Door |Geüpdatet op: 20 september, 2022|3.3 min leestijd|

Heb jij zin om de schitterende Turkse Rivièra te ontdekken? In deze heerlijke kuststreek in het zuiden van Turkije vind je de bruisende badplaats Side. Langs de kustlijn lonken prachtige stranden, het Turkse zonnetje schijnt vrijwel altijd en op iedere hoek van de straat word je verrast door historische bezienswaardigheden. Ook voor natuurliefhebbers heeft Side een hoop te bieden. Wij hebben de leukste bezienswaardigheden in Side voor je verzameld.

Wat te doen in Side centrum: cultuur en historie

Side is niet alleen de ideale luier- en zonbestemming, er is ook genoeg te beleven voor cultuurliefhebbers. Zo staat het oude centrum van Side vol met archeologische gebouwen en monumenten. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Side is het Romeinse amfitheater. Ooit kwamen hier zo’n 15.000 mensen samen om naar gevechten en toneelstukken te kijken. Een ander onmisbaar monument is de Tempel van Apollo, één van de mooiste overblijfselen uit de oudheid in Turkije. Ook is dit de plek waar de Egyptische Cleopatra haar geliefde Marcus Antonius heeft ontmoet. Deze bezienswaardigheid in Side is een absolute must-visit.

Wat te doen in de omgeving van Side: bewonder de Manavgat-waterval

Naast cultuur en historie is er ook prachtige natuur in Side en omgeving te vinden. Op zo’n acht kilometer van Side vind je Manavgat. Een gezellig stadje, waar je de Manavgat bazaar vindt. Lederwaren, kleding, lampen.. hier is letterlijk alles te vinden. Een andere highlight is de Manavgat-waterval. Maak een tour met een traditionele houten boot en vaar over de Manavgat-rivier. Sluit de dag af met een verkoelende duik in het water en een heerlijke Turkse maaltijd.

In de omgeving van Side is de Manavgat-waterval te vinden

Foto: de Manavgat-waterval in omgeving Side

Actie en avontuur in Koprülü National Park

Ben jij een echte avonturier? Vanuit Side worden er excursies aangeboden naar Koprülü National Park. Dit is dé plek in Turkije om te raften. Laat je in een rubberboot meeslepen door stroomversnellingen en hoge golven. Durf jij het aan? Na alle spanning en sensatie is niets lekkerder dan een verfrissende duik in het water. In de omgeving van Koprülü National Park maak je bovendien de mooiste wandelingen in de natuur en zijn er diverse bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de Kurşunlu-waterval en het Romeinse theater in Aspendos.

in Koprülü National Park kun je raften door alle stroomversnellingen

Foto: raften in Koprülü National Park

Voetjes van de vloer in Side

Een avondje uit begint natuurlijk met een goede bodem. Kies voor mezze (verschillende smaakvolle hapjes) of kebab van schaap- of lamsvlees. Je mag Turkije niet verlaten zonder raki geproefd te hebben. Dit is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Klaar om het nachtleven van Side te ontdekken? Geniet van een feestje bij het zwembad, op een boot of natuurlijk in één van de openluchtdiscotheken. Wil je echt goed feesten? In de Barstreet vlakbij de Apollo tempel dans je tot de zon opkomt.

Plan een dagtrip naar de badplaats Alanya

Ben je benieuwd wat te doen in de omgeving van Side? Op slechts een uurtje rijden ligt de badplaats Alanya. Een perfecte optie voor een dagtrip. Wat je hier niet mag missen? De levendige haven, de rode toren Kizil Kule, het kasteel van Alanya en de prachtige gouden zandstranden. Voor een fenomenaal uitzicht over de stad neem je de kabelbaan naar de wijk Ehmedek. Tip: dit magische plekje is vooral erg mooi tijdens zonsondergang, dus zorg dat je op tijd boven bent zodat je het uitzicht nog bij daglicht ziet én zodra de zon ondergaat.

In badplaats Alanya kun je de rode toren Kizil Kule bezoeken

Foto: de rode toren Kizil Kule in badplaats Alanya

Weet jij nu wat te doen in Side? En kun je na het lezen van deze blog niet wachten om de Turkse Rivièra te ontdekken? Kijk dan snel naar onze accommodaties in Side en begin met het plannen van je vakantie!

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?