Door |Geüpdatet op: 08 april, 2020|3.7 min leestijd|

De meeste mensen denken bij hun vakantie vooral aan ontspannen, uitrusten, zon. En natuurlijk aan lekker eten! Kook je zelf? Of geniet je van het hotelbuffet/ga je lekker uit eten. Ik ben zo iemand die bij voorkeur zelf kookt, vakantie houdt voor mij in: het afstruinen van markten, uren dwalen in de supermarkt, gekke ingrediënten zoeken en dan zelf koken. Maar dat kan je natuurlijk ook thuis doen, om dat vakantiegevoel weer even te krijgen…

Ook al vind je mij misschien helemaal gek, ik deel graag mijn ervaringen met je. Zodat je op je vakantiebestemming wellicht een keer zelf uit iets uitprobeert, of de supermarkt induikt voor spannende ingrediënten om mee naar huis te nemen. Dit keer vertel ik je alles over de Griekse keuken!

Geschiedenis Griekse keuken

Het gebied rondom Griekenland: de Balkan, de Mediterranee en Klein Azie heeft in de loop der eeuwen verschillende overheersers gekend. Hierdoor zijn de lokale keukens enorm door elkaar beinvloed. Tegenwoordig spreekt men vaak van de mediterrane keuken, maar toch gaat dit voor Griekenland niet helemaal op. Lange tijd heeft Griekenland deel uitgemaakt van het Ottomaanse rijk en de Griekse keuken kent dan ook veel Turkse invloeden. En vice versa.

De Griekse keuken van nu

Over naar de keuken van vandaag. Moussaka, souvlaki, gyros en tzatziki en mezze (verschillende kleine hapjes) zijn de topnummers uit Griekenland die echt iedereen kent. Niet voor niets zijn deze populaire gerechten in elke supermarkt verkrijgbaar middels een “doe het zelf doos” van de supermarkt. De Griekse kookkunst valt te omschrijven als simpel en boers. Neemt niet weg dat als je gebruik maakt van goede ingrediënten, verse kruiden en een dosis liefde, simpel eigenlijk het allerlekkerst is. Grieken kennen eigenlijk niet de voor/hoofd/nagerecht structuur die onze restaurants hanteren. Vroeger kende men zelfs geen menukaart, de gasten werden de keuken binnengeleid en uit de verschillende pannen en schalen koos men wat men wilde eten.

wat eet men in griekenland 7

Nog steeds wordt in de traditionele restaurants alles tegelijk uitgeserveerd (vaak ook nog eens lauwwarm, dus schrik niet) en iedereen prikt in de diverse schalen en schotels. Vooraf krijg je een stuk brood, olijfolie en een schaaltje olijven. Een glas ouzo erbij en de avond kan beginnen! Toch past 1 dringend advies. Door het enorme toerisme op de Griekse eilanden is er tegenwoordig ook sprake van een andere keuken: de toeristenkeuken. Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat je die het beste kan zien te vermijden.

wat eet men in griekenland 4

Dus DE tip, als je deze zomer naar Griekenland gaat: geniet van zon, zee en strand. Laat de drukke boulevardrestaurants voor wat ze zijn en huur een auto. Rijd rond een uur of negen een stukje het binnenland in en schuif eens aan bij een klein restaurantje in de heuvels. Geniet van een lekkere wijn, verschillende mezze en een Griekse salade. En proef het goede Griekse leven. Gewoon doen!

Om mee naar huis te nemen:

  • Olijfolie, veel natuurlijk!
  • Kalamata olijven
  • Honing van Kreta
  • Zeep van olijfolie (ok, niet om de te eten, wel erg fijn!)
  • Gedroogde kruiden
  • Bergthee, met rozemarijn
  • Goede ouzo

wat eet men in griekenland 6

En voor als je weer thuis bent, of als voorproefje om in vakantiestemming te komen geef ik je hier het recept voor Griekse salade, ook wel dorpssalade genoemd.
Deze salade bestaat uit simpele ingredienten en valt of staat met de kwaliteit hiervan. Dus gebruik biologische komkommers, echte feta en goede zwarte olijven.

