Door |Geüpdatet op: 04 november, 2022|3.5 min leestijd|

Het Griekse eiland Rhodos heeft ontzettend veel moois te bieden. Fijne stranden, prachtige natuur, aardige mensen, unieke bezienswaardigheden, lekker eten, leuke activiteiten en… heuse kastelen. Wil jij op Rhodos een kasteel bezoeken? Hier lees je precies waar je die vindt.

Het kasteel van Rhodos-Stad

De middeleeuwse hoofdstad Rhodos-Stad is een ware trekpleister met veel winkels en restaurants. Hier vind je ook het Paleis van de Grootmeesters. Een kasteel met vesting en muren aan de noordkust met in totaal zeven poorten. Het 7e eeuwse kasteel is in 1940 voor het laatst herbouwd en wordt ook wel het Kastello genoemd. Wat het bijzonder maakt is de gotische stijl, een stijl die je niet veel tegenkomt in Griekenland.

Ongeveer 200 jaar lang deed dit kasteel dienst als het hoofdkwartier voor de Johannieterorde. Het heeft een rijke geschiedenis met vele gevechten en het heeft door de jaren heen meerdere functies gehad. Ook als je met kinderen op Rhodos bent, is dit kasteel een leuk en spannend uitje. Vanuit het kasteel slenter je op je gemak door de historische binnenstad. Daar zie je al snel waarom dit gebied op de Unesco Werelderfgoedlijst staat: de vele prachtige middeleeuwse invloeden die je hier ziet maken Rhodos-Stad echt uniek.

Ingang van het Paleis van de Grootmeesters

Foto: het Paleis van de Grootmeesters

Het kasteel van Monolithos

Heel hoog op een monoliet staat het Venetiaanse kasteel van Monolithos, bij het dorp Monolithos aan de westkant van het eiland. Het is een van de populairdere kastelen van Rhodos. Het stamt uit 1480 en is één van de weinige verdedigingsforten die nooit veroverd is geweest. Dit kasteel bereik je vanaf het dorp Monolithos via een kronkelig weggetje en eenmaal boven wacht je een spectaculair uitzicht op het westen. Boek een begeleide hiketocht om vanaf het kasteel de zonsondergang te bekijken of bezoek het kasteel gratis op eigen houtje. Binnen vind je een kleine kapel die nog in werking is. Na je bezoek loop je in ongeveer drie kwartier naar beneden, waar je nog een lekkere verkoelende duik in zee neemt om je dag af te sluiten. Bezoek jij het kasteel overdag en ben je met de auto? Dan is het leuk om meteen door te rijden naar Fourni Beach om daar te zonnen, zwemmen en de grafkamers te bekijken.

Het Venetiaanse kasteel van Monolithos

Foto: het Venetiaanse kasteel van Monolithos

Kritinia kasteel van Rhodos

Aan de westkant van Rhodos ligt in een groen bosgebied het kleine bergdorpje Kritinia. Dit pittoreske dorpje met iets meer dan 600 inwoners is op zich al een aanrader om te bezoeken. Maar als je ongeveer 4 kilometer de heuvel opgaat, kom je uit bij het kasteel van Kritinia. Het Kritinia-kasteel op Rhodos stamt uit 1471 en beschermde de omliggende dorpen tegen de Ottomanen. Nu geniet je er van prachtige uitzichten op de zee en de eilandjes die daar voor de kust liggen. Je ziet sporen van de verwoesting en wederopbouwing van een groot deel van het kasteel. Aan de muren zie je de wapenschilden nog hangen en binnen de muren staat ook nog de oude Agios Pavlos kerk. Genoeg om je ogen uit te kijken!

Het Kritinia-kasteel op een heuvel in Rhodos

Foto: het Kritinia-kasteel op Rhodos

Het Kasteel van de Ridders van St. Jan

Lindos is een havenstadje iets ten zuiden van Rhodos-Stad. Hier staat ook het Kasteel van de Ridders van St. Jan, één van de mooiste kastelen op Rhodos, en de indrukwekkende akropolis die al van veraf te zien is. Die laatste steekt op zijn grote rots hoog uit boven alle witte huisjes. Deze plek is bijzonder: hier werd in de Griekse mythologie de moedergodin Athena aanbeden. Bewonder de wapenschilden in de muren van het fort en de Helleense trireme (een schip met drie rijen roeiers) die in de rots voor het kasteel is uitgehouwen. Je komt hier via een moeilijk begaanbaar, kronkelig wandelpad. Niet erg geschikt voor kleine kinderen of hete dagen.

Het Kasteel van de Ridders van St. Jan is in de avond mooi verlicht

Foto: het Kasteel van de Ridders van St. Jan

De kastelen op Rhodos zelf bewonderen? Boek nu je accommodatie op Rhodos en wissel het strand en zwembad af met een duik in de geschiedenis.

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?