Door |Geüpdatet op: 20 februari, 2020|2.6 min leestijd|

Eerder gaf ik al een paar goede redenen om Lanzarote op je bucketlist te zetten, maar er is meer… Wijnliefhebbers opgelet: want waar ik het nog niet over gehad heb, is het bijzondere wijngebied La Geria.

Wijngaarden op een vulkanisch eiland?

Een Sauvignon Blanc, Chardonnay, of misschien zelfs wel een Pinot Grigio, daar heeft iedereen weleens van gehoord. De meeste Europese wijnen die we hier kennen komen uit landen als Frankrijk of Italië. Maar wist je dat er op Lanzarote ook druiven geteeld worden? Je verwacht het misschien niet in zo’n vulkanisch landschap. Bij wijngaarden denk je waarschijnlijk eerder aan weelderige begroeiing. Maar op dit eiland hebben ze een wel heel bijzondere manier ontwikkeld om hun druivenranken te laten groeien. 

Erfgoed van de vulkanen

Tijdens de vulkaanuitbarstingen van 1730-1736 werd het meest vruchtbare gebied van het eiland door lavastromen en vulkanische as overspoeld.

Het centraal gelegen gebied, dat tot dan toe voor fruit- en bloementeelt gebruikt werd, was totaal verwoest en onvruchtbaar geworden. Totdat inventieve boeren kuilen begonnen te graven in de hoop vruchtbare aarde te kunnen bereiken…

De struik van de Malvasia druif die ze hier telen wordt in kuiltjes geplant die worden voorzien van een halve cirkel van lavastenen. Zo wordt het enige materiaal dat de wijnboeren van oudsher ter beschikking hadden efficiënt gebruikt. De kuilen en lavasteentjes bieden de jonge druivenplantjes bescherming tegen weer en wind en houden het schaarse water langer vast.

Geniet, en drink ter plaatse

De oogst gebeurt handmatig en levert zo’n half miljoen flessen per jaar op. Dat klinkt misschien veel maar is eigenlijk net genoeg voor de lokale markt. Je zult de Lanzarotische wijnen daarom ook niet in Nederlandse supermarkten of wijnhandel vinden. Wil je er thuis ook nog van kunnen genieten, koop dan een flesje bij een van de Bodega’s om mee te nemen. Let wel op de regels m.b.t. vloeistoffen in je bagage in het vliegtuig!

Lanzarote wijnproeven 2

Waar kan je wijnproeven?

De donkere lavavelden met duizenden kuilen van La Geria vormen een uniek landschap, dat bestempeld is tot beschermd gebied en zelfs al meerdere prijzen gewonnen heeft. Om dit bijzonders te aanschouwen hoef je dus niet eens wijnliefhebber te zijn. La Geria ligt in het centrale deel van het eiland, vlak onder vulkanenpark Timanfaya in de richting van badplaats Puerto del Carmen, langs de LZ-30. Je vindt in deze omgeving vele bodega’s waar je de wijn kunt proeven en kopen. Bij de meeste bodega’s vind je ook een bar, terras of zelfs restaurant waar je onder het genot van tapas van een heerlijk glas wijn kunt genieten. Hier volgen er enkele:

  • El Grifo (de oudste en mooiste maar daardoor ook erg populair onder toeristen)
  • El Chupadero (kleinschaliger, ideaal om met een huurauto naartoe te gaan want ligt niet aan doorgaande weg. Daardoor minder toeristisch)
  • Rubicón
  • Stratvs
  • La Geria

Tip: Huur een auto om het hele eiland te ontdekken. Lanzarote leent zich uitermate goed voor roadtrips.

Let wel op: Don’t drink & drive!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
20 februari, 2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.