Door |Geüpdatet op: 13 april, 2023|18.1 min leestijd|

Vind je het zielig om je hond tijdens je vakantie naar het pension te brengen? Of kan hij gewoonweg nergens meer terecht? Neem hem dan lekker mee! Je moet in dat geval wel rekening houden met een aantal zaken. Daarom zet Sunweb hier de nodige tips en handige info over een vakantie met je hond op een rijtje.

Inhoud:

Checklist voor een vakantie met je hond: dit neem je mee
Regels binnen en buiten Europa
6 algemene tips voor een veilige vakantie met je hond
6 tips voor een autovakantie met je hond
6 tips voor het vliegen met je hond

Checklist voor een vakantie met je hond: dit neem je mee

Wanneer je op vakantie gaat met je hond, moet je flink wat extra spullen meenemen. Je wilt immers niet dat het je viervoeter aan iets ontbreekt op de vakantiebestemming. Als je nog niet eerder met je hond op vakantie bent geweest, weet je misschien niet precies waar je aan moet denken. Daarom helpen wij je op weg met een handige checklist. Wanneer je deze doorloopt, weet je precies wat je mee moet nemen als je met je hond op vakantie gaat.

  • Europees huisdierenpaspoort met chipnummer. Als je met jouw hond buiten Europa op vakantie gaat, heb je ook gezondheidsverklaringen en inentingsbewijzen nodig.
  • Halsband
  • Riem
  • Penning voor aan de halsband met jouw contactgegevens
  • Voer
  • Snacks
  • Voer- en waterbak 
  • Speelgoed
  • Poepzakjes
  • Tekentang
  • Bench, mand of kleed
  • Handdoek(en)
  • Grondpen met lange lijn
  • Tuigje, reiskennel en/of vervoersmand
  • Middel tegen vlooien, teken en wormen 
  • Muilkorf, dit is in sommige landen verplicht
  • Borstel
  • EHBO-koffer
  • Koelmat als je naar een warm land gaat
  • Medicijnen als je hond deze gebruikt
  • Nummer van je dierenarts en eventueel ook van een lokale dierenarts
  • Deken of kleed voor in de auto

Regels binnen en buiten Europa

hond liggend op zandstrand

In het buitenland gelden soms andere regels voor honden dan in Nederland. Er zijn zelfs landen die allerlei aanvullende regels stellen als je er met de hond op vakantie wilt. Zo moet je hond soms een muilkorf dragen als je ermee met het openbaar vervoer wilt reizen of hem meeneemt naar een restaurant. Daarnaast kan het zijn dat je hond speciale vaccinaties moet halen voordat hij naar het land af mag reizen.

Invoereisen binnen Europa

Wil je met je hond op vakantie in een land binnen Europa? Dan moet jij je aan de wetten en regels houden die in dit land gelden. Zoek voordat je vertrekt daarom uit waar je precies aan moet voldoen, zodat je hier tijdens een vakantie met je hond rekening mee kunt houden. In dit overzicht met invoereisen voor honden binnen Europa zie je welke inentingen verplicht zijn en of je een EU dierenpaspoort mee moet nemen.

Invoereisen buiten Europa

Ga je met je hond op vakantie naar een land dat niet bij de Europese Unie hoort? Dan is het goed mogelijk dat de regels hier compleet anders zijn. Deze landen hanteren namelijk hun eigen regels met betrekking tot huisdieren. Denk niet dat de regels voor iedere hond hetzelfde zijn, want ze verschillen vaak per ras en zijn afhankelijk van het land waaruit de hond afkomstig is. Reden genoeg om je goed in de regels per land te verdiepen als je met je hond op vakantie gaat buiten Europa. 

Wanneer jij je je niet aan de regels houdt als je met je hond op vakantie gaat, kan dit je een boete opleveren. In sommige landen kan de boete behoorlijk hoog oplopen, waardoor het niet wenselijk is om er eentje te krijgen. Een vakantie is immers al duur genoeg. Zorg er daarom voor dat je de regels kent van het land waarnaar je met je hond op vakantie gaat.

6 algemene tips voor een veilige vakantie met je hond

Als je je hond meenement op vakantie, moet je goed weten waar je aan begint. Daarom volgen hier 6 algemene tips voor een veilige vakantie met je hond.

  • Controleer het paspoort van je hond

Voordat je met je hond op vakantie gaat, moet je niet vergeten om zijn paspoort te controleren. Het kan namelijk zijn dat bepaalde inentingen niet meer geldig zijn. Als je met je hond op vakantie gaat naar een land waar deze inenting verplicht is, mag je hem niet meenemen. Controleer het paspoort altijd ruim voordat je vertrekt. Na de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) moet je namelijk minimaal 21 dagen wachten voordat je met je hond naar het buitenland mag.

