Gewichtloos, omringd door water en het geluid van je eigen ademhaling, verwonderen over de natuurlijke schoonheid om je heen. Scholen vis worden opgejaagd door iets grotere vis, koraal wuift heen en weer en als je geluk hebt, schiet er een zeeschildpad aan je voorbij.

Ondertussen duik ik al wat jaren, en heb ik het voorrecht erg mooie ervaringen onderwater te hebben meegemaakt: een schildpad die met je meezwemt, rifhaaien op 1 meter afstand, de maanvis of mola mola die er uit ziet als iets uit de oertijd, mantaroggen van 3 meter breed die in een soort onderwater ballet rond je vliegen, of middenin een enorme school tonijn hangen, terwijl ze als een tornado om je heen cirkelen. En die ene keer dat een dodelijke zeeslang onder mijn buik door zwom, maar vertel dat niet aan mijn moeder.

Blauwpunt rog rode Zee

Nou heb ik dus niks te klagen, maar op mijn verlanglijstje staat altijd nog het duikersparadijs Egypte. Daarom ben ik me eens gaan verdiepen in het aanbod rond de Rode Zee, wat de positie op de verlanglijst alleen nog maar heeft verhoogd. Het contrast tussen het onderwaterleven en de woestijn, de kleuren van het koraal en de kleuren van de souk maken het voor mij de ideale vakantie vol afwisseling en belevenissen.

Mijn man, die voor mijn tijd al wel in Egypte had gedoken, weet nog levendig te vertellen dat hij bij het zoeken naar zijn duikbuddies omdraaide, en recht in de snuiten van 2 dolfijnen keek, die op hun beurt hem nieuwsgierig aankeken. Hij ontdekte toen dat dolfijnen een achteruit versnelling hebben. Je kunt begrijpen dat ik stinkend jaloers ben.

vlindervissen

Liveaboard of aan wal?

De echte die-hard duikers pakken een week liveaboard, waarbij ze letterlijk aan-boord-leven op een schip en er alleen afkomen om te duiken. Dit is mij iets te fanatiek, want ik wil van meer dingen genieten dan de zee. Ook voor mensen die een partner hebben die niet duikt of mogelijk (jonge) kinderen bij zich hebben, zijn er vanuit Hurghada en El Gouna genoeg mooie duikervaringen te beleven. Je gaat hierbij dan met een boot vanuit de haven naar riffen en wrakken in de buurt om daar 2 of 3 duiken op een dag te maken.

Koraalduivel

Riffen en wrakken

Een aantal zeer beroemde plekken & wrakken onder duikers zijn het Thistlegorm wrak , het “Abu Nuhas” rif vlakbij Hurghada en een aantal andere wrakken daaromheen: Ghiannes D, Carnatic en Krisaula K.

Het mooie van wrakken vind ik altijd dat er vaak een soort mini-rif ontstaat, waardoor je binnen een klein gebied erg veel soorten vis, koraal en ander natuurschoon kunt ontdekken. Het heeft ook een poëtische schoonheid: Wat vroeger de machinekamer was waar een scheepsjongen de boel draaiende hield, houdt nu een fikse tandbaars de wacht over zijn terrein.

schroef Ghiannis dthistlegorm duiker

Duikinstructie

Veel hotels zijn ingericht op duikers. Je eigen duikmateriaal meenemen en (laten) verzorgen is geen probleem. Ook als je geen of weinig ervaring hebt zijn er voor beginners introductiecursussen mogelijk die je tijdens je vakantie voltooid.

Een introductieduik begint meestal in een zwembad of een erg rustig huisrif, en wordt goed opgebouwd tot je onder begeleiding van de duikleider het water in kan en kunt genieten van het onderwaterleven. Als iemand die haar introductie heeft gehad in oktober in de Oosterschelde, is Egypte toch meer aan te raden :).

koraal rode Zee Egypte

Verblijf en andere activiteiten

Als je duiken een stap te ver vindt gaan, is er voor de snorkelaar genoeg te beleven. Bij veel hotels zijn er baaitjes, lagunes en huisriffen waar je uitgerust met vinnen, duikbril en snorkel genoeg kunt ontdekken in het onderwater leven. En na een inspannende dag kun je heerlijk tot rust komen aan de rand van het zwembad of in een wellness ruimte in je hotel.

Hurghada

Hurghada heeft een modern toeristisch centrum, en beschikt over onder andere de volgende mooie hotels:

 • Hotel Grand Plaza: Hier krijg je de eerste introductieduik gratis
 • Hotel Bel Air Azur: Super ligging aan het strand
 • Pickalbatros Jungle Aqua Park: Wat een glijbanen zwembad hemel!

El Gouna

El Gouna is een mooi opgezet vakantieparadijs met hotels die in kenmerkende Egyptische stijl zijn gebouwd, zoals:

 • Three Corners Rihana Resort & Inn
 • Three Corners Ocean View (alleen voor stellen)
 • Hotel Panorama Bungalows met eigen discotheek

Maar de luxepoes in mij kijkt ook verlekkerd naar het Steigenberger Golf resort.

Ondertussen blijft het nog even bij dagdromen, maar ik tel af tot we een duik kunnen maken in de Rode Zee!

Met dank aan Marion Haarsma, voor de fantastische onderwaterfoto’s.

13 maart, 2014|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Wouter 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Sabine wat krijg ik weer zin om te duiken! Heb mijn advanced in Hurghada gehaald en specialties deep dive en wrecks op een liveaboard vanaf Sharm. Ik ben het helemaal met je eens dat liveaboard niets voor niet-duikers is. Ik was met een vriend en vond het ge-wel-dig. Je ’s nachts ligt voor anker op populaire spots als Thistlegorm (WOII wrak met trucks, jeeps, motoren aan boord). Hierdoor duik je in alle rust, voordat de dagboten van arriveren. De wal heeft ook zo z’n voordelen, je kunt naar de souk, op safari of zelfs naar Cairo met een dagtour. (Wel lang in bus)

  • Sabine 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   Hi Wouter! Bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad de verdeling van activiteiten zoals ik het voor ogen had.
   Zeker om het voor partners en kinderen ook gezellig te houden, daar is in de hotels in Hurghada en El Gouna genoeg voor hen te beleven.

 2. Denise 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Gaaf hoor!

  In mijn eentje met 2 ‘kleine’ kinderen bij me (zonder zwemdiploma) zit hele dagen snorkelen er niet in, maar ik ga zeker even onder water spieken. En dat laat ik hun ook doen!