Recept Griekse salade

Nodig voor 2 personen (lunch) of voor 4 (bijgerecht)

  • 1 komkommer, geschild, zaden verwijderd en in repen of blokjes gesneden
  • 1 rode en/of groene paprika, in repen, de zaadlijsten verwijderd
  • 1 rode ui, in dunnen ringen
  • 4 rijpe zoete tomaten, in parten
  • 150 gram feta van goede kwaliteit
  • zwarte olijven (kalamata)
  • eventueel een groene peper
  • voor de dressing:
  • olijfolie, rode wijnazijn, oregano, zout en peper

wat eet men in griekenland 5

Was en snijd alle ingrediënten zoals hierboven aangegeven. Meng deze en verdeel over twee borden, of 1 schaal. Maak de dressing en meng ¾ hiervan met het “groenten”mengsel. Snijd de feta in blokjes. Strooi deze over de salade. Doe hetzelfde met de olijven. Sprenkel hier de laatste dressing nog over en bestrooi met nog een beetje oregano.
Serveer bij een stuk gegrilde vis of lamsvlees. Of met brood en een goede olijfolie.

Eet smakelijk, oftewel: Kali Orexi!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
08 april, 2020|15 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. bernadette 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Griekenland heeft een gewéldige keuken. Dat kan ik wel zeggen na tien keer in Griekenland te zijn geweest.

  2. Henrico Kruizinga 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Leuke blog.
    Maar, hoe gaan de Griekse restaurant om met gluten en glutenvrij eten?
    Houden zij deze twee strikt gescheiden of weten ze niet wat gluten zijn?

    • Sabine 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

      Bedankt voor je vraag, ik denk dat er vrij weinig restaurants hiervan bewust zijn, maar je zou in populairdere bestemmingen restaurants kunnen vinden die glutenvrij kunnen koken. Misschien hebben mensen op ons Griekenland Forum tips voor je!

  3. F.Takken 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Wij zijn meerdere malen naar Kos op vacantie geweest en het valt ons op dat de reisleiders van sunweb bij Filarakia zitten te eten. Ik zien niet van een reactie op de side als een goed resterant.

    • Wietske 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

      Bedankt voor je opmerking Fer. Heb je zelf nog tips voor goede restaurants op Kos?

      Gr, Wietske

  4. Marjon 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Ben er 3 jaar geleden geweest en voor ons was eten bij Mama’s kitchen (of cooking, dat ben ik even kwijt) geweldig. Komen veel grieken eten. Geef aan wat je wel/niet lust en laat eigenaar je inspireren met zijn keuze van gerechten. Heerlijk, authentiek en voor hele nette prijzen. Genieten!

  5. Miranda Mulders 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Wij komen al jaren in Griekenland en bestellen altijd een aantal gerechten die we dan samen opeten. Je hebt zo meer variatie en het is ook een beetje wat de Grieken zelf doen.

  6. Andre 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Snap het niet zo er zijn veel betere restaurants op kos dan dat sunweb beweert namelijk even zoeken na restaurant niet op zondag zit in het oude stad van kos

  7. Westland Peter/Ria 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Komen voor het 8ste jaar in Kos-stad.na wat zoeken en het horen van andere vakantiegangers laatste 4 jaar een heel goed restaurant gevonden.
    Eten al weer voor het 4 jaar bij ;TAVERNA HORODION.
    restaurant word gerund door de hele familie , ontspannen sfeer en tegen een redelijke prijs goede kwaliteit Aanrader!
    Adres: Artemisias straat 27 Telfoon.:22420 26634. zie plattegrond Kos-Stad.(in de buurt van Stadion)

  8. Willem 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Als je van wit tafel-linne houd, en een flinke prijs voor je eten wild betalen, moet je bij Filarakia gaan eten. Anders moet je in een van de kleine echt Griekse Taverna’s een tafeltje zoeken, wel zo gezellig.

  9. Beda eckhardt 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Kom al 8 jaar op Kos en eet meestal bij Filirakia. Je kan er heerlijk eten en gezellige bediening zowel overdag als !s avonds ik vind het een aanrader!!!

  10. aart 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    wij gaan naar kreta rethymnon, wie weet waar daar leuke restaurantjes zijn. liefst in platanias..

    • Coen 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

      Prima restaurant is Alexandros in Adelianos Kampos.

  11. Zevenbergen 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    We gaan al jaren naar iallyssos en eten dan graag bij san allote, geweldige griekse keuken. Auto huren we lokaal bij autotour. Is heel veel goedkoper.
    Met een auto krijg je rhodos pas vol in beeld zoveel diversiteit in natuur!!

  12. Bea Hazelebach 07 augustus, 2017 at 10:15 pm

    Dit recept is uitstekend. Kan heerlijk genieten van de originele Griekse keuken. Wat ook heerlijk is feta saganaki. Feta gebakken in jasje van ei en paneermeel. Heerlijk.

Comments are closed.