  • Zorg dat je hond gechipt is

Naast een paspoort moet je er ook voor zorgen dat je hond gechipt is als je hem meeneemt op vakantie. Dit is niet alleen het geval als je buiten Europa op vakantie gaat, maar ook binnen de Europese Unie moet je hond een chip hebben. Heeft jouw hond nog geen chip, maar wil je hem wel meenemen op vakantie? Neem dan contact op met een dierenarts. Hij kan je hond namelijk chippen, zodat je er alsnog mee op vakantie kunt. 

  • Vraag de dierenarts om advies

Ga je met je hond langs bij de dierenarts voor een check-up? Vraag hem dan gelijk om advies. De dierenarts kan je bovendien helpen om je hond extra goed te beschermen door bijvoorbeeld middeltjes tegen vlooien, teken en wormen mee te geven. Kortom: een bezoekje aan de dierenarts kan geen kwaad voordat je met je hond op vakantie gaat. 

  • Check hoe het met je verzekeringen zit

Je houdt er waarschijnlijk geen rekening mee, maar in het buitenland kan je hond iets overkomen. Hierdoor heeft hij mogelijk zorg nodig. Zorgkosten van je hond worden in het buitenland vaak niet vergoed. Kijk daarom voor vertrek je reisverzekering na om te zien welke zorgkosten wel en niet vergoed worden. 

Naast het controleren van je reisverzekering is het ook verstandig om een blik te werpen op je aansprakelijkheidsverzekering. In sommige landen is laatstgenoemde verzekering namelijk verplicht als je er met je hond op vakantie gaat. Soms hoef je deze verzekering alleen af te sluiten als je een gevaarlijke hond hebt, maar er zijn ook landen waar deze verzekering door iedere hondeneigenaar afgesloten moet worden. Gelukkig is er een handig overzicht waarin je in een oogopslag kunt zien of een aansprakelijkheidsverzekering voor honden verplicht is.

  • Zoek uit of je hond welkom is in het land waar je naartoe gaat

Je kunt het misschien niet voorstellen, maar niet in ieder land zitten ze te wachten op bepaalde hondenrassen. Zo zijn er bijvoorbeeld landen die gevaarlijke hondenrassen het liefst weren. Een pitbull terrier, Japanse tosa, mastiff, Staffordshire terriër, American bulldog, boerboel, kangal, owcharka is bijvoorbeeld niet in ieder land welkom. Als jouw hond tot één van deze rassen of een ras dat erop lijkt behoort, doe je er goed aan om voor vertrek uit te zoeken of hij welkom is. Check niet alleen het land van bestemming, maar ook de landen waar je eventueel doorheen reist. 

  • Pas op met stilstaand water

Je weet waarschijnlijk wel dat stilstaand water in de zomermaanden een bron van blauwalg of botulisme kan zijn. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in het buitenland. Ga je met je hond op vakantie naar een zonnig land en wil je hem af laten koelen in het water? Let er dan goed op dat het water veilig is. Als je twijfelt kun je jouw hond beter niet in het water laten. Hij kan namelijk goed ziek worden van blauwalg en botulisme. Laat hem daarom liever zwemmen in stromend water.

6 tips voor een autovakantie met je hond

lachend koppel met dalmatier hond bij auto

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan en wil je je hond meenemen? Dan zit hij waarschijnlijk al snel een paar uur in de auto. Reden genoeg om hem veilig te vervoeren. Wanneer je dit niet doet, kunnen de gevolgen voor je hond groot zijn als je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een aanrijding of onverwachts hard moet remmen. Je hond kan hierdoor (zwaar)gewond raken of zelfs overlijden. Omdat je dit koste wat het kost wilt voorkomen, zetten we hier 9 tips voor een veilige vakantie met je hond op een rijtje.

  • Maak je hond niet vast aan zijn halsband

Veel mensen die hun hond vervoeren in de auto maken een hondengordel vast aan de halsband van hun viervoeter. Omdat jouw hond vast zit, denk je waarschijnlijk dat je hem veilig vervoert. Helaas is dit niet het geval. Bij een aanrijding of hard remmen krijgt jouw hond namelijk een harde ruk aan zijn nek. Hierdoor kan hij zijn nek, keel of luchtpijp beschadigen. Als het echt hard gaat, kan je hond zelfs zijn nek breken. Reden genoeg om je hond nooit vast te maken aan zijn halsband in de auto.

