Door |Geüpdatet op: 04 november, 2022|4.1 min leestijd|

‘Zon, zee en strand’ lijkt wel uitgevonden te zijn aan de Costa del Sol (‘kust van de zon’) in Andalusië. Dit kustgebied in de meest zuidelijke provincie van het Spaanse vasteland beslaat meer dan 300 kilometer. Met meer dan 300 dagen zon per jaar is het gebied de ideale plek voor een heerlijke strandvakantie. Wij zetten alle bezienswaardigheden van de Costa del Sol op een rij.

De mooiste bezienswaardigheden aan de Costa del Sol

De Costa del Sol beslaat een groot kustgebied in de provincies Málaga, Cádiz en Granada en loopt van Almería helemaal tot aan Gibraltar. Het gebied is typisch Andalusisch: door de vele Moorse invloeden is het een prachtige mix van stijlen. Wat je absoluut moet bezoeken aan de Costa del Sol zijn de indrukwekkende grotten van Nerja, de grootste van Europa. In dit 5 kilometer lange grottenstelsel bewonder je de grootste ondergrondse pilaar ter wereld én ‘s werelds oudste Neanderthaler-schilderingen. Als je toch in Nerja bent, zoek dan de actie op aan de kust met de vele wateractiviteiten. In de badplaats Fuengirola staat een prachtig Arabisch kasteel (Castillo Sohail), een Romeinse ruïne en een mooie dierentuin (het biopark). En in de vele tentjes aan de boulevard beleef je hier gezellige avonden.

De binnenkant van de indrukwekkende grotten van Nerja
Foto: de indrukwekkende grotten van Nerja

Wat te doen aan de Costa del Sol?

Er is aan de Costa del Sol het hele jaar door genoeg te doen. Iedere stad en ieder strand heeft zijn eigen unieke bezienswaardigheden en activiteiten. Langs de mooie stranden van de Costa del Sol kun je praktisch overal eindeloos wandelen, over het zand, de boulevard en door de winkelstraten. Ga lekker Spaans eten in een bodega, bezoek een flamencoshow in het centrum of bekijk hoe vissers aan het einde van de middag hun lading lossen in een haven in de buurt. Strijk vervolgens met je handdoek neer op een van de vele stranden en ga het water in om te zwemmen, snorkelen of een surfles te volgen.

Wil je lekker winkelen? Ga dan naar Málaga. Hier vind je veel kleine winkeltjes, maar ook grotere ketens. Vlak buiten Málaga ligt de wijngaard Dimobe, een echte must voor wijnliefhebbers. In het luxere Marbella heb je de haven Porto Banos, dat bekend staat om haar hippe uitgaansgelegenheden met DJ’s en de vele indrukwekkende jachten die daar mooi liggen te zijn. Het centrum is echt pittoresk, dus ook een bezoekje waard. Ook golfliefhebbers kunnen hun geluk aan de Costa del Sol niet op: je vindt hier wel 70(!) golfbanen. Daarmee heeft het gebied heeft de meeste golfbanen per m3 van Europa.

Wat te doen in Estepona?

Genieten van de Costa del Sol zonder massatoerisme? Ga dan eens naar Estepona, een gemeente in de provincie Málaga. Estepona bestaat uit twee gebieden: de kust en het binnenland. In het binnenland van Estepona vind je echte Spaanse dorpjes. Het noorden van de gemeente ligt in het Paraje Natural Los Reales de Sierra Bermeja, een bergachtig gebied met veel groen waar je goed kunt hiken. Aan de kust vind je de echte authentieke Spaanse stad Estepona.

De gemeente focust zich vooral op het vergroten van het leefgenot in Estepona. Zo is er een botanische tuin, hangen de gevels vol met bloempotten en geniet je al struinend van prachtige muurschilderingen. Je vindt hier de oude bezienswaardigheden van de Costa del Sol, zoals een kasteelruïne, een oude klokkentoren en een Romeins mausoleum. Maar ook een (relatief) nieuwe stierenring uit 1972, waarin nu het gemeentelijke museum gevestigd is. Strijk eens neer op een terras op het autovrije Plaza de las Flores en geniet van een ijsje. Je staat binnen twee minuten lopen op het strand!

Een schattig straatje in de authentieke Spaanse stad Estepona
Foto: de authentieke Spaanse stad Estepona

Wat te doen rondom de Costa del Sol

Deze Costa del Sol-bezienswaardigheden mogen dan genoeg zijn om je vakantie mee te vullen, ook het binnenland van Andalusië is het meer dan waard om te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde Alhambra in Granada of de Real Alcázar in Sevilla. Wil jij graag authentieke, witte Spaanse dorpjes zien? Ga dan naar Acebuchal of het nabijgelegen Frigiliana, slechts enkele kilometers van de kust af. In het populairdere Ronda (het oude centrum hier is ook een wit dorp) heb je de prachtige Tajo-kloof die de stad in tweeën deelt. Er is hier ook een natuurreservaat waar je prachtige bergwandelingen kunt maken: El Torcal. Met een beetje mazzel spot je hier nog een mooie steenbok! Andere mooie plekken om te bezoeken zijn Fuengirola en Benalmadena.

De Tajo-kloof in Ronda grenst twee delen van de stad aan elkaar
Foto: de Tajo-kloof in Ronda
Wil jij ook op vakantie naar de zonnekust van Spanje? Boek een accommodatie aan de Costa del Sol en voor je het weet geniet jij van fijne stranden en mooie witte dorpjes!

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?