Door |Geüpdatet op: 15 januari, 2020|3 min leestijd|

De eeuwenoude stad Petra in Jordanië ken je misschien wel van scènes uit populaire films zoals Indiana Jones en The Mummy Returns. Maar ook op Instagram puilt het uit van de prachtige foto’s van deze uit rotsen gehakte stad en zeg nou eerlijk, het is ook echt een waanzinnig plaatje om te zien!

Voorafgaand aan mijn reis naar dit wereldwonder begin ik toch sceptisch te worden. Dit is toch té mooi om waar te zijn? Ik besluit om zonder verwachtingen erheen te gaan en ik kan je vertellen; het is echt net zo bijzonder en indrukwekkend zoals op social media te zien is! Lees meer over wereldwonder Petra in dit blog.

Verloren stad

Petra ligt diep verstopt in de woestijn van Jordanië en was rond de 4e eeuw voor Christus de hoofdstad van de Nabateeërs. Zij hakten huizen, tempels en graftombes uit de rode rotsen. Het staat bekend als de verloren stad die in 1812 ontdekt werd door de Zwitsere ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt. Sindsdien zijn diverse belangrijke monumenten van Petra opgegraven en is het een van ’s werelds beroemdste archeologische vindplaatsen. In 2007 werd de stad uitgeroepen tot nieuw wereldwonder en nog steeds is een deel van de stad onontdekt.

Hoe kom je er?

Sunweb biedt vanuit het prachtige vakantieparadijs Taba in Egypte 2x per week excursies aan naar Petra in Jordanië. Ideaal dus als je een strandvakantie in Egypte wilt combineren met cultuur. We vertrekken vroeg in de ochtend vanuit het hotel met de bus naar de haven van Taba. Vanaf hier is het maar een half uurtje varen met de ferry en terwijl je aan de kust in Egypte staat, kun je al een glimp opvangen van Jordanië, dat precies aan de overkant ligt. Vervolgens is het nog ruim twee uur met de bus richting het mysterieuze Petra.

Hoogtepunten Petra

Eenmaal aangekomen is het tijd om op ontdekkingsreis te gaan. Vanaf de ingang beginnen we met een wandeling via de ‘Siq’. Dit pad van ruim een kilometer lang ligt tussen een smalle kloof met rotsen van soms meer dan tientallen meters hoog en was de vroegere hoofdweg naar Petra.

Onderweg kijken we onze ogen al uit wanneer de rotsen na iedere bocht verkleuren en de kloof steeds smaller en smaller wordt. Des te langer we over het kronkelende pad lopen, des te sneller de spanning stijgt. En dan krijg ik ineens overal kippenvel als daar het bekendste monument van Petra verschijnt, ‘Al Khazneh’, ook bekend als De Schatkamer. Een magisch en onvergetelijk moment!

Oké, heel eerlijk, ik was even helemaal sprakeloos. Daar stond ik dan ineens op een groot plein waar de beroemde Schatkamer gebouwd is. De voorgevel is 40 meter hoog en 25 meter breed en heeft een gigantische deuropening omringd door torenhoge pilaren. Dit waanzinnige bouwwerk kun je daarom het beste bewonderen vanaf de rotsen. Het is even een stukje omhoog klimmen, maar dan heb je ook echt een prachtig uitzicht!

Naast deze hoogtepunten zijn er nog meer bezienswaardigheden die je in deze stad kunt bewonderen. Zo vind je een stukje verderop van Al Kazneh het Amfitheater en kom je onderweg diverse graftombes tegen. Ook ‘Ad-Deir’ (Het Klooster) is een immens bouwwerk dat uit de rotsen is uitgehouwen. Dit gebouw is maar liefst 51 meter hoog en 49 meter breed!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?