  • Laat je hond wennen aan een tuigje, reiskennel of vervoersmand
    Wie zijn hond veilig wil vervoeren in de auto, kan hier het beste een tuigje, reiskennel of vervoersmand voor gebruiken. Voordat je hier gebruik van maakt, is het belangrijk dat jij je viervoeter hier eerst aan laat wennen. Je voorkomt zo dat je hond stress ervaart door het tuigje, de reiskennel of de vervoersmand.

Ben je van plan een reiskennel of vervoersmand te gebruiken? Zet deze dan eerst in huis neer. Op deze manier kan je hond er rustig kennis mee maken. Als je viervoeter er niet vanzelf ingaat, kun je er een dekentje, speeltje of iets lekkers in leggen om hem over te halen. Wanneer je hond er na verloop van tijd in blijft liggen, kun je het deurtje eens sluiten. Gaat dit goed en gebruik je een kleine reiskennel of vervoersmand? Til deze dan eens op en loop er een stukje mee. Op deze manier went je hond langzaam maar zeker aan een reiskennel of vervoersmand.

Als je liever een tuigje wilt gebruiken, is het ook belangrijk om je hond hier eerst aan te laten wennen. Leg hem om te beginnen eens op de grond neer en laat je viervoeter eraan snuffelen. Beloon hem hier vervolgens voor. Hang het tuigje daarna eens los om zijn nek, beloon je hond weer en doe hem direct weer af. In de volgende stap laat je het tuigje korte tijd om bij je hond. Leid hem af met wat speelgoed of iets lekkers, zodat hij het tuigje niet in de gaten heeft. Bouw de tijd dat je hond het tuigje draagt steeds verder uit. Zo went hij er vanzelf aan.

  • Vergeet niet om je hond aan de auto te laten wennen als hij nog niet vaak in een auto heeft gezeten

Wie denkt dat het voldoende is om een hond alleen te laten wennen aan een tuigje, reiskennel of vervoersmand, heeft het mis. Je moet je viervoeter namelijk ook aan de auto zelf laten wennen. Zet hem allereerst eens in een stille auto en laat hem deze plek rustig ontdekken. Als dit goed gaat, start je de motor. Voor mensen is dit niet vreemd, maar dieren vinden het geluid en de trillingen die hiermee gepaard gaan soms beangstigend. Geef je hond daarom iets lekkers als je de motor start, zodat hij zich niets aantrekt van het geluid en de trillingen.

Blijft je hond rustig nadat je de motor gestart hebt? Dan kun je voorzichtig een stukje gaan rijden. Neem bij voorkeur iemand mee. De bijrijder kan de hond dan in de gaten houden tijdens het autoritje. Hij of zij kan hem ook afleiden als hij onrustig wordt. Je kunt eventueel naar een leuke plek rijden, zoals het bos. Je hond gaat de auto op deze manier met iets leuks associëren, waardoor hij het waarschijnlijk niet erg vindt om erin vervoerd te worden. Rijd overigens niet direct een groot stuk als je hond voor het eerst in de auto zit, maar begin met een kort ritje. Bouw dit langzaam maar zeker uit, zodat je hond rustig went aan de auto.

Als jouw hond nog een puppy is, doe je er goed aan om hem zo snel mogelijk aan de auto te laten wennen. Jonge honden wennen immers sneller aan nieuwe dingen dan oudere honden. Ben je van plan om je hond in de toekomst regelmatig in de auto te vervoeren? Maak het laten wennen aan de auto dan onderdeel van de socialisatie. In dat geval is de kans namelijk klein dat hij een hekel krijgt aan dit vervoermiddel.

  • Houd rekening met wagenziekte

Net als mensen kunnen ook honden wagenziek worden. Bij sommige honden gaat dit vanzelf over als ze een aantal keer in de auto gezeten hebben, maar er zijn ook honden die wagenziek blijven. Zet in dat geval één van de ramen eens een stukje open en kijk of dat helpt. Daarnaast is het niet verstandig om je hond vlak voor een autorit eten te geven. De kans dat hij moet braken is dan namelijk een stuk groter. Als je viervoeter misselijk blijft na een autorit, kun je het beste even contact opnemen met de dierenarts. Hij kan je namelijk medicijnen voorschrijven om misselijkheid bij je hond tijdens een autorit te verminderen.

