Terug

Vakantie Kaapverdië

Destination image

Algemene informatie

Op ongeveer 6 uur vliegen van Nederland vind je deze tropische bestemming, ofwel de Kaapverdische eilanden. Vanwege het geringe tijdverschil en de niet al te lange vliegreis naar Sal heb je amper last van een jetlag. Al direct bij aankomst ervaar je het relaxte sfeertje die heerst op dit eiland en ben je klaar voor je vakantie op Kaapverdië. Wat is er nou heerlijker om er écht even tussen uit te knijpen en de zon op te zoeken? Op Kaapverdië schijnt de zon (bijna) altijd, ligt de temperatuur het hele jaar door rond de 25ºC en wat dacht je van de prachtige stranden, het schitterende kristalheldere water en de gastvrije bevolking?

De eilanden

De Kaapverdische eilanden liggen voor de kust van Senegal, Afrika, in de Atlantische Oceaan en is in twee groepen ingedeeld. De bovenwindse- en de benedenwindse eilanden. In totaal zijn er tien eilanden, waarvan negen eilanden zijn bewoond; Santo Antão, Santa Luzia, São Vicente, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo en Brava. Deze eilanden zijn totaal verschillend van elkaar en dat maakt deze prachtige bestemming zo interessant. Vooral het verschil in landschap tussen de eilanden op Kaapverdie is erg groot.

Kaapverdische eilanden uitermate geschikt voor watersport

Sal en Boa Vista zijn dé strandbestemmingen van de archipel. Hoewel het vlakke binnenland van beide eilanden op zijn minst kaal genoemd mag worden, is de kustlijn gezegend met enkele van de mooiste stranden van Afrika. Hier kun je dagenlang ongestoord rondhangen zonder dat het uitzicht ook maar een tel gaat vervelen. De kust leent zich ook prima voor een wat actievere middag. De passaatwind blaast namelijk voortdurend kite-, wind- en golfsurfers naar Kaapverdië, die hier watertanden van de perfecte omstandigheden. Voor golfsurfen is het strand Ponta Preta op Sal ook voor beginners zeer geschikt. De sport is leuk om een keer zelf te proberen omdat er alleen maar een plank voor nodig is (geen gehannes met vliegers, touwen en zeilen dus) waardoor ook kinderen de boel vaak snel oppikken.

Maar staar je niet enkel blind op deze twee eilanden. Met de boot of een binnenlandse vlucht zit je namelijk in een zucht aan de overkant, waar ook Santiago (Tarrafal) en Fogo (San Felipe) hun portie stranden te bieden hebben. Opvallend genoeg wordt de kust hier vooral gekenmerkt door zwartgeblakerde lavasteentjes. Dat elk eiland in Kaapverdië zijn unieke karakter heeft, bewijzen ook Santo Antão en São Nicolau, waar juist weer een hoogpolig tropentapijt over de groene bergflanken is uitgerold. De zigzaggende ezelpaden van de eilandbewoners lenen zich prima voor wat avontuurlijke wandelingen, maar ook aan de kust zijn de vriendelijke locals altijd in voor een gesprekje.

Een heerlijke zonbestemming

De stranden, het diverse landschap en de verrukkelijke keuken – een smakelijke roerbakmix van Portugese en Afrikaanse invloeden – maken van Kaapverdië een heerlijke zonbestemming. Heb je al zin gekregen in een welverdiende, goedkope zonvakantie op het zonnige eiland Sal? Kijk dan snel verder naar het aanbod aan hotels en appartementen in de plaats Santa Maria welke Sunweb voor je selecteerde. Je favoriete vakantieadres zit er zeker tussen.

Sunweb vliegt met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia naar de mooie strandbestemming Sal.

Reisleiding

In Kaapverdië is geen Sunweb reisleiding aanwezig. Je wordt hier opgevangen door onze lokale Engelssprekende vertegenwoordiger.

