Door |Geüpdatet op: 19 september, 2022|4.3 min leestijd|

Een vakantie naar het zonovergoten Kreta is altijd een goed idee. Naast de adembenemende stranden is er op dit Griekse eiland nog veel meer te zien. Wandel door spectaculaire kloven, bezoek de knusse stadjes of laat je betoveren door archeologische opgravingen en het klooster van Preveli. We hebben de vijf leukste plekken van Kreta voor je op een rijtje gezet. Fijne vakantie!

1. De schitterende stranden van Kreta

Zon, zee en …? Voor een zonvakantie is een prachtig strand natuurlijk een must. Gelukkig zijn er op Kreta meer dan genoeg stranden om uit te kiezen. Met name aan de westkant van het eiland vind je geweldige plekjes zoals Elafonissi Beach of Bálos. Met helderblauw water, fijne horeca en een rustige omgeving zijn deze stranden perfect voor een ontspannen zonvakantie. Zit je aan de oostkant van het eiland? Ook daar zijn er mooie stranden in overvloed. Kies bijvoorbeeld voor Voulisma Beach: minder bekend dan de stranden in het westen, maar zeker net zo mooi. Dit strand heeft een unieke ligging in een adembenemende baai, is omgeven door bergen en heeft weelderig groen van de olijfboomgaarden. Huur voor weinig geld een strandbedje en kom heerlijk tot rust!

Kom tot rust op Elafonissi Beach

Foto: kom tot rust op Elafonissi Beach

2. Spectaculaire kloven om in te wandelen

Voor avontuurlijke sportievelingen is Kreta een waar paradijs. In het zuidwesten van het eiland liggen namelijk tientallen imposante rotskloven waar je doorheen kunt lopen. De uitdagende Samariakloof is daarvan het meest bekend. Je begint op 1250 meter hoogte, waarna je tussen metershoge rotswanden de 16 kilometer lange tocht naar het aantrekkelijke kustplaatsje Agia Roumeli aflegt. Na gemiddeld vijf uur strijk je daar neer aan de zee met een verfrissend Mythos biertje. Verdiend! Liever een kortere wandeling of een kloof die geschikt is voor het hele gezin? Kies dan voor één van de meer toeristische opties zoals de Kritsa kloof, hier doe je gemiddeld twee uur over. Een stukje toegankelijker, maar net zo mooi. Een extra tip: de Kritsakloof is perfect te combineren met een bezoekje aan Voulisma Beach of de stad Agios Nikolaos.

Sportiviteit op Kreta: de Samariakloof

Foto: sportiviteit op Kreta in de Samariakloof

3. Stadjes in alle soorten en maten

Gezellige stadjes heeft Kreta genoeg! Hoofdstad Heraklion is de havenstad en trekt de meeste toeristen. Niet gek, want met eeuwenoude Venetiaanse stadsmuren, karakteristieke winkeltjes en gezellige terrassen is deze stad absoluut het bezoeken waard. Word jij vrolijk van culturele bezienswaardigheden? Dan mag je Chania, ook wel bekend als de culturele hoofdstad, zeker niet overslaan. Hetzelfde geldt voor Agios Nikolaos, een romantisch stadje met lieflijke restaurantjes, barretjes en souvenirwinkeltjes. De bekendste bezienswaardigheid hier is het Voulismeni-binnenmeer. Dit meer is 67 meter diep en zou volgens Griekse mythologie bodemloos zijn. Rethymnon – dé studentenstad van Kreta – bestaat uit een wirwar van steegjes gevuld met bloemen en planten. Een fotogeniek stadje (hello Instagram!) dat velen ervaren als één van de leukste plekken op Kreta. Op zoek naar een minder toeristisch dorpje? Bekijk dan zeker Potamies. Je vindt hier slechts enkele taverna’s, vaak zonder menukaart maar met uitzonderlijke gastvrijheid. Hier proef je authentiek Griekenland!

Ontdek het romantische stadje Agios Nikolaos

Foto: ontdek het romantische stadje Agios Nikolao

4. Fascinerende archeologische opgravingen

Griekenland staat bekend om haar rijke geschiedenis. Een geschiedenis die nog steeds zichtbaar en voelbaar is in de machtige gebouwen die er staan – of wat ervan over is. Knossos is één van beroemdste archeologische locaties. Het is een opgegraven Minoïsch tempelcomplex, waarschijnlijk was dit in de Minoïsche tijd de hoofdstad van Kreta. Bewonder de indrukwekkende (gedeeltelijk gerenoveerde) ruïnes en beeld je in hoe mensen hier 5000 jaar geleden leefden. Neem de tijd voor het Paleis van Knossos, het hoogtepunt van de opgegraven schatten. Na Knossos is Festos de grootste opgraving van Kreta, gebouwd op een heuvel in het hart van de Messara-vallei. Vanaf dit paleis heb je een waanzinnig uitzicht over het eiland. Kun je geen genoeg krijgen van deze culturele opgravingen? Zet dan ook Gortys op je lijstje. Hier vind je bijvoorbeeld de ruïnes van de Agios Titos kapel en meer dan 600 regels oude Griekse tekst op rotsblokken.

Knossos: historie en archeologie

Foto: historie en archeologie in Knossos

5. Het klooster van Preveli

Op zoek naar nog meer leuke plekken op Kreta? Sla dan Preveli, een strand aan de zuidkust van het eiland, zeker niet over. Preveli staat bekend om de rivier die in de zee uitmondt en het prachtige palmenbos dat om de rivier heen staat. Dit fotogenieke bos is een trekpleister voor menig hobbyfotograaf. Maar de echte eye-catcher van Preveli is het indrukwekkende klooster dat er in de 16e eeuw werd gesticht. Rijd met de auto naar het klooster om daarvandaan met 450 historische traptreden af te dalen naar de kustlijn. Trek goede schoenen aan en geniet van de wandeling in een schitterende omgeving.

Het klooster van Preveli is zeker de moeite waard te bezoeken

Foto: het klooster van Preveli is zeker de moeite waard om te bezoeken

Welke van deze mooie plekken op Kreta wordt jouw persoonlijke favoriet? Bekijk hier de accommodaties op Kreta van Sunweb en maak je vakantie compleet.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?