Door |Geüpdatet op: 26 oktober, 2022|3.4 min leestijd|

Spanje is een gewild vakantieland bij Nederlanders. Vanwege de mooie stranden, het goede weer, de afwisselende natuur en natuurlijk de fantastische keuken! Van ontbijt tot diner: eten in Spanje is verrassend en zeer smaakvol. In deze blog kom je erachter wat typisch Spaans eten is en welke eetgewoonten Spanje kent. Proef je mee?

Ontbijt: snel en makkelijk

Net als veel Nederlanders beginnen Spanjaarden de dag ‘s ochtends vroeg met een simpel ontbijt, el desayuno. Ze nemen bijvoorbeeld een stuk geroosterd brood met wat boter, marmelade, kaas of vleeswaren. Vaak ontbijten Spanjaarden buiten de deur, onderweg naar werk. Een koffie verkeerd, of café con leche, maakt het ontbijt compleet. Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker belegd stuk stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair. Krijg je al trek?

Tortilla de patatas op een bordje als ontbijt in Spanje

Foto: ontbijten met tortilla de patatas in Spanje

Lunch: de belangrijkste maaltijd van de dag

Volgens de eetgewoonten in Spanje is het pas tussen 14:00 en 15:00 uur tijd voor de lunch, la comida. Dit is de belangrijkste en grootste maaltijd van de dag die vaak uit meerdere gangen bestaat. Spanjaarden nemen er ruim de tijd voor om met familie en vrienden van het eten te genieten. Een voorbeeld van typisch Spaans eten voor de lunch? Gazpacho, een soort koude tomatensoep, wordt vaak als voorgerecht gegeten. Het is heel licht en verfrissend, perfect voor de zomerse temperaturen. Verder zie je qua eten in Spanje veel gegrilde vis, gamba’s, verschillende vleessoorten en salades op de kaart staan. En paella natuurlijk, een typisch Spaans gerecht van granen met vis, vlees en/of groenten dat wordt geserveerd in een grote pan. Een populair nagerecht is crema catalana, wat erg lijkt op crème brûlée. Tip: bij veel restaurants kun je ’s middags voor een redelijke prijs een menu van de dag, menú del día, bestellen. Zo ga je helemaal mee met de locals.

Paella in een pan om tijdens de lunch te eten in Spanje

Foto: tijdens de lunch eten de Spanjaarden graag paella

Diner: lichte hapjes

In Spanje eten ze ’s avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena. Wat eten ze in Spanje als diner? Tapas! Dit zijn allemaal kleine hapjes die door iedereen aan tafel gedeeld worden. Denk hierbij aan stokbrood met diverse soorten beleg, stukjes vis, vlees, queso manchego (oude schapenkaas), gamba’s, tortilla (omelet), olijven, pimiento de padron (gegrilde pepertjes), inktvisringen, geroosterde amandelen, patatas bravas (gekruide aardappelpartjes) en nog veel meer lekkers. Vaak eten Spanjaarden deze samen met vrienden, collega’s of familie in een gezellige tapasbar. Tip voor de toeristen: bestel steeds een paar tapas per keer, dan weet je zeker dat je niet teveel bestelt!

Dit drink je bij het eten in Spanje

In Spanje is het gebruikelijk om wijn te drinken bij het eten. Soms zetten ze de fles alvast op tafel en kun je gewoon een glas inschenken. Dit zie je vooral in de afgelegen, niet-toeristische gebieden. Na de maaltijd kun je als toetje een Moscatel bestellen, een typisch Spaanse dessertwijn met krachtige kruidige en zoete smaak. Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker. Wil je echt de eetgewoonten van Spanje volgen? Bestel dan na 11:00 uur geen cafe con leche meer. Spanjaarden kiezen ’s middags namelijk voor de sterkere varianten, zoals een cortado of een café solo. Zonder melk dus. Ga jij mee in de Spaanse lokale cultuur?

Twee glazen met moscatel-wijn naast elkaar

Foto: in Spanje neem je als toetje een Moscatel

Loopt het water je al in de mond en kun je niet wachten om zelf te ervaren wat ze eten in Spanje? Ga op onderzoek en ontdek alle Sunweb accommodaties in Spanje.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?