Door |Geüpdatet op: 04 januari, 2023|4.7 min leestijd|

Het Griekse eiland Kos is een zonovergoten stukje hemel van bijna twee keer de omvang van Texel. Kos zit boordevol cultuur, gezellige haventjes en staat bekend als echt fietseiland! Over vermaak hoef je je dus niet druk te maken. En dankzij de ruim 100 kilometer lange kustlijn lig je hier iedere dag aan een ander strand. Altijd met kristalhelder water. Vind hier de 6 mooiste stranden van Kos op een rijtje.

1. Kraakhelder en kindvriendelijk Paradise Beach

De naam van het populairste strand in het zuiden van Kos is geen raadsel: Paradise Beach is een echt paradijs. Het strand ligt verscholen tussen de bomen in een prachtige baai. Je loopt zo van het goudkleurige zand het kristalheldere water in. Omdat het zand langzaam de zee in glijdt, speel je hier zonder zorgen met je allerkleinsten, van watertrappelen tot vissen spotten. 

Schrik niet van de luchtbelletjes in het water. Deze ontstaan door onschuldige vulkanische gassen. Het strand wordt hierom ook wel ‘Bubble Beach’ genoemd. Uitgebubbeld en uitgesparteld? Op het strand huur je je eigen bedje en parasol en geniet je van een verfrissend drankje bij de beachbar. Sportievelingen halen hier ook hun hart op: ski, parasail of stap aan boord van een bananenboot. Natuurlijk zijn er ook douches en kleedruimtes, zodat je je na de rit rustig kunt opfrissen.

Strand omringd met natuur en een blauwe zee.

Foto: het prachtige Paradise Beach, Kos, Griekenland

2. Kom tot rust op rotsachtig Camel Beach

Op zoek naar rust? Dan vind je je geluk niet ver van de drukte. Dicht bij het drukke Paradise Beach ligt het door rotsen omgeven zandstrand ‘Camel Beach’. De rotspartij lijkt vanuit zee net een kudde kamelen, een heel bijzonder gezicht! Je bereikt het strand via een steile weg met de auto of te voet. Zo heb je meteen je workout van de dag gehad. Ook aan dit natuurlijke strand is het water kraakhelder, maar de bodem is rotsachtig. Vergeet dus niet je badschoenen, maar ook zeker niet je snorkel en duikbril. Onder water ontdek je tussen de rotsen namelijk een heel andere wereld.

3. Van gezinsuitjes tot romantische avonden: Agios Stefanos Beach

In de baai van Kefalos vind je Agios Stefanos Beach. Een strand met twee gezichten. Aan de ene zijde vind je service tot aan je strandbedje, aan de andere zijde leg je je handdoek neer waar je maar wil. De ene kant is geliefd onder gezinnen met jonge kinderen. De andere kant is de uitgelezen plek voor een romantische avond. Een verschil van dag en nacht.

Door het ondiepe water speel je hier veilig met je kleintjes in de branding, bouw je zandkastelen met ze, of drijf je op opblaasbare flamingo’s. Ook is er een loopbrug waar je vanaf kunt springen. En verse vis en Griekse hapjes in overvloed, soms zelfs tot op het strand geserveerd. Voor de fanatieke romantiekeling zijn vooral de ruïnes van de basiliek van St. Stefanos interessant, waaraan het strand zijn naam dankt. Ook zie je vanaf het strand het eilandje Kastri liggen, met daarop het blauw met witte Nikolaos kapelletje.

Oude vervallen kerk aan het strand

Foto: historisch monument aan het strand, Agios Stefanos Beach, Kos, Griekenland

4. Surf, zon of slurp op Marmari Beach

Houd je je hoofd graag koel? Aan de noordkust van Kos staat een stevig windje en bieden tal van bomen een verkoelende schaduw. Ideaal voor zeilers en wind- en kitesurfers. Pak je zelf ook graag een golf? Op dit mooie witte strand met lage duinen loop je zo de surfschool in voor een lesje. Geniet je liever van het uitzicht? Op de terrassen van verschillende gezellige (vis)restaurantjes, bars en cafés zit je beschut tegen de wind. Maar ook op het strand geniet je zandvrij van je cocktail door de gedeeltelijk beschermde ligstoelen en parasols. Die cocktails brengen ze trouwens graag naar je bedje. Yassas! (Proost)

5. Psalidi Beach: sport of ontspan, met of zonder kleren

Moeite met kiezen? Dan is Psalidi Beach in het noordoosten van Kos jouw thuisstrand! Dit lang uitgerekte strand is zo veelzijdig als maar kan. Je vindt hier verschillende strandtentjes, allerlei watersportactiviteiten en knusse baaitjes. Je hoeft niet eens te kiezen tussen zand en kiezel tussen je tenen. Alles vind je hier! En wat het nog beter maakt: je bent hier zo vanaf Kos-Stad. Net als in Marmari Beach, dans je in Psalidi Beach op de golven. Het is namelijk een van de beste stranden van Europa voor wind- en kitesurfen. Doe je het liever rustig aan? Op het strand staan meerdere ligbedjes en parasols voor je klaar. En aan de zuidkant kun je echt even alles loslaten: je zonnebaadt hier naakt.

Helderblauwe zee met kitesurfer

Foto: de perfecte plek om te kitesurfen, Psalidi Beach, Kos, Griekenland

6. Strand en voorzieningen zover het oog reikt op Mastichari Beach

Voorheen een vissersdorpje, nu een sfeervolle verzameling van restaurantjes en barretjes: Mastichari is een magneet voor zonaanbidders. Het paradijselijke strand is zeker weten deel van de succesformule. Flaneer hier over bijna twee kilometer wit strand. Je raakt niet uitgekeken dankzij het schitterende uitzicht op het omringende duinlandschap en op het eiland Kalymnos. Watersport er ook hier op los: als de wind goed staat, huur je een kajak of een SUP-plank. Ultiem ontspannen? Boek ter plekke je massage op het strand!

Wit strand met ligbedjes en rotsen in de verte

Foto: het perfecte strand om te zonnen, Mastichari Beach, Kos, Griekenland

Vind jouw favoriete strand op Kos via Sunweb

Zit er een plekje voor je tussen? Of wil je aan alle stranden van het prachtige Griekse eiland Kos je pootjes baden? Bekijk hier onze accommodaties op Kos en boek meteen jouw vakantie. Gegarandeerd genieten!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?