Door |Geüpdatet op: 22 mei, 2024|6.6 min leestijd|

West-Kreta biedt adembenemende natuur, historische schatten en levendige cultuur. Met indrukwekkende kloven, schilderachtige dorpjes en prachtige stranden is dit deel van het Griekse eiland Kreta een paradijs voor iedereen die houdt van zon, zee, strand en/of avontuur. Maar welke stranden zijn nou écht een must-see? Lees onze tips en ontdek de mooiste stranden van West-Kreta.

Rust en gezelligheid in Agia Marina

Het strand van Agia Marina staat bekend om zijn schoonheid en ontspannen sfeer. Het strand ligt dicht bij de mooie stad Chania, waar je prachtige bezienswaardigheden vindt. Het goudgele zand en de helderblauwe zee zijn geliefd bij watersportliefhebbers en gezinnen met kinderen. Speeltuinen en andere kinderfaciliteiten zorgen ervoor dat zij zich urenlang vermaken. Zo heb jij ook even een momentje voor jezelf! Na een heerlijke stranddag kun je je even opfrissen in je accommodatie voordat je weer neerstrijkt op een van de vele gezellige terrasjes die dit toeristische dorpje rijk is.

De mooiste stranden van Oost-Kreta: Agia Marina

Foto: het goudgele strand van Agia Marina

Balos Beach: een exotisch paradijs

Balos Beach (of Balos Lagoon) is met zijn wit-roze zand en heldere turquoise water een van de mooiste en meest populaire stranden van West-Kreta. De unieke lagune, het spectaculaire uitzicht op Gramvousa eiland en de afgelegen ligging maken dit strand extra bijzonder. Het paradijselijke Balos strand is dan ook een must-visit voor natuurliefhebbers en strandfans. En wij begrijpen waarom!

de mooiste stranden van West-Kreta: Balos Beach

Foto: exotisch paradijs Balos Beach

Elafonisi: betoverend roze

Het strand van Elafonisi dankt haar unieke kleur aan minuscule schelpjes, waardoor het een betoverende roze tint heeft. Niet voor niets hoort dit strand in het rijtje van mooiste stranden van West-Kreta thuis. Elafonisi’s afgelegen ligging zorgt voor een serene, ongerepte sfeer. Het ondiepe water is ideaal voor kinderen, terwijl de ruige, rotsachtige achtergrond perfect is voor avonturiers. Wandel door de duinen, voel het zand tussen je tenen en laat je betoveren door de schoonheid van dit paradijsje.

De mooiste stranden van West-Kreta: Elafonisi West-Kreta

Foto: het roze strand van Elafonisi

Falasarna: parel van West-Kreta

Falasarna is een populair strand op West-Kreta vanwege zijn uitgestrekte, gouden zandstranden en kristalhelder water. Het lange, uitgestrekte strand is perfect voor zwemmen, zonnebaden en watersporten. Na een lome stranddag strijk je neer bij een van de restaurants en bars op het strand. De spectaculaire zonsondergangen zijn hier een must-see!

de mooiste stranden van West-Kreta: Falasarna

Foto: zonsondergang op het strand van Falasarna

Spookachtig prachtig Frangokastello

Het unieke strand van Frangokastello biedt een betoverende mix van schoonheid en historie. Het Venetiaanse Frangokastello Kasteel torent boven dit paradijs uit en voegt een vleugje romantiek toe aan jouw stranddag. Men zegt dat er op 17 mei geesten van gesneuvelde soldaten op het strand verschijnen. Deze ‘Shadow of Death’ trekt jaarlijks nieuwsgierigen van over de hele wereld. Ben jij er één van?

Frangokastello kasteel en strand

Foto: Frangokastello kasteel en strand

Het perfecte plaatje in Kalathas

Verscholen tussen rotswanden en olijfgaarden, ligt de baai van Kalathas. In tegenstelling tot de drukke badplaatsen in de omgeving, heerst in Kalathas een rustige en ontspannen sfeer. Je kinderen spelen veilig in de ondiepe baai, terwijl jij ontspant op het witte strand of in de schaduw van de bomen. De dag sluit je af met een adembenemende zonsondergang boven de baai.

de mooiste stranden van West-Kreta: Kalathas

Foto: de prachtige baai van Kalathas

Kalyves, natuurlijke schoonheid in en om het water

Het strand van Kalyves, op zo’n 20 kilometer van Chania, is omringd door groene heuvels en biedt prachtige uitzichten. Ontdek de onderwaterwereld met snorkelen of duiken, of ga paardrijden langs het strand. In de avond geniet je van verse vis in een van de restaurants met uitzicht op de glinsterende water. Klinkt goed toch!

