Toen ik er een paar jaar geleden eindelijk voor het eerst kwam, dacht ik alleen maar: waarom heb ik dit niet eerder ontdekt? Een vakantie naar de Algarve (de meest zuidelijke regio van Portugal) biedt een aaneenschakeling van epische uitzichten over prachtige baaien, waterpret, heerlijke wandelingen door zowel de natuur als door authentieke dorpjes en tal van interessante bezienswaardigheden voor jong en oud. Het gebied is niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens heel veilig en daardoor zeer geschikt voor een vakantie met kinderen.

Stranden aan de Algarve

Praia is Portugees voor strand en de Portugese zuidkust heeft er bijna 200 km van. Zelfs buiten het hoogseizoen is de temperatuur hier nog erg aangenaam, dus ben je in de mogelijkheid je vakantie in het voor- of naseizoen te boeken is dat zeker geen slecht idee.

In het westen van deze regio is de kust het ruigst en de zee het wildst. Leuk voor de wat oudere kinderen want je vindt hier veel surfklasjes en mogelijkheden voor andere watersporten. Iets minder geschikt voor de allerkleinsten die lekker veilig in de branding willen spelen.

In het midden, iets ten westen van Faro, vind je de fotogenieke stranden met fel oranje-rode rotsen. Albufeira is een van de bekendste badplaatsen waar het in het hoogseizoen bruist en in de wintermaanden heerlijk rustig is.

In het oostelijke gebied van de Algarve zijn de stranden vlakker en uitgestrekter. Je vindt hier ook strandjes op zandeilanden die voor de kust liggen waar je met een bootje of loopbrug naartoe kunt.

Mooie stranden om met de familie te bezoeken:

  • Praia de Ariffana (goede surfspot, leuk voor wat oudere kids)
  • Lagos & Ponta da Piedade (met prachtige rotsen en lagunes)
  • Praia de Benagil & Algar de Benagil (met grotten)
  • Praia da Marinha (met rotsen die in zee doorlopen)
  • Praia do Barril (een lang licht strand met duinen)

Tip: Het openbaar vervoer in de Algarve is niet geweldig te noemen. Wil je alles uit je vakantie halen, huur dan een auto. Dit kan tijdens of na het boeken, of op vakantie via je reisleiding.

Cultuur en bezienswaardigheden

Tussen alle badplaatsen door is er ook ruimte voor een dagje cultuur. Het zuiden van Portugal is namelijk ook rijk aan gezellige dorpjes en andere bezienswaardigheden.

Faro, de grootste stad van de Algarve en waarschijnlijk ook de plek van aankomst als je met het vliegtuig komt, is zeker de moeite waard voor een dagtripje. Als je kinderen niet bang zijn uitgevallen breng je een bezoekje aan Capela dos Ossos, ofwel ‘De kapel van botten’. Als dat niet spannend klinkt!

Wat je zoal verder nog kunt beleven:

 • Lagos: Authentiek stadje met stadsmuren die je kunt beklimmen en die een mooi uitzicht geven over de zee en de stad. Wandelend door de stad word je verrast door prachtige pleinen en mooie oude gebouwen.
 • Loulé: Oud stadje met leuke marktjes, musea en Arabische invloeden.
 • Cabo de São Vicente: Het uiterste puntje van Europa. Wat een uitzicht!
 • Tavira: Historische stad uit de Moorse tijd.
 • Silves: Oud Moors stadje met een groot fort en kathedraal.

Waterparken Algarve

Naast strand, natuur en cultuur vinden de kinderen een waterpark waarschijnlijk een onvergetelijke belevenis. De Algarve heeft er een aantal, en ook vind je andere themaparken en entertainment voor de kleintjes.

 • Zoomarina (dierenshows met zeehonden en dolfijnen)
 • Slide & Splash (glijbanen en dierenshows)
 • Aqualand (glijbanen en wildwaterbanen)
30 januari, 2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter