Door |Geüpdatet op: 28 mei, 2024|4.6 min leestijd|

Wil je op vakantie naar West-Kreta? Doen! Dit deel van het Griekse eiland Kreta staat bekend om haar prachtige natuur, pittoreske dorpjes, charmante steden en exotische stranden. Een dikke aanrader als je houdt van zon, zee, een rijke cultuur en heerlijk eten. Lees onze tips voor de mooiste bezienswaardigheden van West-Kreta die je zeker niet mag missen.  

Paradijselijke stranden 

Wissel een dagje cultuur snuiven af met een ontspannen stranddag. West-Kreta barst van de meest prachtige stranden. Bezoek het tropische Balos Beach of laat je betoveren door het roze zand van Elafonisi. Ga snorkelen in het helderblauwe water bij Kalyves of sluit de dag af met een adembenemende zonsondergang boven de baai van Kalathas. Gegarandeerd genieten!

Veelzijdig Rethymnon 

Zoek je een stad met charme, bezienswaardigheden én prachtige zandstranden? Dan is Rethymnon de place to be. In deze veelzijdige stad vind je een mix van Venetiaanse en Ottomaanse invloeden. Bezoek het Fortezza kasteel en wandel langs de gezellige boulevard. Wil je even écht ontspannen? Leg dan je handdoekje neer op een van de brede zandstranden rondom de stad en geniet van de Griekse zon. Strijk daarna neer op een van de vele terrasjes voor een ouzo als aperitiefje en proef lokale gerechten in een authentieke Griekse taverna. Wist je trouwens dat bij een all inclusive hotel al jouw hapjes en drankjes zijn inbegrepen? Ideaal!

mooiste bezienswaardigheden van west-Kreta: haventje-met-restaurants-en-bootjes-van-Rethymnon

Foto: het gezellige haventje van Rethymnon

Charmant Chania 

Chania is een stad met een rijke mix van Venetiaanse, Turkse en Griekse invloeden. Dwaal door de smalle straatjes van de oude binnenstad, bezoek een van de kleurrijke markten en bewonder de Venetiaanse haven. Vergeet ook niet om het Maritiem Museum en het Archeologisch Museum te bezoeken. En er zijn nog veel meer prachtige bezienswaardigheden in Chania om te ontdekken. Sluit je dag af met een traditioneel Kretenzisch gerecht in een van de vele restaurantjes.  

Spectaculaire Samariakloof en Lefka Ori 

Op het smalste punt is de Samariakloof slechts 4 meter breed, waardoor het een van de smalste kloven ter wereld is. Een wandeling door deze beroemde kloof op Kreta is alleen daarom al een must-do. Maar het is ook intensief. De route van 16 kilometer loopt door adembenemende landschappen, langs steile kliffen en door geurige dennenbossen. Tip: begin vroeg om de hitte voor te zijn en trek stevige wandelschoenen aan. Neem ook voldoende eten en drinken mee, want de tocht kan wel 4 tot 6 uur duren. Ben je na de Samariakloof nog niet uitgewandeld? Plan dan een tocht door de Lefka Ori, oftewel De Witte Bergen. Het hoogste punt is maar liefst 2454 meter! Een highlight die letterlijk niet te missen is. De Samariakloof en Lefka Ori zijn niet voor niets twee van de mooiste bezienswaardigheden van West-Kreta. Durf jij het aan?

de mooiste bezienswaardigheden van west-kreta: de Samariakloof

Foto: de indrukwekkende Samariakloof

Cultuur en archeologie gaan hand in hand 

Even geen zin in een lange wandeltocht? Struin dan op je gemak door een van de vele pittoreske dorpjes. Zoals Loutro, een idyllisch dorpje dat alleen per boot of te voet bereikbaar is. Of Paleochora, dat ook wel de ‘Nymf van de Libische Zee’ wordt genoemd. Rij ook eens naar Argyroupoli, bekend om zijn bronnen en watervallen. Elk van deze dorpen biedt een unieke ervaring. Ook liefhebbers van archeologie komen op West-Kreta rijkelijk aan hun trekken. Bezoek bijvoorbeeld de restanten van het antieke Aptera, ongeveer 15 kilometer ten oosten van Chania-stad. Vlakbij Heraklion vind je Knossos, de stad van koning Minos. Volgens de Griekse mythologie liet hij een labyrint onder zijn paleis bouwen als huis voor zijn stiefzoon, de Minotaurus. Het Minoïsche paleis is zeker het bekijken waard!   

de mooiste bezienswaardigheden van west-kreta: het dorpje Loutro

Foto: het pittoreske dorpje Loutro

Waterpret voor jong en oud 

Geniet je van een vakantie in de omgeving van Chania? Bezoek dan het Limnoupolis waterpark voor een dag vol waterplezier! Durf jij de Free Fall glijbaan aan? Hier maak je een vrije val van 55 meter. Probeer ook de Triple Twist glijbanen, de donkere Black Hole Slider en de spannende Crazy River met opblaasbanden. Voor de kleintjes zijn er twee kinderbaden met miniglijbanen en klautertoestellen. Zit je wat verder van Chania af, dan niet getreurd: Kreta heeft nog meer supertoffe waterparken! Welke kies jij? 

De mooiste bezienswaardigheden van West-Kreta: waterpark Limnoupolis

Foto: volop waterpret bij waterpark Limnoupolis

Tip: huur een auto 

Wil je West-Kreta optimaal verkennen, huur dan vooraf een auto online. Zo ben je vrij om alle verborgen parels te ontdekken. De oppervlakte van Kreta bedraagt ruim 8300 km2, dat is dus een stuk groter dan de andere Griekse eilanden. Wel zo handig als je dan een auto hebt waarmee je op eigen tempo alle kanten op kunt. De wegen op het eiland zijn over het algemeen goed begaanbaar, alleen mist hier en daar de verlichting en soms kom je scherpe bochten tegen. Ben je van plan om een lange rit te maken door bijvoorbeeld de bergen? Een aanrader is dan om vroeg te vertrekken en op tijd weer richting je hotel te rijden. 

Plan nu je onvergetelijke trip naar Kreta 

Niet alleen West-Kreta is de moeite waard. Ook op Oost-Kreta vind je tal van prachtige bezienswaardigheden. Wissel een dagje cultuur proeven dus ook hier af met een dag ontspanning op een van de exotische stranden van Oost-Kreta. Kreta biedt voor ieder wat wils. Verspreid over het hele eiland vind je de meest geweldige plekjes, dus je zult je zeker niet vervelen. Plan vandaag nog je last minute en ontdek de magie van dit prachtige eiland.

 

 

Hi, Ik ben Manon: blogger voor Sunweb en fervent vakantievierder! Het liefst ga ik meerdere keren per jaar, met én zonder man en kids. In mijn blogs laat ik je kennismaken met de meest geweldige vakantiebestemmingen en geef ik je handige tips voor tijdens je trips. Reis je mee?