  • Voer niet te veel voor vertrek

Of je hond nou wagenziek wordt of niet, het is niet verstandig om hem veel voer te geven vlak voordat hij in de auto moet. Je kunt hem het beste een derde van een normale portie geven voordat je met de auto op vakantie gaat. Tijdens de stops onderweg kun je hem de rest voeren. De kans dat je hond gaat braken in de auto is op deze manier een stuk kleiner. Zijn maag hoeft immers maar kleine hoeveelheden voer tegelijkertijd te verteren.

  • Controleer het klimaat in de auto

Ga je in de zomer met de auto op vakantie en neem je de hond mee? Dan moet je aandacht besteden aan het klimaat in de auto. Doordat het in een auto vaak snel warm wordt, kan je hond oververhit raken. Daarom mag je je hond nooit en te nimmer alleen achterlaten in de auto, ook niet als je het raampje open laat. Als je hond tien minuten alleen in een warme auto zit, kan dit er al voor zorgen dat hij oververhit raakt.

Ook onderweg naar de vakantiebestemming moet je ervoor zorgen dat je viervoeter het niet te warm krijgt. Probeer de zon allereerst zoveel mogelijk uit de auto te weren. Dit kun je onder meer doen door zonneschermen voor de ramen te hangen. Als je geen zonneschermen hebt, kun je eventueel ook een wit laken of een witte kussensloop gebruiken. Vergeet niet om regelmatig te stoppen, zodat je hond even wat kan drinken en zijn behoeftes kan doen.

Als je een auto met airconditioning hebt, is het verstandig om hier op warme dagen gebruik van te maken. Hierdoor wordt het niet alleen voor jezelf een stuk aangenamer in de auto, maar ook voor je hond. Zorg er wel voor dat de koude luchtstroom niet direct op je viervoeter gericht is, want dan kan hij ziek worden. Je kunt eventueel ook een speciale halsband of een koelmat gebruiken om je hond koel te houden in de auto.

6 tips voor het vliegen met je hond

zwarte teckel hond in blauwe kennel op vliegveld

Ga je met het vliegtuig op vakantie en wil je je hond meenemen? Dat mag in sommige gevallen. Als je hond nog niet eerder in een vliegtuig heeft gezeten, wil je hem hier uiteraard zo goed mogelijk op voorbereiden. Wanneer je dit voor het eerst doet, bieden de volgende 6 tips uitkomst.

  • Overleg met de dierenarts voordat je een vlucht boekt

Heeft je hond nog niet eerder gevlogen? Daarom is het verstandig om eerst met je viervoeter naar een dierenarts te gaan voordat je een vlucht boekt. HIj kan je hond namelijk onderzoeken en op basis daarvan oordelen of het verstandig is om met hem te gaan vliegen. Daarnaast is het niet verstandig om te vliegen met je hond als hij snel zenuwachtig of bang is.

Heb je een stompneuzige hond, zoals een bulldog, mopshond of boxer? Dan is het beter om niet met het vliegtuig op vakantie te gaan. De ijle lucht op grote hoogte kan bij deze hondenrassen namelijk ademhalingsproblemen veroorzaken.

  • Reserveer een plekje voor je hond

Als je een vliegvakantie boekt en je hond mee wilt nemen, geef je dit door bij de luchtvaartmaatschappij. Net als voor mensen moet er ook voor honden namelijk een plekje in het vliegtuig gereserveerd worden. Wanneer jouw hond niet meer dan 10 kilo weegt, mag je hem meenemen in de cabine. Weegt hij meer? Dan moet hij in het ruim vervoerd worden. Voordat je boekt is het overigens verstandig om te kijken of honden zijn toegestaan bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Dit is namelijk niet altijd het geval. Mag je hond wel mee? Vraag dan eventueel om advies over vliegen met je hond en de mogelijkheden.

  • Kijk of een luchtvaartmaatschappij een minimumleeftijd voor honden hanteert

Jonge honden kun je makkelijker iets bijbrengen dan oudere honden. Toch moet je weten dat een jonge hond niet altijd mee mag in het vliegtuig. Veel luchtvaartmaatschappijen werken namelijk met minimumleeftijden voor honden. Zo mag een hond jonger dan 3 maanden vaak niet mee in het vliegtuig. Omdat dit per luchtvaartmaatschappij verschilt, raden wij je aan dit uit te zoeken voordat je een vlucht boekt. 

