Door |Geüpdatet op: 22 februari, 2016|6.2 min leestijd|

Wintersport is voor veel Nederlanders iets wat ze altijd nog eens graag zouden doen. Maar wat veel mensen tegenhoudt is het hoge prijskaartje dat aan dit reisje hangt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je vakantiebudget niet binnen no time opgeslurpt wordt. Hierdoor kun je die grote wienerschnitzel gewoon bestellen en genieten van een onbezorgde wintersportvakantie!

#1 Breng het aprés-ski feestje naar huis
Een belangrijk onderdeel voor veel wintersporters is de naborrel na een lange dag op de berg. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in een volle aprés-ski bar Jägermeisters en pullen bier te bestellen totdat je pinpas het niet meer toestaat, maar er zijn ook andere alternatieven. Wat net zo gezellig is en een stuk goedkoper: een aprés-ski feestje in je appartement. Als iedereen wat drank meeneemt, worden de kosten een stuk minder dan de dure biertjes in de overvolle bar. Een ander voordeel is dat je na wat drankjes te veel, zo je bed in kan rollen en niet meer door het ijskoude weer naar huis hoeft te lopen.

#2 Kies een accommodatie buiten het dorp
We weten allemaal dat je op wintersport het liefst wakker wordt met uitzicht op de piste, zodat je snel in je skispullen kunt springen en met de eerste lift naar boven kunt gaan. Hier hangt wel een hoog prijskaartje aan, want hoe dichter bij de berg, hoe hoger de prijs. Vaak zijn er aan de rand van het dorp of net buiten het dorp, hele sfeervolle hotelletjes te vinden, die stukken goedkoper zijn en waar een gezellige en gemoedelijke sfeer hangt. Een ander pluspunt: de gastvrouw of gastheer maakt vaak zelf een ontbijtje en dat smaakt natuurlijk stukken beter dan het massale ontbijtbuffet, van het hotel naast de piste.

#3 Leen skikleding van vrienden of familie
Natuurlijk ben je niet de enige die op wintersport gaat. Je hebt geheid een aantal vrienden, familie of kennissen die ook wel eens naar de sneeuw op vakantie gaan. Als daar nu toevallig iemand tussen zit met dezelfde maten, kun je wellicht de skispullen lenen. Vaak hangt de skikleding toch de rest van het jaar in de kast of op zolder. Dit scheelt jou een hoop kosten en de andere persoon een hoop kastruimte; tel uit je winst!

#4 Tweedehands skispullen kopen
Het huren van skispullen is tijdens de vakantie vaak een grote kostenpost. Als je van plan bent vaker op wintersport te gaan, dan is het verstandig om skispullen te kopen. Er zijn natuurlijk talloze winkels waar je gloednieuwe blitse ski’s of een trendy snowboard kunt kopen. Hiervoor mag je alleen je portemonnee opentrekken. Vaak staan er op tweedehandswebsites net zulke mooie skispullen voor een veel lagere prijs. Er zijn namelijk genoeg ‘fanatieke’ wintersporters die voor de wintersport nieuwe spullen kopen en daarna besluiten dat wintersporten toch niet zo’n succes is. Best fijn dat jij die bijna spiksplinternieuwe spullen over kan nemen voor een prikkie.

#5 Kies een bestemming dichter bij huis
Als ik aan een wintersportvakantie denk, dan denk ik meteen aan de oneindig lange autorit of busreis naar de bestemming. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wat dichter bij huis skiplezier te beleven. Ga bijvoorbeeld op wintersport naar Duitsland. Dit scheelt een hoop benzinekosten en een eindeloze autorit. Daarnaast kunnen de kids op de achterbank, minder vaak vragen hoe ver het nog is en dat scheelt een hoop gekibbel in de auto.

