Door |Geüpdatet op: 14 augustus, 2023|4 min leestijd|

Turkije is ontzettend veelzijdig en heeft voor ieder wat wils. Onder toeristen is het land dan ook erg populair. Turkije heeft prachtige nationale parken, natuurgebieden, uitgerekte zandstranden en natuurlijk vele toeristische plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de hoofdstad Ankara of de bekende stad Istanbul. Als je houdt van een bruisend centrum waar gezelligheid, cultuur en horeca samenkomen, dan is een Turkse stad perfect voor jou. Bovendien is de bevolking erg vriendelijk en gastvrij. Benieuwd naar onze tips voor de leukste steden in Turkije? Je leest ze hier.

Ankara, de hoofdstad van Turkije

Ankara is de hoofdstad van Turkije en is populair onder toeristen. Niet zo gek, want je verveelt je hier geen moment. Struin in de ochtend over één van de vele straatmarkten, zoals de Vakif Suluhan Çarşisi. Of kies voor een wandeling door de historisch oude stad met prachtige Ottomaanse huizen en kleine straatjes. Cultuurliefhebbers halen hun hart ‘s middags op in het historisch museum Ataturk Mausoleum (inclusief enorme tombe), of het natuurhistorisch museum MTA Sehit Cuma Dag. Dit museum gaat over onze aarde, dinosauriërs en het ontstaan van de mens. Een waar paradijs voor kinderen!

Istanbul, het beste van twee werelden

Een bezoek aan Turkije is niet compleet zonder een bezoek aan Istanbul. Hier kijk je je ogen uit! Deze stad ligt op twee continenten: Europa en Azië. Daardoor voel je hier zowel de westerse als oosterse invloed. Bezoek vooral de Grand Bazaar Istanbul, één van de grootste overdekte markten in de wereld. In het Topkapi Paleis duik je in de Turkse geschiedenis en in de Hagia Sofia kathedraal kom je even tot rust. Naast het Topkapi Paleis vind je een archeologisch museum met prachtige kunstvoorwerpen en keramiek uit het oude Ottomaanse Rijk. Een lust voor het oog!

Blauw en goud gekleurd Paleis Topkapi in Istanbul met torens, bogen en pilaren

Foto: paleis Topkapi, Istanbul, Turkije

Antalya, parel van de Turkse Rivièra

Antalya wordt ook wel de parel van de Turkse Rivièra genoemd. In deze internationale badplaats kom je tot rust aan het Konyaalti Beach kiezelstrand of het zandstrand Lara Beach. Flaneer over de vele boulevards en bezoek de diverse bazaars die Antalya rijk is. Houd je van actie? Ga dan op jeepsafari door het achterland van Antalya! Koel vervolgens af met een verfrissende cocktail in je hand aan de boulevard. De winkels blijven tot laat in de avond open, dus ga vooral dan op shopavontuur. De temperaturen zijn dan lekker aangenaam.

Side, ideale Turkse stad voor uitstapjes

Side is een walhalla voor shopliefhebbers! Deze havenstad kent talloze knusse straatjes, winkels, restaurants en cafés waar je heerlijk vertoeft. Side is echter ook rijk aan historie. Deze brengt je terug naar de klassiek oudheid. Het Romeinse amfitheater is daarom zeker een bezoek waard! Bewonder ook de Tempel van Apollo. Deze tempel is één van de mooiste overblijfselen uit de Turkse oudheid en zeer de moeite waard om te bekijken. Vanuit Side maak je daarnaast eenvoudig uitstapjes naar Antalya en Alanya, dankzij de centraal gelegen ligging van Side. Toe aan rust en ontspanning? Trek je dan terug in één van de vele luxe resorts en hotels in Side. Je leest het al, Side is één van de meest veelzijdige steden in Turkije.

Historische ruïne in Turkije bij zonsondergang

Foto: één van de unieke ruïnes in Side, Turkije

Bodrum, één van de mooiste steden in Turkije

Wie van Turkije met een mediterraans tintje houdt, komt naar Bodrum! Deze stad ligt vlakbij het Griekse eiland Kos en dat merk je. Zo bewonder je in Bodrum de bekende witte mediterraanse huizen en heeft de keuken diverse mediterraanse invloeden. Bodrum telt veel winkels, restaurants en terrassen waar je heerlijk vertoeft. Bezoek ook zeker de indrukwekkende bezienswaardigheden van Bodrum, zoals het Halicarnassus mausoleum. Of bewonder het kasteel van Bodrum van binnen. Deze burcht is hét symbool van de stad. Ook aan uitgaansgelegenheden ook geen gebrek: in Bodrum dans je tot in de vroege uurtjes in discotheek Halikarnas. Dit is één van de grootste openluchtdiscotheken van Europa.

Izmir, Turkse stad aan de Egeïsche Zee

In amper vier uur vlieg je naar de kuststad Izmir. Hier vind je een onwerkelijk mooi fenomeen, de Pamukkale. Dit is een plateau met natuurlijke warmwaterbronnen. Neem een bad in het heerlijk warme water en kom even helemaal tot rust. Voor meer reuring wandel je door de straten van Izmir, sla je je slag in de vele winkeltjes en bewonder je het Agora Openluchtmuseum. Hier vind je de grootste verzameling Romeinse ruïnes! Als de avond valt, strijk dan neer op een van de terrassen vlakbij de Izmir klokkentoren. Hier geniet je intens van de zonsondergang, de zwierende palmbomen en de verlichte klokkentoren in Turkse stijl.

Zie je jouw vakantie naar Turkije al helemaal zitten? Kies dan jouw favoriete stad uit en boek een heerlijke all inclusive accommodatie in Turkije voor optimaal genieten!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?