Door |Geüpdatet op: 13 januari, 2020|3.4 min leestijd|

De Turkse Rivièra staat bekend om haar zon, zee en mooie stranden. Maar wat een hoop mensen niet weten is dat dit gebied óók bulkt van cultuur, leuke (water)activiteiten en een rijke flora en fauna. Even iets anders dan het strand? Wij hebben de zes beste tips voor je op een rijtje gezet. 

1. Snuif cultuur in- en rondom Side

  • Het oude centrum van Side lijkt eerder een openlucht museum. Op vrijwel iedere hoek van de straat staat een ruïne, monument, tempel, badhuis, stadspoort of Romeins aquaduct. De geschiedenis gaat hier eeuwen terug en dat zie je nog steeds. Hier kun je dus flink cultuur snuiven!
  • Er zijn in Side veel culturele bezienswaardigheden waarvan het Romeinse amfitheater de bekendste is. Dit is zonder twijfel één van de best bewaarde bouwwerken en al in de tweede eeuw gebouwd. Het theater – gebouwd in een typische Romeinse halve cirkel – bood plek voor maar liefst 15.000 toeschouwers voor het aanschouwen van gevechten en toneelstukken.
  • De tempel van Apollo en Athena bestaat uit zuilen die net als het theater in de tweede eeuw zijn gebouwd. De tempel wordt gezien als één van de mooiste overblijfselen uit de Turkse oudheid. Dit komt voornamelijk door de ligging. De tempel is namelijk op zo’n manier geplaatst dat het licht een waanzinnige gloed geeft zodra de zon ondergaat. Selfie-time!

2. Bezoek de watervallen

  • De bovenste Düdenwaterval – 10 kilometer ten noorden van Antalya –  is 28 meter hoog. Door de mooie natuur en de weerspiegeling van het  zonlicht in het felgroene/blauwe water voelt deze plek bijna magische aan. Het hoogtepunt is de grot die achter deze waterval schuilt. Hier vandaan maak je weer heel andere foto’s van de waterval dan aan de voorkant.
  • Op steenworp afstand van Side ligt het dorpje Manavgat, waar je de gelijknamige Manavgat watervallen vindt. Deze waterval is niet zo hoog als de eerder genoemde Düdenwaterval, maar absoluut de moeite waard voor een kort bezoekje. Combineer dit bijvoorbeeld met een bezoek aan de markt in het dorp op maandag of donderdag en je bent zeker een dagje zoet.
  • De Kursunlu waterval ligt 20 kilometer van Antalya in het gelijknamige park. De waterval is 12 meter hoog en wordt omgeven door mooie pijnbomen. Een wandeling door dit park duurt ongeveer 45 minuten. Houd ondertussen de verrekijker bij de hand, want in dit park wonen een hoop bijzondere vogelsoorten.
  • Ook de Green Canyon mag niet op dit lijstje ontbreken. De naam heeft deze canyon te danken aan het felgroene water. Zo fel groen zie je het zelden! Vaar met een georganiseerde boottocht 14 kilometer door de hoge canyon en langs het bijzondere stuwmeer.

3. Watersporten

Door de ligging aan de kust zijn watersporten in de Turkse Rivièra erg populair. Parasailen, duiken, kajakken en jetskiën: dit is de plek! Voor de echte waaghalzen op het water is er goed nieuws: op meerdere plekken kun je namelijk goed raften. Een erg bekende plek hiervoor is het Köprülü Park – tussen Antalya en Side – en in de Green Canyon.

4. (Leer) golfen in Belek

Met maar liefst 15 golfbanen wordt Belek ook wel het golf-Mekka van Europa genoemd. De banen zijn mooi onderhouden en zeer geliefd onder fervente golfers. Dit door de goede prijs kwaliteit verhouding, luxe faciliteiten en het gunstige klimaat in het voor- en najaar. Nog nooit gegolfd? Eens moet de eerste keer zijn….

5. Wandel in het Taurusgebergte

Naast de vele golfbanen heeft Belek ook schitterende natuurgebieden met een grote biodiversiteit. Van zandduinen aan de kust, tot het mooie Taurusgebergte in het binnenland met meer dan 100 verschillende vogelsoorten. Natuurliefhebbers, wandelaars en plant- en vogelliefhebbers halen hier gegarandeerd hun hart op. Zij worden omringt door bijna 600 verschillende plantensoorten waarvan 20 alleen in deze omgeving groeien. Een stevige wandeling of rustig aan vogels spotten: in Belek zit je goed.

6. Breng een bezoekje aan Alanya

Het Middeleeuwse kasteel Alanya Kalesi, de rode toren of de mooie haven. Over activiteiten in Alanya kun je een boek schrijven! Of nou ja, in ons geval een blog. Je leest het hier.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
13 januari, 2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.