Door |Geüpdatet op: 24 oktober, 2022|4.1 min leestijd|

Een vakantie naar het zonovergoten Griekenland is altijd een goed idee. Maar welke bestemming kies je? We hebben de top 5 grootste Griekse eilanden voor je op een rijtje gezet. Lees verder en ontdek de highlights van Kreta, Evia, Lesbos, Rhodos en Chios.

1. Kreta: de nummer één van de Griekse eilanden

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en de populairste Griekse vakantiebestemming. Niet gek, want voor een perfecte mix van ontspanning en sightseeing zit je hier goed. Als cultuurliefhebber haal je je hart op bij het paleis van Knossos, het Frangokastello kasteel of havensteden zoals Rethymnon en Agios Nikolaos. Meer behoefte aan mooie natuur? Waag je dan aan een wandeling door één van de vele adembenemende rotskloven zoals de spectaculaire Samariakloof. Een tocht door deze kloof duurt ongeveer vijf uur en brengt je van 1250 meter hoogte helemaal naar de kust. Uitrusten na zo’n klim doe je natuurlijk op schitterende stranden met kristalheldere zee. Die zijn er genoeg! Wie op zoek is naar een beetje gezelligheid kan overal terecht in knusse taverna’s en barretjes. Maar voor de echte feestgangers is partystad Chersonissos the place to be. Bezoek ook de hoofdstad Heraklion en hippiedorp Matala, en je vakantie op Kreta is compleet.

2. Evia: de verborgen schat

Het eiland Evia (ook wel bekend als Euboea) staat op de tweede plek van grootste Griekse eilanden. Toch is het eiland nog relatief onbekend, wat het een echte verborgen schat maakt. Geen massatoerisme dus, maar beeldschone natuur, authentiek Griekse dorpjes en prachtige rustige stranden. Evia is dan ook een populaire vakantiebestemming onder de Grieken zelf. Verken het landschap via kronkelende wandelpaden door de bergen en bossen en kom tot rust in prachtige baaitjes met helderblauwe zee. Natuurlijk is er ook genoeg gezelligheid en cultuur te vinden op Evia. In de hoofdstad Chalkida bijvoorbeeld, of in de levendige badplaatsen als Marmari en Eretria.

Vanaf het strand uitkijkend op de helderblauwe zee van eiland Evia

Foto: de helderblauwe zee van eiland Evia

3. Lesbos: geliefd onder locals

Ook Lesbos is één van de minder toeristische eilanden. Het staat op de derde plek qua formaat en barst van de prachtige, ongerepte natuur. Geen wonder dat ook de Grieken zelf hier graag op vakantie gaan. Droom weg bij glooiende heuvels met eindeloze olijfboomgaarden die zorgen voor de fantastische olijfolie waar Lesbos om bekendstaat. Breng zeker een bezoekje aan het pittoreske stadje Molivos, vol smalle straatjes, souvenirwinkeltjes en authentieke taverna’s. Een andere aanrader is Petra, wat letterlijk ‘steen’ betekent. Deze stad heeft haar naam te danken aan de rots waar ze omheen is gebouwd. Bovenop deze rots vind je een prachtige, eeuwenoude kerk. Ook in het versteende bos in het westen zie je de rijke geschiedenis van het eiland terug. Toe aan wat ontspanning? Bezoek dan het vriendelijke vissersdorpje Skala Kalloni. Spot flamingo’s in de beeldschone baai en vergeet niet de lokale sardientjes te proeven waar het kustplaatsje om bekendstaat.

Kleurrijke terrasjes in stad Molivos op eiland Lesbos

Foto: het pittoreske stadje Molivos op eiland Lesbos

4. Rhodos: voor ieder wat wils

Rhodos is het vierde grootste Griekse eiland, bij Kreta in de buurt. Rhodos was al vroeg bewoond en heeft daardoor een rijke geschiedenis. Dit zie je terug in de eeuwenoude gebouwen van verschillende culturen, zoals de middeleeuwse ridderburcht in Rhodos-Stad. In Rhodos-Stad vind je daarnaast meer dan genoeg winkels, restaurants en leuke cocktailbars. Ook een bezoekje waard is Lindos, een gezellig kustplaatsje met als bijnaam ‘het witte stadje’ dankzij de talloze witte huisjes die er staan. Kom tot rust op de idyllische stranden in de aangelegen baai of bezoek de spectaculaire Akropolis van Lindos, één van de archeologische hoogtepunten van het eiland. Nog een aanrader is de wereldberoemde Vlindervallei. Volg de wandelroute door het bos en bewonder miljoenen prachtige vlinders. Omdat Rhodos een wat kleiner eiland is ligt alles relatief dicht bij elkaar. Perfect om een auto te huren en onder de Griekse zon langs alle bezienswaardigheden te touren.

Een tempel op de kust van het eiland Rhodos

Foto: populaire trekpleister Rhodos

5. Chios: een oase van rust

Halverwege de grootste Griekse eilanden top 10 vind je het eiland Chios. Ook hier is de rijke historie met verschillende invloeden zichtbaar door de eeuwenoude kloosters en middeleeuwse dorpjes. Chios staat bekend om vijgen, amandelen en citrus, maar vooral om mastiek: de hars van mastiekbomen die in overvloed op het eiland groeien. Deze hars wordt gebruikt in verzorgingsproducten zoals zalf en crème, maar ook als ingrediënt in voedingssupplementen en Griekse gerechten. Een uniek natuurproduct wat het eiland economisch onafhankelijk maakt van toerisme. De uitgestrekte stranden zijn dan ook een oase van rust. Een geweldige bestemming voor een zonvakantie met ultieme ontspanning.

Een pad naar een oud kerkje op eiland Chios

Foto: authentiek Griekenland op eiland Chios

Welke van deze vijf grootste Griekse eilanden wordt jouw vakantiebestemming? Boek je accommodatie via Sunweb en ontdek de geheimen van Griekenland.

 

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?