Door |Geüpdatet op: 06 september, 2013|3.5 min leestijd|

Ieder vakantieland, ieder eilandje doet zijn uiterste best die bijzonder mooie, glanzende parel in de Middellandse Zee te zijn. Malta doet meer denken aan een ruwe steen; een ruwe edelsteen.

Een zonnige, warm gele edelsteen zoals citrien. Deze schitterende steen brengt volgens oude verhalen bruisende energie, levensvreugde, geluk, voorspoed, succes én maakt dat je dit met iedereen wilt delen. Het vakantiegevoel ten top!  Zoals bij een ruwe edelsteen, daagt Malta je uit op zoek te gaan naar de glanzende facetten van het eiland.

Ontdek prachtige baaien met gouden zandstranden en kleurschakeringen in het water, van lichtgroen tot diep donkerblauw. Golden Bay is de bekendste baai, maar reis verder en spreid je handdoek uit bij de schilderachtige Ghajn Tuffieha Bay, in het Noorden het witte strand van Armier Bay of het betoverende Paradise Bay. Het mooiste strand van Gozo is Ramla Bay, op de voet gevolgd door het afgelegen maar prachtige San Blas Bay. Hier heeft zelfs je telefoon geen bereik meer!

San Blas Bay

Tijdreizen lijkt werkelijkheid te worden wanneer je Mdina bezoekt. Vanaf de eeuwenoude stadsmuren kun je tweederde van het eiland overzien. Nauwe geplaveide straatjes, houten uithangbordjes en gekleurde balkonnetjes. Rust en stilte, slaperige katten, kleurrijke bloemen en tjilpende vogels vind je in deze Stille Stad.

Valletta is overdag een bruisende hoofdstad. Aan de grote hoofdstraten vind je de majestueuze Co-Kathedraal en het Grootmeesterpaleis; ook al van die verborgen juwelen. Van buiten zijn het massieve militair ogende gebouwen, binnen is een rijkdom te vinden waar iedere cultuurliefhebber zijn hart kan ophalen. Dwaal door een wirwar van smalle straatjes tot je uitkomt bij de Barracca Gardens met het uitzicht over de Grand Harbour en de eeuwenoude Drie Steden Vicotiosa, Cospicua en Senglea.

Een kleurrijke luzzu, een Maltees vissersbootje, vaart vanuit de hoofdstad naar deze oude steden. Hoge stadsmuren, massieve verdedigingswerken, oude kronkelige straatjes en opnieuw een schitterende rijkdom aan bijzonder mooie gebouwen, gebouwd door de Ridders van St. John nog voor zij Valletta stichtten!

’s Avonds zijn Valletta en Mdina op het eerste gezicht uitgestorven steden, door lantaarns sprookjesachtig verlicht en daardoor betoverend om doorheen te wandelen. Even lijkt het alsof je in Valletta nergens meer iets kunt drinken, totdat je de weg naar ‘Valletta Waterfront’ hebt gevonden. In de oude stadsmuur zijn een tiental restaurantjes gebouwd waar je heerlijk kunt eten. Mét uitzicht over een schitterend verlichtte Grand Harbour!

Slenter op zondagmorgen over de markt van Marsaxlokk. De twee kilometer lange havenkade staat vol met kraampjes waar men verse vis, glanzend fruit en heerlijke groenten verkoopt. De markt is ook ideaal voor het zoeken naar vakantiesouvenirs; van oude Maltese miniatuur bussen tot heerlijk geurende streekproducten. Spiek vooral ook achter de kraampjes waar de felgekleurde luzzu’s in de azuurblauwe haven dobberen, net terug van de visvangst. De boten en visnetten worden schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Met een ijsje zittend op de kade kun je hier uren genieten.

Marsaxlokk

De onderwaterwereld is magisch. Helderblauw water vol leven en uitzichten tot wel vijftig meter! Felgekleurde visjes schieten onder je door, of je nu snorkelt of met flessen zuurstof de diepte op zoekt. Je waant je in een film als je de scheepswrakken bezoekt die al decennia lang op de zeebodem liggen. Ooit gebouwd door mensen, nu een thuis voor zeedieren en onderwaterplanten.

Duizenden jaren oud zijn de tempels uit 3600 voor Christus waar sporen terug te vinden zijn van een bloeiende cultuur en natuurgodsdienst. Massieve, gigantische stukken steen die op elkaar gestapeld zijn tot tempels die nog altijd overeind staan. Honderden kerken  liggen verspreid over Malta, variërend van een van de grootste koepelkerken van Europa in Mosta tot kleine kapelletjes. Pittoreske dorpjes waar de was buiten hangt te drogen, akkertjes waar de oudere mannen met gebogen rug het land bewerken…

Ja, als je aankomt, lijkt Malta op het eerste gezicht misschien een dorre steen zonder de gewilde grote zandstranden. Maar ga op ontdekkingsreis over het eiland en je zult zien dat Malta vele plekjes heeft waar deze prachtige ruwe edelsteen schittert en glanst!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?