Kos-Stad is de gezellige, vrij uitgestrekte hoofdstad van het eiland Kos gelegen in de Dodekanesos archipel. Ook al doet de naam Kos-Stad je weliswaar denken aan een stad, het heeft echt de gemoedelijke sfeer van een leuke en dorpse badplaats. Vooral door de vele bomen die Kos-Stad rijk is, waan je je hier in een waar vakantieparadijs.
In Kos-Stad bevinden zich de meest bekende stranden van het eiland Kos, namelijk het zand/kiezelstrand van Lambi en het kiezelstrand van Psalidi. Het strand van Psalidi is een schoon kiezelstrand wat ook zeer geschikt is voor een mooie wandeling langs de zee vanwege de lengte. Voor een heerlijke maaltijd of lekker drankje heb je ook voldoende keuze. Leuke terrasjes volgen elkaar op en je geniet van een fantastisch uitzicht over bijvoorbeeld de haven en de zee. De echte watersporters kunnen hun hart hier ophalen. Alle denkbare takken van surfen zijn mogelijk of bekijk de onderwaterwereld tijdens een uurtje duiken.
De hoofdstad Kos-Stad is het culturele centrum van het eiland. Er zijn dan ook nog ontzettend veel bezienswaardigheden te bewonderen uit verschillende tijden. De Agora, zijn de overblijfselen van een oud marktplein uit de tijd van Herakles. Maar er is ook een nieuwe Agora met mooie Griekse producten zodat je thuis de vakantie nog eens dunnetjes over kan doen. Kos ligt tegenover Turkije, en daarom is het heel gemakkelijk een uitstapje te maken naar de Turkse stad Bodrum. Turkse invloeden vind je overigens ook nog terug in het centrum van de stad. Er is zelfs een klein plein waar alleen maar Turkse restaurantjes te vinden zijn. Wanneer je eens afwijkt van de normale wandelroutes ontdek je sowieso typische tavernes die fantastische maaltijden serveren. Mooi ook voor een fotomoment omdat deze tavernes veelal de traditionele Griekse inrichting hebben zoals de kenmerkende blauw/witte huisjes en de blauwe houten stoeltjes. Wanneer je wat wilt zien van het prachtige groene landschap dan is het ook heel leuk om ook een auto huren op Kos-Stad. Breng dan zeker een bezoek aan de plaatsjes Kardamena en Tigaki.
Het landschap van Kos is relatief vlak. Dit maakt het uitermate geschikt om de omgeving te verkennen met de fiets. Voor de Nederlandse toerist is dat natuurlijk een zeer vertrouwd vervoersmiddel. Het is vanwege het aangelegde fietspad langs zee heel gemakkelijk om van het Psalidi-gedeelte naar het Lambi-gedeelte te fietsen. Een leuke tocht waar jong en oud veel plezier aan beleeft. Wanneer je voor een vakantie een hotel of appartement in Kos-Stad reserveert, krijg je hier voor 3 dagen gratis een fiets bij.
Om alvast in de vakantiestemming te komen geven we je graag alvast wat inspiratie voor leuke uitstapjes, hieronder de favorieten van onze gasten. Er zijn ook andere excursies beschikbaar op de bestemming. De getoonde prijzen dienen als indicatie, voor baby’s en kinderen gelden er speciale kortingsprijzen. Houd er rekening mee dat alles onder voorbehoud is.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Griekenland is Athene.
Taal:
De officiële taal is Grieks. Maar met Engels (en in mindere mate met Duits) kun je vaak ook terecht.
Tijd:
In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
Valuta:
De officiële munteenheid is de euro. Op alle Griekse eilanden kun je pinnen. In de toeristische (bad)plaatsen vind je veelal meerdere pinautomaten. Wil je betalen met een credit card? Ook deze worden op veel plaatsen geaccepteerd.
Voltage:
Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.
Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen vind je op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.
Alarmnummer:
Het alarmnummer in Griekenland voor de politie is 100. Wanneer je een ambulance nodig hebt, dan dien je 166 te bellen. Let op, deze alarmnummers mag je alleen gebruiken bij noodgevallen.
Eten & drinken:
Houd je van lekker eten? In Griekenland ben je aan het juiste adres. De Griekse keuken is divers. In de Griekse restaurants vind je zowel vlees- als visgerechten, maar ook smaakvolle vegetarische gerechten. Denk maar aan Gyros, Mousaka, Calamaris en Tzatziki. Trek in wat anders? Ook dit is mogelijk. In de toeristische plaatsen tref je een grote hoeveelheid aan van restaurants met de internationale keuken.
Het water in Griekenland is anders dan je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Wij adviseren je om flessen water te kopen in de supermarkt of in jouw hotel/appartement. Let op dat deze flessen goed zijn afgesloten en niet zijn gevuld met kraanwater.
Fooien:
Het is in Griekenland de gewoonte om in bars en restaurants ongeveer 10% fooi te geven.
Openingstijden:
Houd er rekening mee dat de winkels tussen 13.00-16.00 uur zijn gesloten i.v.m. de siësta. De winkels zijn 's avonds open tot ca. 20.00 uur. In de toeristische centra zijn ze zelfs tot ca. 22.00 uur geopend.
Voor- en naseizoen
Het is mogelijk dat het in het voor- en naseizoen (april, mei, juni en september, oktober) rustiger is in veel plaatsen in Griekenland. Vaak zijn niet alle winkels, bars en restaurants geopend. Omdat het dan niet altijd druk is met toeristen komt het vaak voor dat activiteiten niet worden aangeboden.
Feestdagen:
In Griekenland vinden de volgende feestdagen plaats tijdens de maanden april t/m oktober:
De Grieken vieren Pasen op een ander moment dan wij in Nederland. In Griekenland houdt men de Orthodoxe kalender aan.
Scooterhuur:
Voor het besturen van een scooter (en brommer) in Griekenland moet je een motorrijbewijs A hebben. Griekse verhuurmaatschappijen accepteren vaak een bromfietscertificaat of autorijbewijs B. Wanneer je toch besluit een scooter of brommer te huren zonder motorrijbewijs dan doe je dit op eigen risico.