Door |Geüpdatet op: 08 april, 2020|3.7 min leestijd|

De meeste mensen denken bij hun vakantie vooral aan ontspannen, uitrusten, zon. En natuurlijk aan lekker eten! Kook je zelf? Of geniet je van het hotelbuffet/ga je lekker uit eten. Ik ben zo iemand die bij voorkeur zelf kookt, vakantie houdt voor mij in: het afstruinen van markten, uren dwalen in de supermarkt, gekke ingrediënten zoeken en dan zelf koken. Maar dat kan je natuurlijk ook thuis doen, om dat vakantiegevoel weer even te krijgen…

Ook al vind je mij misschien helemaal gek, ik deel graag mijn ervaringen met je. Zodat je op je vakantiebestemming wellicht een keer zelf uit iets uitprobeert, of de supermarkt induikt voor spannende ingrediënten om mee naar huis te nemen. Dit keer vertel ik je alles over de Griekse keuken!

Geschiedenis Griekse keuken

Het gebied rondom Griekenland: de Balkan, de Mediterranee en Klein Azie heeft in de loop der eeuwen verschillende overheersers gekend. Hierdoor zijn de lokale keukens enorm door elkaar beinvloed. Tegenwoordig spreekt men vaak van de mediterrane keuken, maar toch gaat dit voor Griekenland niet helemaal op. Lange tijd heeft Griekenland deel uitgemaakt van het Ottomaanse rijk en de Griekse keuken kent dan ook veel Turkse invloeden. En vice versa.

De Griekse keuken van nu

Over naar de keuken van vandaag. Moussaka, souvlaki, gyros en tzatziki en mezze (verschillende kleine hapjes) zijn de topnummers uit Griekenland die echt iedereen kent. Niet voor niets zijn deze populaire gerechten in elke supermarkt verkrijgbaar middels een “doe het zelf doos” van de supermarkt. De Griekse kookkunst valt te omschrijven als simpel en boers. Neemt niet weg dat als je gebruik maakt van goede ingrediënten, verse kruiden en een dosis liefde, simpel eigenlijk het allerlekkerst is. Grieken kennen eigenlijk niet de voor/hoofd/nagerecht structuur die onze restaurants hanteren. Vroeger kende men zelfs geen menukaart, de gasten werden de keuken binnengeleid en uit de verschillende pannen en schalen koos men wat men wilde eten.

wat eet men in griekenland 7

Nog steeds wordt in de traditionele restaurants alles tegelijk uitgeserveerd (vaak ook nog eens lauwwarm, dus schrik niet) en iedereen prikt in de diverse schalen en schotels. Vooraf krijg je een stuk brood, olijfolie en een schaaltje olijven. Een glas ouzo erbij en de avond kan beginnen! Toch past 1 dringend advies. Door het enorme toerisme op de Griekse eilanden is er tegenwoordig ook sprake van een andere keuken: de toeristenkeuken. Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat je die het beste kan zien te vermijden.

wat eet men in griekenland 4

Dus DE tip, als je deze zomer naar Griekenland gaat: geniet van zon, zee en strand. Laat de drukke boulevardrestaurants voor wat ze zijn en huur een auto. Rijd rond een uur of negen een stukje het binnenland in en schuif eens aan bij een klein restaurantje in de heuvels. Geniet van een lekkere wijn, verschillende mezze en een Griekse salade. En proef het goede Griekse leven. Gewoon doen!

Om mee naar huis te nemen:

  • Olijfolie, veel natuurlijk!
  • Kalamata olijven
  • Honing van Kreta
  • Zeep van olijfolie (ok, niet om de te eten, wel erg fijn!)
  • Gedroogde kruiden
  • Bergthee, met rozemarijn
  • Goede ouzo

wat eet men in griekenland 6

En voor als je weer thuis bent, of als voorproefje om in vakantiestemming te komen geef ik je hier het recept voor Griekse salade, ook wel dorpssalade genoemd.
Deze salade bestaat uit simpele ingredienten en valt of staat met de kwaliteit hiervan. Dus gebruik biologische komkommers, echte feta en goede zwarte olijven.

Recept Griekse salade

Nodig voor 2 personen (lunch) of voor 4 (bijgerecht)

  • 1 komkommer, geschild, zaden verwijderd en in repen of blokjes gesneden
  • 1 rode en/of groene paprika, in repen, de zaadlijsten verwijderd
  • 1 rode ui, in dunnen ringen
  • 4 rijpe zoete tomaten, in parten
  • 150 gram feta van goede kwaliteit
  • zwarte olijven (kalamata)
  • eventueel een groene peper
  • voor de dressing:
  • olijfolie, rode wijnazijn, oregano, zout en peper

wat eet men in griekenland 5

Was en snijd alle ingrediënten zoals hierboven aangegeven. Meng deze en verdeel over twee borden, of 1 schaal. Maak de dressing en meng ¾ hiervan met het “groenten”mengsel. Snijd de feta in blokjes. Strooi deze over de salade. Doe hetzelfde met de olijven. Sprenkel hier de laatste dressing nog over en bestrooi met nog een beetje oregano.
Serveer bij een stuk gegrilde vis of lamsvlees. Of met brood en een goede olijfolie.

Eet smakelijk, oftewel: Kali Orexi!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?