  • Boek een accommodatie waar honden welkom zijn

Veel mensen die met het vliegtuig op vakantie gaan, boeken een pakketreis. Naast de vlucht boek je dan ook direct een accommodatie en transfer. Zo hoef je in principe nergens meer naar om te kijken. Voordat je zo’n reis boekt, moet je niet vergeten te kijken of honden welkom zijn. Dit is namelijk allesbehalve vanzelfsprekend. Boek je een accommodatie waar je hond niet welkom is, maar neem je hem wel mee? Dan word je geweigerd en moet je op zoek naar een nieuw verblijf. Omdat jouw vakantie zo veel duurder uit kan vallen, is het verstandig om hier bij het boeken al aandacht aan te besteden. 

  • Verdiep je in de kosten

Op vakantie met je hond is hartstikke leuk, maar je moet niet vergeten dat dit ook geld kost. Je betaalt niet alleen extra voor de accommodatie als je een hond meeneemt, maar ook voor de vlucht. Reden genoeg om je eerst te verdiepen in de kosten voordat je een vlucht boekt. Mag je hond in de cabine? Dan kost dit je vaak (veel) minder dan wanneer hij in het ruim vervoerd moet worden. Bovendien verschillen de kosten vaak per luchtvaartmaatschappij. Door je in de prijzen te verdiepen, kun je mogelijk goedkoper met je hond op vakantie. 

  • Huur of koop een bench

Als je hond te zwaar is om in de cabine te vervoeren, moet hij tijdens de vlucht in het ruim verblijven. Hier loopt hij niet los, maar zit hij in een bench. Je mag enkel een bench gebruiken die is goedgekeurd door de International Air Transport Association (IATA). Je kunt zo’n bench zowel huren als kopen. Koop je er zelf eentje? Doe dit dan ruim voordat je gaat vliegen. In dat geval kun je jouw hond namelijk in alle rust aan de vliegtuigbench laten wennen. Zet de bench bijvoorbeeld in de woonkamer neer en laat het deurtje open staan. Je hond kan er dan zelf in en uit lopen. Forceer vooral niet, want dan wil je hond er straks misschien niet meer in.

Veelgestelde vragen over een hondenvakantie

Mag mijn hond mee op vakantie?

In veel landen zijn de meeste honden welkom. Alleen als je een gevaarlijk hondenras hebt, kan het zijn dat je er niet met je hond op vakantie mag. Controleer ook goed of een hond welkom is in de accommodatie voordat je een vakantie boekt. 

Wat zijn de meest hondvriendelijke vakantielanden in Europa?

Oostenrijk, Kroatië, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje en Noorwegen zijn de meest hondvriendelijke landen van Europa. Hier is een groot aantal accommodaties speciaal ingericht voor een vakantie met de hond. 

Kan mijn hond wagenziek worden?

Ja, honden kunnen ook wagenziek worden. Soms gaat dit vanzelf over als ze aan de auto gewend zijn, maar wagenziekte kan ook aanhouden. Als jouw hond wagenziek blijft, maak je een afspraak bij de dierenarts. Hij kan medicijnen tegen wagenziekte voorschrijven. 

Hoe vervoer ik mijn hond veilig in de auto?

Voor het veilig vervoeren van een hond in de auto kun je het beste een tuigje, reiskennel of vervoersmand gebruiken. Maak je hond nooit met een gordel vast aan zijn halsband. Als je hard moet remmen of betrokken raakt bij een aanrijding, kan je hond namelijk lichamelijk letsel oplopen. 

Kan ik vliegen met een hond?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je een hond meenemen. Honden tot 10 kilo mogen vaak in de cabine vervoerd worden, honden die meer wegen kunnen in het ruim mee. Als je wilt vliegen met je hond is het verstandig om eerst even te kijken welke regels er gelden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. 

Is een dierenpaspoort verplicht als je met je hond op vakantie gaat?

Een dierenpaspoort is verplicht als je met je hond op vakantie gaat in het buitenland. Als je in Nederland blijft, is dit niet het geval. Wie een Europees dierenpaspoort nodig heeft, kan hiervoor terecht bij de dierenarts.

Moet mijn hond gevaccineerd zijn tegen rabiës als hij meegaat op vakantie?

Ja, iedere hond moet minimaal 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Wanneer je hond deze vaccinatie heeft gehad, maakt de dierenarts hiervan een aantekening in zijn dierenpaspoort. De vaccinatie is 1 tot 3 jaar geldig.

Moet ik een muilkorf mee op vakantie?

Dat hangt af van het land waar je naartoe gaat op vakantie. In Frankrijk is een muilkorf verplicht als je met je hond in het openbaar vervoer reist en in Italië moet je hond een muilkorf dragen in alle openbare gelegenheden.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?