Lees meer Minder informatie

Praktische informatie

Hoofdstad:
De hoofdstad van Kaapverdië is Praia en bevindt zich op het eiland Santiago.

Ligging:
Ten westen van Afrika, in de Atlantische Oceaan ligt de archipel Kaapverdië. Deze eilandengroep bestaat in totaal uit tien eilanden, waarvan er negen zijn bewoond; Santo Antão, Santa Luzia, São Vicente, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo en Brava.

Taal:
De officiële taal is Portugees. Verder spreken de Kaapverdianen onderling vaak Creools. Het Creools is een mengeling van het Portugees en Afrikaanse klanken. In de toeristische centra kun je in het Engels prima terecht.

Tijd:
Op Kaapverdië is het tijdens onze wintertijd twee uur vroeger dan in Nederland. Het tijdverschil met Nederland gedurende onze zomertijd is drie uur vroeger.

Religie:
Het grootste deel van de bevolking is Rooms-Katholiek (ca. 96%). Ongeveer 3% van de bevolking is Protestant.

Valuta:
De officiële munteenheid is de Kaapverdische escudo (CVE). De waarde van ca. 100 escudo is gelijk aan ca. € 1,- (mei 2012).

Het is in Kaapverdië mogelijk om met buitenlandse pinpassen geld op te nemen bij alle Western Union banken. Deze zijn onder andere gevestigd in Santa Maria en op de luchthaven van Sal. Bij sommige banken is het mogelijk om met je Mastercard Creditcard te pinnen. Het beste kun je je geld wisselen bij banken en op de luchthaven middels traveller cheques of op te nemen met een credit card (VISA). Daarnaast raden wij je aan om voldoende contant geld bij je te hebben. Op sommige plekken kun je ook met euro's betalen.
Tip:
Check voor je vakantie of je je betaalpas kunt gebruiken buiten Europa en activeer deze indien nodig.

Toeristenbelasting:
Op Kaapverdië is het vanaf 16 jaar verplicht om toeristenbelasting te betalen. Dit bedraagt ongeveer € 2,- per persoon per nacht (tot max. ca. € 20,-) en dien je bij aankomst in je accommodatie te betalen.

Voltage:
Het voltage is 230 Volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.

Veiligheid:
Kaapverdië kent weinig criminaliteit. Het is veilig in de toeristische gebieden. Let wel altijd goed op je spullen, net zoals je dat in Nederland doet. Het is aan te raden om tijdens je verblijf in Kaapverdië waardevolle spullen in een kluisje op je kamer of bij de receptie te bewaren.

Reisdocumenten/visum:
Voor de Nederlandse nationaliteit geldt: je dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig is.

Per 1 januari 2019 is het niet meer verplicht voor reizigers met de Nederlandse/Belgische nationaliteit om een visum aan te schaffen voor reizen naar Kaapverdië. Per 1 januari 2019 heeft Kaapverdië in plaats daarvan een toeristenbelasting verplicht gesteld van 30,83 euro per reiziger. Omdat deze wijziging plaatsvindt midden in het seizoen is er een overgangsfase die geldt voor vertrekken tot en met 20 maart 2019.

Vertrek tot en met 20 maart 2019
Gedurende de overgangsfase kun je nog steeds via ons het visum (25,- euro per persoon, die al verwerkt is in onze reissom) regelen door de paspoortgegevens van alle reizigers naar ons te sturen. Je kunt dan gewoon met het visum reizen en je hoeft dan op bestemming niet de toeristenbelasting te betalen.

Je kunt er ook voor kiezen het visum niet via ons aan te vragen, maar ter plaatse de toeristenbelasting van 30,83 euro per reiziger te voldoen. Kies je liever hiervoor? Stuur ons dan een mail naar kaapverdie@sunweb.nl met daarin jouw boekingsnummer en de vermelding dat je het visum niet bij ons afneemt. Wij verwerken de korting van 25,- euro per visum dan in jouw boeking.

