Zonvakanties
  • Home
  • Zoek en boek
Wintersport
  • Home
  • Zoek en boek
Cruises
Aanbiedingen
Extra services
  1. Home
  2. Vakantie
  3. Oostenrijk
Oostenrijk

Vakantie Oostenrijk

Algemene informatie

Een zomervakantie in Oostenrijk? Jawohl! Wanneer de sneeuw nog nauwelijks gesmolten is ruiken fietsers, mountainbikers, wandelaars, kanoërs en andere actievelingen alweer hun kans in het prachtige groene berglandschap. En niet alleen voor actievelingen is Oostenrijk een aanrader in de zomer: ook voor gezinnen met kinderen of stellen is Oostenrijk een ideaal vakantieland in de zomer. Prachtige berglandschappen, sfeervolle dorpjes, mooie appartementen en hotels en heel veel activiteiten en heerlijke spa's om te relaxen!

Op vakantie in de zomer naar Oostenrijk

Oostenrijk is wat ze in de aardrijkskundeboeken landlocked noemen. Het adembenemende Alpenstaatje wordt aan alle kanten in de houdgreep genomen door de andere landen. Voor een plons in de dichtstbijzijnde zee moet je zo'n twee uur rijden. Maar niet getreurd! Ze hebben hier een fantastische oplossing voor gevonden: Ze hebben in de hoofdstad Wenen een kunstmatig strand opgetrokken aan de oevers van de Alte Donau. Het razende stadsverkeer komt hier niet in de buurt en daarom zal je het pure strandgevoel dat bij een zonvakantie past hier helemaal ervaren. Ook is Oostenrijk een absolute topbestemming, niet alleen voor een actieve wintersportvakantie, maar ook  als je op zoek ben naar een zonnige en actieve zomervakantie. Bijkomend voordeel: als de skiërs en snowboarders die Oostenrijk in de winter bezoeken vertrokken zijn, dalen de prijzen en krijg je dus nog meer waar voor je geld. Gewoon inpakken dus, die zwemkleding. Want zelfs waterratten zullen tijdens een vakantie in Oostenrijk jodelen van plezier.

Oostenrijk is natuurlijk beroemd om zijn bergen, maar een groot deel van het fenomenale landschap wordt toch echt door water gevormd. Als de temperaturen ’s zomers stijgen, stroomt het smeltwater van de bergen immers de dalen in waardoor door het hele land afvoerputjes van prachtige (berg) meren ontstaan. Het heldere water is bovendien van drinkwater kwaliteit, waardoor je tijdens een verfrissende duik nooit bang hoeft te zijn voor een zoute slok in je mond. Maar niet alleen kun je zwemmen in populaire meren, zoals de Wörthersee, Ossiacher See en de Millstätter See. In een plaats zoals Zell am See kun je ook leuke boottochtjes maken of kajakken.

We krabbelen weer even terug op het droge om even uit te puffen met wat lekkers. Oostenrijkers zijn ware zoetekauwen, dus voor een etalage vol Mozartkugeln en apfelstrudels is het in de almrestaurants nog lastig kiezen. Vergeet in ieder geval ook de heerlijke Kaiserschmarrn niet: een traditioneel deegpannenkoek met appelmoes die als toetje, maar ook als tussendoortje te bestellen is. Met alle leuke activiteiten op het programma verdwijnen bij gesnoepte calorieën hier immers als sneeuw voor de zon. Op je stalen ros bijvoorbeeld, want Oostenrijk heeft zich ook ontwikkeld als fietsland bij uitstek. Op de meeste vakantieadressen zijn fietsen gewoon te huur of zelfs gratis uit de stalling te trekken. Het diverse landschap zorgt vervolgens voor het ideale decor voor zowel lange als korte ritjes langs de watervallen, bergbossen en natuurlijk, de schitterende Alpentoppen. En wellicht tref je nog wat overgebleven sneeuw van het wintersportseizoen in Oostenrijk aan!

Vele voordelen tijdens je zomervakantie in Oostenrijk

Verblijf in leuke en gezellige dorpen met een authentieke sfeer zoals: Saalbach, Fieberbrunn of Kirchberg. Naast de faciliteiten die deze sfeervolle dorpen en hotels of appartementen speciaal voor kinderen te bieden hebben, wordt er ook vaak hoge kinderkortingen gegeven zodat een zomervakantie in Oostenrijk met het hele gezin goed betaalbaar is. Verblijf in een van de prachtige resorts zoals Vaya Fieberbrunn of Vaya St. Anton en geniet van een luxe appartement met eigen keuken of boek een van de heerlijke en ruime chalets van Alpenchalets Flachauer Gutshof en geniet van een zomervakantie in Oostenrijk met de hele familie! En nog een bijkomend voordeel: veel hotels, pensions en appartementen delen gratis activiteitenkaarten uit, waarmee je aantrekkelijke kortingen krijgt op allerlei leuke activiteiten en uitstapjes in de omgeving.

