Door |Geüpdatet op: 22 mei, 2024|5.7 min leestijd|

Oost-Kreta, de spectaculair mooie kant van het eiland Kreta, is niet voor niets beroemd om de schoonheid van zijn stranden. Hier vind je zowel ondiepe fijne zandstranden voor gezinnen als verborgen baaien waar je kunt genieten van rust en stilte. Lees onze tips en ontdek de mooiste stranden van Oost-Kreta, die een must-visit zijn tijdens jouw vakantie.

Vai beach: een waar palmenparadijs

Vai Beach, gelegen in het noordoosten van Kreta, is beroemd om zijn prachtige palmbos dat het strand omringt. Dit grootste natuurlijke palmbos van Europa biedt een exotische setting die je nergens anders op het eiland vindt. Het gouden zand en het heldere water maken het plaatje compleet. Klinkt niet alleen tropisch, zo voelt het ook.

De mooiste stranden van Oost-Kreta: Vai Beach palmenstrand

Foto: palmenparadijs Vai Beach

Stalis strand: kindvriendelijke genieten

Het meest kindvriendelijke strand van Oost-Kreta vind je bij Stalis (of Stalida), een klein badplaatsje gelegen tussen Malia en Chersonissos. Het uitgestrekte zandstrand is zacht voor de voetjes en het ondiepe water is perfect om veilig in te spelen. Aangezien je kinderen zich hier dus prima vermaken, heb jij ruimte om optimaal te ontspannen. Ideaal.

Stalis Beach

Foto: het kindvriendelijke Stalis Beach

Voor ieder wat wils in Chersonissos

De stranden rondom de populaire badplaats Chersonissos bieden alles wat je nodig hebt voor een geweldige tijd. Kies voor een hotel of appartement in de buurt van hotspot Starbeach als je houdt van gezelligheid, drukte, muziek en een feestje. Of strijk neer op een van de meer rustige stranden, zoals Kreta Maris. Plezier gegarandeerd, voor zowel jong als oud.

Chersonissos strand

Foto: restaurantjes aan het strand van Chersonissos

Agia Pelagia, een verborgen juweel

Agia Pelagia is een charmante badplaats, gelegen op ongeveer 20 kilometer van Heraklion. Hou je niet van massatoerisme, dan zit je op het smalle strand bij dit voormalige vissersdorp helemaal goed. Vanuit je hotel of appartement geniet je van een prachtig uitzicht over deze  schilderachtige baai die je vervolgens makkelijk lopend of met een shuttlebus kunt bereiken. Het kristalheldere water en de rotsachtige inhammen zitten bovendien vol met kleurrijke vissen, dus vergeet je snorkelspullen niet.

Agia Pelagia

Foto: het prachtige strand van Agia Pelagia

Koutsounari Long Beach: oneindige kustlijn

Long Beach, ook wel bekend als Koutsounari Beach, is een van de langste stranden van Kreta. Het gouden zand en het schone, blauwe water nodigen uit tot lange wandelingen langs de kust. De avontuurlijke reizigers vinden er diverse watersporten, zoals windsurfen en kajakken. Kortom: hier vind je alles voor een heerlijke stranddag.

Koutsounari strand

Foto: het langgerekte strand van Koutsounari

Chrissy Island: een onbewoond paradijs

Plan tijdens je vakantie op Oost-Kreta zeker een trip naar Chrissy (of: Chrissi) Island, een onbewoond bounty-eiland dat ooit een piratennest was. Vanuit Lerapetra bereik je met de boot in ongeveer 45 minuten deze idyllische bestemming. Hier vind je exotische stranden, met fijn wit zand en kristalhelder turquoise water. Dat wordt dus úrenlang snorkelen.

Chrissy Island Oost-Kreta

Foto: onbewoond paradijs Chrissy Island

Sitia: historie en strandplezier

De charmante stad Sitia, in het oosten van Kreta, biedt een prachtig zandstrand dat perfect is voor een ontspannen dagje uit. Het strand ligt vlak bij het centrum, waardoor je jouw stranddag makkelijk combineert met een cultureel uitstapje naar de stad. Met zijn rustige zee en diverse faciliteiten staat het strand van Sitia garant voor volop strandplezier en waterpret.