Vertrek vanaf 21 maart 2019
Op dit moment wordt er nog met de autoriteiten overlegd om de termijn van de overgangsfase te verlengen tot en met april 2019. Tot nader bericht geldt dat voor vertrekken vanaf 21 maart alleen nog toeristenbelasting moet worden voldaan. Wanneer dit ongewijzigd blijft zullen wij 25,- euro per persoon in mindering brengen op jouw factuur en het eventueel teveel betaalde bedrag terugstorten.

Visum aanvragen?

Het visum voor jouw vakantie naar Kaapverdië wordt door Sunweb geregeld. De kosten van het visum zijn inbegrepen in de reissom.
Om het visum voor je in orde te maken is het noodzakelijk dat Sunweb de volgende gegevens van elke reiziger ontvangt:
- Voornamen en achternaam conform paspoort;
- Geboortedatum;
- Geboorteplaats;
- Nationaliteit;
- Paspoortnummer;
- Vervaldatum paspoort.
Het is belangrijk dat je de bovenstaande gegevens direct na de boeking aan ons doorgeeft via kaapverdie@sunweb.nl. Boek je een last minute vakantie naar Kaapverdië en vertrek je binnen 5 dagen? Neem dan telefonisch contact met ons Contact Center op.
Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Vaccinatie:
Vaccinaties voor Kaapverdië zijn niet verplicht. Inentingen voor DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijk je op de site van LCR: www.lcr.nl.

Aankomst luchthaven Sal en Boa Vista/reisleiding Sunweb:
Op Sal en Boa Vista, Kaapverdië, werkt Sunweb samen met het lokale agentschap On Pro Travel Solutions. Bij aankomst op de luchthaven word je door onze vertegenwoordiging verwelkomd en geeft je verdere informatie. Ook krijg je direct uw welkomstenvelop mee waarin alle benodigde informatie staat. Let op; Sunweb heeft geen Nederlandstalige reisleiding op Sal en Boa Vista, Kaapverdië.

Alarmnummer:
Het alarmnummer in Kaapverdië voor de politie is 132. Heb je een ambulance nodig dan bel je 130 en het alarmnummer van de brandweer is 131.

Eten & drinken:
Uit eten gaan in Kaapverdië is heel goed mogelijk. Op Sal vind je bijvoorbeeld leuke en gezellige restaurants met een uitgebreide menukaart. Je hebt de keuze uit lokale specialiteiten en visgerechten, maar ook veel gerechten uit de internationale keuken staan op het menu. De lokale drank is Grogue (rum van rietsuiker) en Ponche (Grogue met suiker). Probeer ook eens de wijn Cha, een smaakvolle witte wijn afkomstig van het eiland Fogo.

Het water in Kaapverdië is niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken. Je kunt het beste in de supermarkt of bij je hotel/appartement flessen water kopen. Let er op dat de flessen zijn gebotteld.

Fooien:
Het is in Kaapverdië de gewoonte om een fooi te geven van ongeveer 5% van de rekening.

Openingstijden:
In Kaapverdië zijn de winkels van maandag t/m vrijdag vanaf 08.00 tot 13.00 uur en van 15.00-19.00 uur geopend. Op zaterdag zijn de winkels van 08.00-13.00 uur geopend en op zondag zijn de (meeste) winkels gesloten.

Feestdagen:
In de periode van november t/m maart vinden de volgende feestdagen plaats:
- Kerst 24 en 25 december
- Oudjaarsdag 31 december


Reisleiding
In Kaapverdië is geen reisleiding aanwezig. Je wordt hier opgevangen door onze lokale Engelssprekende vertegenwoordiger.

Medische zorg in het buitenland
Voor deze bestemming heb je, in geval van medische zorg, een 111 formulier nodig. Deze kun je opvragen via jouw verzekering. De EHIC-pas (staat vermeld op de achterkant van je verzekeringspas) is op deze bestemming niet geldig.

Naar het begin