Je zit op de fiets naar je werk en het is fris. Aan het einde van de dag moet je ook nog terug.. Brrr! Gelukkig: nog een paar dagen en dan vlieg je naar de warmte, naar het land van sangría en tapas. Even heerlijk genieten van zon, zee en strand. De fiets staat dan thuis lekker in de schuur. Die wordt niet gemist. Of toch wel?

Je denkt er misschien niet meteen aan als je een vakantie naar Spanje geboekt hebt. Maar dit land is echt perfect om te fietsen. Vind je het heerlijk om te toeren en een beetje in beweging te blijven tijdens de vakantie? Huur dan een fiets en ga eropuit. Je komt op prachtige plekken en wat is het toch fijn op de trappers met het warme zonnetje op je huid. Het maakt eigenlijk niet uit in welk deel van Spanje je bent. Op vrijwel alle bestemmingen is het mogelijk om al sportend de omgeving te verkennen. Je kunt zelf op pad gaan, maar met een gids kom je vanzelfsprekend op onbekendere plekken.

Balearen

Mallorca
Mallorca is al jarenlang hét fietseiland en favoriet onder groepen die hier op trainingskamp gaan. Vooral vanwege de heuvelachtige wegen in het Tramuntana- en Llevant gebergte. Veel hotels zijn ingesteld op fietsers en bieden diverse programma’s aan inclusief fiets, onderhoud en zelfs speciale maaltijden. Ook als je geen getraind fietser bent, zijn deze hotels perfect om in te verblijven en is het fantastisch om Mallorca te leren kennen op de tweewieler. De mooie stranden, prachtige natuur en pittoreske dorpjes op Menorca en Ibiza zijn eveneens perfect om op deze manier te ontdekken. Vergeet niet een keer de boot te pakken naar Formentera, aan de overkant van Ibiza. Heerlijk om langs de hagelwitte stranden te rijden en tussendoor je handdoekje uit te rollen.

Canarische Eilanden

Fuerteventura
Fantastische eilanden om al fietsend kennis mee te maken. Gran Canaria en Tenerife zijn erg geliefd in de winter onder professionals vanwege het mooie weer en het prachtige, bergachtige landschap. Lanzarote is ook zo geweldig voor fietsliefhebbers. Een groot deel van het eiland is heuvelachtig en in de grotere plaatsen en langs de kust zijn mooie fietspaden aangelegd. Erg leuk voor een gezellig uitje met het gezin! Fuerteventura is in vergelijking met de overige eilanden redelijk vlak en daarom heel geschikt voor een fijn tochtje op de fiets. Voor liefhebbers die graag veel klimmen is La Palma fantastisch. Vooral voor mountainbikers is dit eiland een walhalla vanwege het grote aantal routes.

Groene wegen

Andalusië
Het meest bijzonder vind ik de zogeheten Vias Verdes: ongebruikte spoorwegen die dienen als wandel- en fietsroutes. In Andalusië vind je 23 van deze wegen met een totaal van circa 500 km. Ze lopen dwars door de natuur en omdat er bijna geen steile hellingen zijn, kun je hier heel gemakkelijk fietsen (let op: soms moet je wel een tijdje omhoog of lang omlaag!). Regelmatig fiets je door tunneltjes en kom je langs stationnetjes. Vaak kom je ook nog eens een geschikt picknick-plekje tegen. Het wisselt wel per gemeente of de groene weg goed gehouden wordt, dus niet overal is het even netjes. Zo nu en dan is een station vervallen, een ander stationnetje is juist weer tot restaurantje omgebouwd. Sommige stations zijn zelfs omgetoverd tot hotel, erg bijzonder om daar een nachtje te slapen.

Naast deze bestemmingen zijn er nog veel meer fietsmogelijkheden in dit schitterende vakantieland. Wat is jouw favoriete, Spaanse fietsbestemming?

01 oktober, 2016|2 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Denise - Follow my footprints 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

    Leuk, ik zou het meteen willen doen! In Catalonië kun je ook mooie fietsen trouwens (oa in de Baix Emporda, niet ver van de Costa Brava). Maar ook fietsen in de Spaanse steden wordt steeds populairder. Valencia is een erg leuke stad om in te fietsen. Ik heb daar zelf gewoon 3 dagen een fiets gehad en een fietstour gedaan.

    • Isabel 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

      Bedankt voor deze leuke tips!