Sitia Oost-Kreta

Foto: historie en strand in Sitia

Almyrrosstranden: natuurpracht en waterpret

De Almyrros stranden, ook wel Almiros Beach of River Beach genoemd, liggen in het noordoosten van Kreta, op ongeveer 2,5 km van de stad Agios Nikolaos. Heb je hier jouw hotel of appartement geboekt, dan zit je dus zeker goed. Het fijne zand en ondiepe water is ideaal voor kleine kinderen. Doordat de Almyros rivier hier de zee instroomt, kan het water op sommige plekken ijskoud zijn. Maar dat mag de pret niet drukken. Je huurt er voordelig ligbedjes en parasols en op loopafstand vind je diverse taverna’s om een vers visje of andere Griekse lekkernij te bestellen. Ben jij een echte snelheidsduivel? Huur dan een waterscooter en race erop los!

Almyros Oost-Kreta

Foto: natuurpracht op Almyros Beach

Milatos: authentiek en sereen

De Milatosstranden zijn een verzameling van kleine, rustige stranden rond het traditionele dorp Milatos. Deze stranden bieden een serene en authentieke ervaring, weg van de drukte van de meer toeristische gebieden. Met kiezelstranden en kristalhelder water zijn ze ideaal voor snorkelen en zwemmen. De nabijgelegen taverna’s serveren heerlijke, lokale gerechten en verse vis. ’s Avonds zie je hier de mooiste zonsondergang.

Milatos Beach Oost-Kreta

Foto: kleurrijke bootjes bij Milatos

Koutsouras stranden: gegarandeerd een heerlijke stranddag

De zachte zandstranden en het helderblauwe water bij het dorp Koutsouras zijn perfect om te zwemmen, te zonnebaden en te ontspannen. Er zijn verschillende stranden in de omgeving, variërend van kleine, beschutte baaien tot langere, uitgestrekte stranden. Geen zin in massatoerisme? Dan is Koutsouras een perfecte keuze voor een zonovergoten stranddag.

de mooiste stranden van Oost-Kreta: Koutsouras

Foto: een van de stranden bij Koutsouras

De paradijselijke baai van Istron/Golden Beach

Istron, ook bekend als Golden Beach, ligt in een baai en biedt fijn, goudkleurig zand en kalm, blauw water. Deze paradijselijke baai hoort zeker bij de mooiste stranden van Oost-Kreta. Het is ideaal voor gezinnen en stelletjes die willen genieten van een ontspannen dag aan het strand. Het gebied heeft diverse luxe resorts en voorzieningen, waaronder watersportmogelijkheden en strandbars. Na een dag zonnen kun je de nabijgelegen dorpjes verkennen en de lokale cultuur opsnuiven.

De mooiste stranden van Oost-Kreta: Istron strand Oost-Kreta

Foto: de gouden baai van Istron

Tip: huur een auto

Wil je Oost-Kreta optimaal verkennen, huur dan vooraf een auto online. Zo ben je vrij om Oost-Kreta op eigen tempo te ontdekken. Ook op de rest van Kreta vind je namelijk superveel bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. En vergeet alle prachtige stranden niet. Wel zo handig als je dan een auto hebt om het eiland over te gaan.

Boek nu jouw strandvakantie naar Oost-Kreta

Met zoveel prachtige stranden om uit te kiezen, biedt Oost-Kreta voor ieder wat wils. Of je nu reist met je gezin, een avontuurlijke vakantie zoekt of gewoon wilt ontspannen in een serene omgeving, deze mooiste stranden van Oost-Kreta stellen je niet teleur. Boek dus vandaag nog een last minute naar Kreta. Wil je écht even optimaal genieten? Ga dan voor all inclusive naar Kreta en laat je lekker in de watten leggen.

Hi, Ik ben Manon: blogger voor Sunweb en fervent vakantievierder! Het liefst ga ik meerdere keren per jaar, met én zonder man en kids. In mijn blogs laat ik je kennismaken met de meest geweldige vakantiebestemmingen en geef ik je handige tips voor tijdens je trips. Reis je mee?