele bergtoppen waar de winter ze nog mooier maakt door ze met een dikke laag sneeuw te bestrooien. The snow season has started en ik kijk uit naar een heerlijk Oostenrijks gerecht tussen het skiën door.

oostenrijk gerechten

Een kijkje in de Oostenrijkse keuken
Denkend aan het eten in Oostenrijk kom je vast al snel uit op die beroemde prachtige taarten als Sachertorte en Linzertorte uit. Maar dat is de stadse keuken van Wenen. In Oostenrijk zelf heerst de plattelandskeuken; boerse gerechten met zuurkool, aardappelen of speck staan veel op het menu. En laten we de bijbehorende knödels (deegballetjes) niet vergeten! Gek genoeg (tenminste op het eerste gezicht) is een typisch Oostenrijks boerengerecht geïnspireerd op goulash. Deze Herren Gulasch (ook wel Fiaker Gulasch) stamt nog uit de tijd dat Oostenrijk en Hongarije verenigd waren in een monarchie. Oostenrijk heeft zijn eigen draai aan het beroemde Hongaarse gerecht gegeven door extra worst en een gebakken ei toe te voegen. Die Oostenrijkers weten immers maar al te goed dat stevige kost bij een inspannende bezigheid hoort!

oostenrijk eten

Tiroler Gröstl

Hoofdgerecht, 4 personen

600 gram aardappelen

1 ui

300 gram spekjes

80 gram boter

Peper en zout

1 theelepel oregano

2 eetlepels peterselie

2 eetlepels boter

4 eieren

Bereiding

Bak de spekjes krokant in de pan, dit kan met of zonder boter. Kook de aardappelen ongeveer 10 minuten in de schil. Haal vervolgens de schil eraf, en snijd de aardappelen in dunne plakjes. Doe een beetje boter in de pan en fruit de fijn gesneden ui. Voeg daarna de aardappelschijfjes en spekblokjes toe. Voeg ook peper, zout en oregano naar smaak toe. Bak de aardappel schijfjes goudbruin. Bak ondertussen de eieren als spiegelei. Schep de Tiroler Gröstl op de borden, bestrooi dit met de fijn gesneden peterselie en leg het gebakken ei hier bovenop.

Bereidingstijd circa 30 minuten

Herren Gulasch

Hoofdgerecht, 6 personen

Benodigdheden 5 el boter

1 kilo runderriblappen, in stukken, op kamertemperatuur

2 uien, gesnipperd

3 el tomatenpuree

1 el paprikapoeder

1 tl kummel

1 tl majoraan

6 Frankfurter worsten

6 eieren

6 augurken

Bereiding

Verhit 3 el boter in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin op hoog vuur het vlees rondom bruin. Neem het vlees uit de pan. Draai het vuur laag en fruit de ui goudgeel in het overgebleven bakvet. Roer de tomatenpuree erdoor en doe het paprikapoeder en de kummel erbij. Leg het vlees terug in de pan en schenk er voorzichtig, via de zijkant van de pan 500 ml lauwwarm water bij, tot het vlees nét onder staat. Laat het vlees 2-3 uur, met de deksel op de pan, stoven. Controleer af en toe of het water niet teveel verdampt is. Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper, majoraan en zout. Verwarm de worsten in een aparte pan met water. Verhit de rest van de boter in 2 koekenpannen en bak hierin de eieren tot spiegelei. Serveer het vlees met een worst, spiegelei en een augurk. Lekker met gekookte aardappels.

Bereidingstijd circa 3 uur

Drink bij deze Herren Gulasch een stevige, volle rode wijn gemaakt van de Zweigelt-druif: een druivenras dat je in elk Oostenrijks wijngebied aantreft.

 

Hebben jullie nog recepten die we moeten proberen?

05 februari, 2015|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Denise 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Stevige kost inderdaad! Ik ben net terug uit Frankrijk en daar kun je ook zó lekker eten op de piste!

    • Jaap 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

      Zeker weten, Denise! Hou het blog in de gaten, want binnenkort nemen we ook een kijkje in de Franse keuken :).