Door |Geüpdatet op: 21 augustus, 2014|2.6 min leestijd|

Een bezoek aan Corfu begint vrijwel altijd in Corfu-stad (ook wel Kerkyra), de hoofdstad van het eiland en hiermee begint een bezoek altijd goed. Met het vliegtuig vlieg je rakelings over het prachtige Vlacherna klooster en met de boot kijk je bij aankomst uit op het oude fort van de stad. Naast deze bezienswaardigheden heeft het stadje, waar 40.000 van de 110.000 Corfioten wonen, nog veel meer te bieden.

Zo staat bijvoorbeeld het gehele centrum op de UNESCO wereld erfgoed lijst. De smalle straatjes zijn een waar genot om doorheen te lopen en herbergen talloze cafés, taverna’s en restaurants. Het binnenstadje lijkt qua architectuur erg op Venetië, doordat het eiland lange tijd onderdeel van het Venetiaanse Rijk is geweest. Als één van de weinige Griekse gebieden is het nooit in Turkse handen gevallen en hier zijn de Corfioten behoorlijk trots op. Om deze reden zul je op dit eiland geen wit met blauw geverfde huisjes vinden, die op andere Griekse eilanden als protest dienden tegen het Turkse verbod op de Griekse vlag.

De baai van Corfu-stad met het oude fort op de achtergrond.

Het Vlacherna klooster in Kanoni, een perfecte setting voor huwelijken.

Corfu staat echter (terecht) meer bekend als strandbestemming en over het hele eiland zijn prachtige zand- en kiezelstranden te vinden. Het meest in het oog springende strand is te vinden bij het dorpje Agios Gordios, een populaire bestemming op het eiland, waar het in het hoogseizoen altijd ontzettend druk is. De Corfioten gaan in het hoogseizoen echter liever naar rustigere stranden die ook voor de toeristen niet moeilijk te vinden zijn. Afgezien van de vele stranden wordt het eiland gekenmerkt door de vele olijfbomen, cipressen en rotsformaties. De hoogste berg van Corfu, de Pantokrator, geeft met haar 906 meter een fenomenaal uitzicht over de vele baaitjes en het extreem groene binnenland. Ook de vele pittoreske dorpjes verspreid over het eiland dragen bij aan een zeer gevarieerde vakantiebestemming. Het is dan ook niet vreemd dat de Oostenrijkse keizerin Sissi in 1889 een groots zomerverblijf liet bouwen op het eiland. Dit klassieke paleis, het Achilleion, is zeker de moeite van een bezoek waard. De tuin van het paleis is het mooiste om te zien, hierin staan beelden van de negen muzen en van de stervende Achilles.

Het strand bij Agios Gordios, gezien vanaf de heuvelachtige weg vanuit Corfu-Stad.

Een echte aanrader is overigens om met Pasen naar Corfu te gaan. Het Orthodoxe paasfeest wordt lang en uitvoerig gevierd en is voor de Corfioten het belangrijkste feest, nog voor kerstmis. De activiteiten, die zich vooral rond Corfu-Stad afspelen, duren ongeveer een week. De spraakmakendste activiteiten zijn de processie van de eilandheilige Spriridon, wiens opgebaarde lichaam door de straten wordt gedragen, en de eerste wederopstanding die gevierd wordt door kruiken met water kapot te gooien. Vanaf de vele balkonnetjes in het oude centrum van de stad worden kruiken, soms van enorme grootte, op een gezet tijdstip naar beneden gegooid. Vanaf het Liston, het belangrijkste plein van de stad, is deze ceremonie uitstekend te volgen. De viering wordt op datzelfde plein laat in de avond afgesloten met een indrukwekkende vuurwerkshow.

Pasen, Corfu

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
21 augustus, 2014|0 Reacties

Gerelateerde berichten