#6 Huur skispullen beneden aan de berg
Op veel bestemmingen vind je een skiverhuur beneden en boven op de berg. Wat veel mensen niet weten, is dat de skiverhuur boven op de berg vaak duurder is. Als je skispullen wilt huren, is het dus verstandig om dit beneden bij de skilift of in het dorp te doen. Je kunt dan ’s morgens de skilift instappen met al je skispullen bij de hand, waardoor je boven alleen nog even snel je ski’s aan hoeft te klikken of je board hoeft vast te maken, net zo makkelijk dus!

#7 Ga niet in het hoogseizoen
In de voorjaarsvakantie en kerstvakantie vertrekken veel Nederlanders massaal naar wintersportgebieden. In deze periodes word je vaak enthousiast gemaakt voor veel sneeuwpret, waardoor je geneigd bent net als veel andere Nederlanders in deze periode een vakantie te boeken. Mijn advies is: als het niet hoeft, niet doen. De prijzen stijgen in het hoogseizoen tot de max en grote kans dat je je buurvrouw of docent op de piste tegenkomt. Als je buiten deze periodes op wintersport gaat, vind je ellenlange pistes met genoeg ruimte om in alle rust bochtjes te draaien. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over een lange wachtrij bij de skiverhuur. Je kunt een overheerlijke apfelstrudel en warme choco bestellen, want de prijzen liggen een stuk lager.

#8 Kook in het appartement
Op veel wintersportbestemmingen vind je lange dorpsstraten vol met restaurants. Je betaald in deze restaurants vaak de hoofdprijs als je wilt genieten van verrukkelijke specialiteiten. Dit terwijl de supermarkten in wintersportgebieden vaak heel erg uitgebreid zijn en beschikken over alles wat je nodig hebt om een overheerlijke maaltijd te maken. Wie wil er nu niet terugkomen in Nederland en een prachtig Oostenrijks gerecht op tafel kunnen zetten? Verdiep je in de lokale keuken en verbeter je kookskills op vakantie, zodat je in alle rust van een heerlijke, zelfgemaakt Tiroler Gröstl of goulashsoep kunt genieten in je eigen appartement.

#9 Boek een pakketreis
Veel mensen vinden het een erg vervelend om voor de vakantie alles tot in de puntjes uit te zoeken en prijzen te vergelijken. Je kunt jezelf al deze moeite besparen door te kiezen voor een pakketreis. In de meeste gevallen is dit een goedkopere optie, omdat aanbieders vaak korting krijgen op bijvoorbeeld accommodaties of skilessen. Daarnaast zijn er vaak aanbiedingen en last minutes of krijg je vroegboekkorting, waardoor je nog genoeg budget overhoudt om op de bestemming te besteden. Met het bedrag dat je hebt bespaard, kun je bijvoorbeeld je droom waarmaken en paragliden van de hoge bergtoppen in de Alpen of genieten van een rustgevende massage in een luxe spa.

#10 Volg de locals
Er is een grote groep mensen die niet bereid zijn meer te betalen voor toeristische plekjes: dit zijn de locals. De lokale bevolking kent de verborgen plekjes als geen ander. Je kunt natuurlijk altijd aan de hoteleigenaren goede tips & tricks vragen. Een andere optie is om op de piste locals aan te spreken. Vraag bijvoorbeeld aan de bestuurder van de skilift waar je tegen een goede prijs kunt genieten van een heerlijke lunch. Meestal kom je bij de meest authentieke restaurants terecht met een knusse sfeer. Ik ben ooit op aanraden van een local bij een sfeervol houten hutje terecht gekomen waar ik voor een prikkie de lekkerste Kaiserschmarrn at. De overheerlijke lunch werd zelfs geserveerd door Tiroler meisjes in traditionele klederdracht. Wees dus niet bang om de locals aan te spreken, want hierdoor kom je op de meest bijzondere plekjes terecht.

Er zijn dus genoeg manieren om een wintersportvakantie betaalbaar te maken. Gelukkig helpt Sunweb je al een beetje mee. Door de goede deals sta je binnen no time in je skikleding bovenaan een besneeuwde piste en kun je eindelijk genieten van een welverdiende wintersportvakantie!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?