Het weer

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max.
0ºC
5ºC
10ºC
11ºC
13ºC
22ºC
20ºC
20ºC
12ºC
14ºC
7ºC
-2ºC
Min.
-8ºC
-3ºC
0ºC
0ºC
2ºC
11ºC
11ºC
11ºC
5ºC
5ºC
-1ºC
-8ºC

Populaire accommodaties

Praktische informatie

Hoofdstad:
De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen.

Taal:
De officiële taal is Duits, maar met Engels kun je vaak ook terecht.

Tijd:
Oostenrijk heeft geen tijdsverschil met Nederland. Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.

Valuta:
De officiële munteenheid van Oostenrijk is de euro. Pinnen is geen probleem. Vrijwel overal zijn betaalautomaten aanwezig waar je kunt pinnen. Ook betalen met creditcard is op sommige plaatsen mogelijk.

Voltage:
Het voltage is 230 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.

Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.

Alarmnummer:
Het alarmnummer in Oostenrijk voor de politie, ambulance en brandweer is 112.

Reizen met de auto naar Oostenrijk:
•de maximum snelheid op de snelwegen is 130 km/uur. Op sommige snelwegen is de maximum snelheid tussen 22.00-05.00 uur 110 km/uur. Dit wordt ter plaatse d.m.v. borden aangegeven.
•In Oostenrijk is het verplicht te volgende zaken in de auto te hebben:
-gevarendriehoek
-verbanddoos
-veiligheidsvest met reflecterende strepen. De bestuurder dient deze te dragen bij het verlaten van de auto langs de weg buiten de bebouwde kom bij pech of ongeval. Veiligheidsvesten zijn o.a. te koop bij de ANWB.
Wanneer je naar Oostenrijk reist via België dan ben je ook verplicht een brandblusser in de auto te hebben.
•Op alle snelwegen in Oostenrijk is voor motorvoertuigen  tot 3500 kg een tolvignet verplicht. Uitzondering hierop vormt een aantal Sondermautstrecken waar geen vignetplicht geldt, maar wel apart tol betaald moet worden.  Een overzicht van de tolwegen en tarieven is o.a. terug te vinden op de website van de ANWB.
•Voor motorvoertuigen (ook campers) met een gewicht van meer dan 3500 kg is een GO-box verplicht op de snelwegen.
•Voor een aanhanger is geen apart vignet nodig.
•Op de A14 tussen Duitse grens en afslag Hohenems (tegen de Zwitserse grens) is er keuze tussen een vignet en een dagkaart (KorridorVignette).
•De vignetplicht geldt ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Sud. Voor onbepaalde tijd zal op dit traject echter niet gecontroleerd worden op het bezit van een vignet bij voertuigen tot 3500 kg. Het vignet blijft wel verplicht en het niet voeren daarvan is voor eigen verantwoordelijkheid.
•Je kunt het vignet kopen bij de ANWB of in Oostenrijk bij de grote grensovergangen. Een vignet voor 10 dagen voor de auto kost € 10,50. Een vignet voor 2 maanden voor de auto kost € 25,90.

Indien je tijdens je autovakantie naar Oostenrijk overnacht in Duitsland:
•Milieusticker voor stadscentra Duitsland.
•Steeds meer Duitse steden weren vervuilende auto’s uit het centrum. Alleen met een milieusticker krijgt men toegang tot de stadscentra en sommige B-wegen (Umweltzone). Ook buitenlandse toeristen moeten een milieusticker op de auto hebben. Deze milieustickers (Umweltplaketten) zijn te koop bij de ANWB of bij de Duitse keuringsinstanties TÜV en Dekra.

Kijk voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt.

Eten en drinken:
Oostenrijk staat bekend om de echte onvervalste wienerschnitzels, Sachertorte, kaiserschmarrn en glühwein. Ook Wiener rostbraten met spätzle, vele fantastische wildschotels en regionale specialiteiten zijn tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De dranken doen niet voor de gerechten onder. De G’spritztes (wijn met spuit- of bronwater) als uitstekende dorstlesser, goede desertwijnen, de vele soorten (lokaal gebrouwen) bier en uiteraard de schnapps zetten Oostenrijk ook op de gastronomische kaart.

Fooien:
Het is in Oostenrijk de gewoonte om in bars en restaurants het totaalbedrag af te ronden naar boven.

Openingstijden:
In Oostenrijk zijn de winkels meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur. Donderdagavond is koopavond en dan zijn de winkels geopend tot 19.30 uur. Op zaterdag zijn sommige winkels geopend tot 13.00 en anderen tot 17.00 uur.