Door |Geüpdatet op: 09 november, 2022|3.3 min leestijd|

Heb je zin in een vakantie met mooi weer, lekker eten en pittoreske plaatsjes, dan zit je aan de kust van Portugal helemaal goed. Albufeira is enorm populair en daarom vaak erg druk. Heb je wel eens aan een rustiger strand of kustplaatsje gedacht? In de Algarve en aan de westkust vind je talloze kleinere, authentieke kuststadjes. Laat je verrassen door de vijf mooiste kustplaatsen in Portugal.

1. Olhos d’Agua (westkant Algarve)

Volgens veel vakantiegangers is Olhos d’Agua één van de mooiste kustplaatsen in de Algarve. Het is een oud vissersplaatsje en uitgegroeid tot een gezellige badplaats. Heel sfeervol, maar toch klein. Plof neer op de verschillende mooie strandjes, slenter door de schilderachtige straatjes met witte huizen en struin over de autovrije boulevard met winkels en restaurants. Olhos d’Agua ligt op vijf kilometer afstand van Albufeira, dus ideaal om naartoe te gaan als je even aan de drukte wilt ontsnappen!

2. Cascais (Costa de Lisboa)

Zit je in Lissabon en wil je jouw stedentrip combineren met een strandvakantie? Pak dan de trein naar Estoril, één treinstation verder vanaf Lissabon. Met een kwartiertje lopen ben je in Cascais: het meest levendige plaatsje aan de Costa de Lisboa en dus één van de leukste kustplaatsen in Portugal. Leg je handdoek neer op één van de kleine of grotere stadstrandjes, of maak een relaxte strandwandeling langs de zee. Heb je nog een vakantiedag over? Kom dan zeker terug naar Cascais, want het barst er ook van de musea, unieke paleizen, schitterende kastelen en restaurants waar je de lekkerste Portugese gerechten proeft.

Een reuzenrad aan de kust van Cascais

Foto: Cascais aan de Costa de Lisboa

3. Ericeira (Costa de Lisboa)

Een stukje verder van Lissabon ligt Ericeira, een klein vissersplaatsje dat bovenop spectaculaire kliffen ligt. Het is dus niet zo gek dat Ericeira tot de mooie kustplaatsen van Portugal hoort. De stranden in de omgeving zijn groter en meer uitgestrekt dan bij Cascais, dus surfers en bodyboarders komen er graag naartoe. Massatoerisme? Dat vind je hier niet. Als je door de smalle steegjes in het oude centrum loopt, word je omarmd door de Portugese cultuur. Overal zie je witblauwe huisjes, waslijnen die buiten hangen en oude mannetjes op bankjes die genieten van de zon. Hoe tof is dat?

Het strand van vissersplaatsje Ericeira

Foto: het strand van vissersplaatsje Ericeira

4. Espinho (Costa Verde)

Ben jij een zonliefhebber, maar hou je niet van hitte? Ga dan naar de strandplaats Espinho in Noord-Portugal. Het ligt ongeveer 20 km ten zuiden van Porto aan de Costa Verde, wat ‘groene kust’ betekent. Door de koude wind van de zee blijft het hier gemiddeld zo’n 25 graden in de zomer. Buitenlandse toeristen hebben de regio nog amper ontdekt, dus traditioneel Portugees genieten doe je er zeker. Espinho is een grote, gezellige badplaats waar jij je de hele dag kunt vermaken. Shoppen, uitgebreid lunchen aan het water of ‘s avonds romantisch wandelen over de boulevard. Doe waar jij zin in hebt!

De groene kust van Espinho

Foto: Espinho aan de Costa Verde

5. Vila Nova de Cerveira (Noord-Portugal)

Als je houdt van rust, cultuur en natuur, dan zit je in Vila Nova de Cerveira helemaal op je plek. Dit sfeervolle rivierstadje ligt in het noorden van Portugal, vlak bij de grens met Spanje. Omdat het aan de oevers van de rivier de Minho ligt, kun je er fantastisch wandelen, fietsen of kajakken. Na een intensieve dag plof je neer in één van de zeer betaalbare restaurantjes op de sfeervolle pleinen in het centrum. Daar verwennen de chefs je met smakelijke lokale gerechten en bijbehorende witte wijn. Vlees, vis of vega, wat vind jij het lekkerst?

Een bootje op de rivier de Minho

Foto: de rivier de Minho

Wil jij één van deze mooie kustplaatsen in Portugal bezoeken? Of toeren langs de kust en verschillende plekken ontdekken? Bekijk dan nu alle accommodaties in Portugal en boek jouw ideale vakantie aan zee.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?