Door |Geüpdatet op: 16 juni, 2015|3.1 min leestijd|

Vorige week heb ik voor de allereerste keer Portugal bezocht en het was precies zoals ik had verwacht: sfeervol, mooie natuur, vriendelijke mensen, schitterende stranden en een heerlijke temperatuur. En hoewel ik slechts 3 dagen de tijd had, heb ik toch veel van de Algarve kunnen zien. Zo stond ik het ene moment nog op de wereldberoemde Strip in Albufeira om niet veel later uit te kijken over het authentieke vissersdorpje Carvoeiro.

Strand Portugal - Typisch Portugees

Behalve dat ik zeker nog eens terug wil komen, heb ik tijdens dit korte bezoek nog veel meer geleerd over dit interessante land. Een aantal dingen die typisch Portugees zijn wil ik graag met jullie delen om te inspireren, in de stemming te brengen of simpelweg zodat jullie kunnen scoren bij een quiz of een potje Triviant.

Portugees als moedertaal
Wist je dat meer dan 200 miljoen mensen Portugees als moedertaal hebben? ‘Slechts’ 10 miljoen van deze mensen wonen daadwerkelijk in Portugal. De rest woont verspreid over de hele wereld. Je hoort de Portugese taal dan ook niet alleen in Kaapverdië en Brazilië, maar ook in Mozambique en Angola. Doordat de taal nauw verwant is aan het Spaans, kon ik gelukkig nog enigszins begrijpen waar de Portugezen om mij heen het over hadden

Typisch Portugees - strand Algarve

Schitterende stranden
De prachtige kustlijn is kenmerkend voor de Algarve. Deze is namelijk 200 kilometer lang en bestaat uit prachtige goudgele zandstranden, kleine baaitjes en imposante rotsformaties. De combinatie met de azuurblauwe zee aan de ene kant en de mooie witte huisjes aan de andere kant, zorgt voor een schitterend plaatje. Een kustlijn zoals deze heb ík in ieder geval nog nergens anders gezien en is wat mij betreft dan ook één van de dingen die Portugal uniek maakt.

Algarve - typisch Portugees

Geen thee, maar bica
Ik drink zelf het allerliefste thee en af en toe een kopje cappuccino. In Portugal daarentegen, zijn ze dol op bica. Dit is een klein kopje koffie dat je het beste kunt vergelijken met espresso. De Portugezen drinken de bica soms meerdere malen per dag. En waar wij in Nederland graag de tijd nemen voor onze kop koffie en gebruik maken van een koffiezetapparaat, gaan de Portugezen liever de deur uit voor hun snelle dosis cafeïne. Sommige tradities laat ik voor wat ze zijn, en daarom heb ik het gehouden bij een cappuccino met een grote toef slagroom. Mmmm…!

Bica - typisch Portugees

De palingsound van Portugal
Cuba heeft de salsa, New York heeft hip hop en wij hebben de palingsound. Stuk voor stuk prachtig natuurlijk, maar denk maar niet dat Portugal geen eigen muziekstijl heeft. Zij hebben namelijk de fado: een passionele zangkunst die soms wat droevig overkomt. Het gaat namelijk over het lot, en laat dat nou net de letterlijke betekenis zijn van het woord ‘fado’. Even tussen ons: In werkelijkheid zijn er meer muziekgenres afkomstig uit Portugal, maar fado staat is nu eenmaal de muziekstijl die bekend staat als typisch Portugees.

Een glaasje port
Heb je weleens een glaasje port geproefd? Dit een versterkte wijn die afkomstig is uit… Porto. Je kunt dus wel nagaan hoe ze op die naam zijn gekomen. Het drankje heeft een hoog alcoholpercentage van ongeveer 20% en is, net als wijn, verkrijgbaar in een rode en een witte variant. Liefhebbers van deze drank drinken hun glaasje graag bij vlees zoals lam of varkenshaas, of bij een dessert. Échte liefhebbers kunnen ook prima zonder deze gerechten genieten van een glaasje op z’n tijd.

Weet jij nog meer dingen die typisch Portugees zijn?

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
16 juni, 2015|9 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Denise 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Pastéis de nata!

 2. Reisgek 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Klinkt goed!

 3. Janna 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Cataplana

 4. M. van den hoven 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Ferragudo, mooie accommodatie Vitor’s village

 5. Natasja 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Televisie in iedere horecagelegenheid!

 6. Anja Heemskerk 25 maart, 2018 at 10:00 am Beantwoorden

  Alvor….mooie wandeling langs het strand tussen de rotsen door. Prachtig

 7. martha Gomes 25 maart, 2018 at 10:31 am Beantwoorden

  mijn man.. 🙂

 8. A.Booth 03 juli, 2018 at 10:23 pm Beantwoorden

  Sardientjes , met je handen eten ! Kom er al 40 jaar ! In Alvor !
  Heel vaak bij Portugese bevolking uit genodigd , om daar bij hen thuis sardines te eten ! Geweldig , en heerlijk ! En wat een geweldige mensen !

 9. Familie visscher 09 maart, 2021 at 10:20 am Beantwoorden

  Advogado.S uit eigen tuin in de algarve 5 verschillende soorten


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.