Het strand van Kalyves

Foto: helderblauw water bij Kalyves

Het weelderige palmenbos van Preveli

Preveli Beach in Zuidwest-Kreta is zowel met de boot vanuit Agia Galini en Plakias als met de auto goed bereikbaar. Ontdek de nabijgelegen Kourtaliotiko-kloof met een boottocht of te voet. Geniet van watersportactiviteiten en zonnebaden op dit halvemaanvormige zandstrand of bezoek het Preveli klooster. Nog een must-do is wandelen door het weelderige palmenbos. Een stukje Amazone op Kreta.

Het weelderige palmenbos van Preveli op West-Kreta

Foto: het weelderige palmenbos van Preveli op West-Kreta

De beroemde filmset van Stavros Beach

Stavros Beach, bekend van de film ‘Zorba de Griek’, ligt op 19 kilometer rijden van de stad Chania op het schiereiland Akrotiri. De ondiepe wateren en het zachte zand maken dit een ideale plek voor een heerlijke stranddag. Watersportactiviteiten zoals zwemmen, snorkelen en duiken zorgen voor extra plezier. Door de unieke achtergrond van de imposante berg behoort Stavros tot een van de mooiste stranden van West-Kreta.

Stavros Beach West-Kreta

Foto: het prachtige Stavros Beach

Geniet van de golven op Falasarna Beach

Falasarna beach is één van de mooiste stranden van het departement Chania. Het is een langgerekt zandstrand van drie kilometer, met een oude haven en veel beach bars. Het strand is kindvriendelijk, maar de zeebodem loopt vrij snel af en de zee kan best wild zijn. Dus soms is het wel even oppassen geblazen. Tip: combineer je bezoek aan Falasarna met Balos Beach, slechts 15 tot 20 minuten verderop.

de mooiste stranden van West-Kreta: Falasarna

Foto: zonsondergang op het strand van Falasarna

Spot schildpadden op Komos

Ten westen van Matala – bij het dorpje Pitsidia – ligt Komos (Como-strand), een van de meest ontspannende stranden van Kreta. Hou je van rust, dan is dit jouw ideale bestemming. Het strand van Komos is bovendien een beschermd natuurgebied, want de bedreigde zeeschildpad Caretta Carreta legt hier in de zomermaanden haar eieren. Misschien spot je ze wel!

Een caretta zeeschildpad in het helderblauwe water van Chania

Foto: misschien kom jij wel de caretta zeeschildpad tegen

Een frisse duik op Kiani Akti

Kyani Akti is een lang zandstrand met ondiep water, gelegen 18 km ten oosten van Chania, tussen Kalyves en Kalami. Het water bij Kyani Akti is vrij koud, vanwege de rivier Koilaris die hier vanuit de ‘Witte Bergen’ in zee uitmondt. Dus houd je van een verfrissende duik, dan zit je hier goed.

Agios Pavlos: indrukwekkend en sereen

Het is een van de verborgen pareltjes van West-Kreta: Agios Pavlos. Met indrukwekkende rotsformaties, adembenemende uitzichten, fijn wit zand en helderblauwe zee hoort dit strand zeker in dit rijtje van mooiste stranden. Agios Pavlos ligt ongeveer 60 km ten zuiden van Rethymnon en is vrij afgelegen, maar zeker een bezoekje waard.

De mooiste stranden van West-Kreta: Het serene strand van Agios Pavlos

Foto: het serene strand van Agios Pavlos

Voel je vrij op het Macherida naaktstrand

Op slechts een korte rit vanaf de stad Chania ligt het kleine strand van Macherida. Het water is hier kristalhelder vanwege de stromingen die meerdere keren per dag van richting veranderen. Dit prachtige strand is populair onder nudisten, dus kijk er niet raar van op als je strandgangers zonder zwemkleding ziet!

Tip: huur een auto

Wil je op je gemak al deze prachtige stranden op West-Kreta bezoeken, dan is het huren van een auto een aanrader. Zo ben je vrij om het eiland te verkennen. Boek vooraf jouw huurauto om verzekerd te zijn van een goede deal en betrouwbare auto. Vergeet je rijbewijs niet en rijd voorzichtig, vooral op de smalle weggetjes!

Boek nu jouw strandvakantie naar West-Kreta

Je leest het: West-Kreta biedt alles voor de perfecte strandvakantie. Even heerlijk relaxen en genieten van zon, zee, zand en meer. Dat komt zeker goed op deze mooiste stranden van West-Kreta. En als je écht aan niets meer wilt denken, kies je voor all inclusive. Het eten en drinken is dan inclusief, hoe fijn! Meteen zin om te gaan? Kijk bij onze Kreta last minutes.

Hi, Ik ben Manon: blogger voor Sunweb en fervent vakantievierder! Het liefst ga ik meerdere keren per jaar, met én zonder man en kids. In mijn blogs laat ik je kennismaken met de meest geweldige vakantiebestemmingen en geef ik je handige tips voor tijdens je trips. Reis je mee?