Door |Geüpdatet op: 07 mei, 2015|3.2 min leestijd|

‘Welkom op het mooie eiland Lesbos’. Zo begin ik meestal mijn welkomstpraatje wanneer ik mijn gasten van de luchthaven naar hun hotel of appartement breng. Mijn naam is Dolf en ik woon en werk alweer bijna 15 jaar op Lesbos. Uitgekeken? Nee, nog lang niet zelfs! Het eiland is zo groot en veelzijdig, vervelen doet het simpelweg nooit. Lesbos is, na de eilanden Kreta en Evia, het derde grote eiland van Griekenland en er zijn nog genoeg plekken op het eiland waar ik nog steeds niet ben geweest.

Burcht Molyvos - Lesbos

Meer dan 20 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met het eiland. Ik had 3 weken vakantie: een week om bij te komen van alle stress in Nederland, een week om het eiland goed te verkennen en een weekje strand. Na deze vakantie had ik nog lang niet alles gezien en had ik alle reden om nog eens terug te komen, want ik vond het er prachtig! Gelukkig heeft het weerzien niet lang op zich laten wachten. Destijds was ik werkzaam binnen de zorg en het onderwijs in Nederland, waar ik eigenlijk een beetje was vastgelopen. Ik besloot dat het tijd was voor verandering en ik solliciteerde naar Hoofd Animatie Team op het eiland Lesbos en werd aangenomen. Het werd een geweldig jaar, waarna ik werd teruggevraagd op Lesbos om voor andere reisorganisaties en Griekse agentschappen te gaan werken. Ik verdiepte mij in de boeiende geschiedenis van het eiland, organiseerde wandeltochten door het prachtige stadje Molyvos, mijn woonplaats, en werd de Nederlandse gids op bustochten naar het beroemde Versteende Woud. De laatste jaren werk ik hier met veel plezier als reisleider voor Sunweb.

Vogels spotten Lesbos

Het eiland is ontzettend veelzijdig: de groene kastanjewouden in het zuiden, de naaldbomen en wouden in het midden van het eiland, het kale westen (wat ooit door vulkanisch as bedekt werd) en natuurlijk de prachtige, stille stranden van het eiland waar je het idee hebt dat het hele strand van jou is! In het voorjaar (april, mei en juni) is het eiland één grote bloemenzee, met onder andere klaprozen, meer dan 80 soorten orchideeën en de gele rododendron die dan prachtig in bloei staat. De perfecte tijd voor natuurliefhebbers, wandelaars, birdwatchers en (jonge) gezinnen; het is in deze maanden nog niet te warm en je kunt in alle rust genieten. Juli en augustus zijn de beste maanden voor zonaanbidders die komen genieten op één van de gezellige badstranden van Lesbos of juist willen ontspannen aan de iets meer afgelegen stranden, waar je zon, zee en strand helemaal voor jezelf lijkt te hebben.

Strand Lesbos

Natuurlijk is er ook nog genoeg vertier in de gezellige beachbars en clubs op het eiland, want Lesbos is heus niet alleen voor oude mensen. Dit hoor ik vaak en is dus niet waar! Lesbos is juist onder de Griekse jongeren een heel populair eiland om naar toe te gaan. Ook in september en oktober kun je nog lekker nazomeren op het eiland. Nog steeds kun je dan lekker naar het strand gaan, terwijl wandelaars en natuurliefhebbers hier dan weer graag komen voor de rust. Eind oktober gaat het laatste vliegtuig met onze gasten weer terug richting Nederland. Ik zwaai ze altijd uit, waarna het eiland weer helemaal van mij lijkt te zijn. Regelmatig ga ik dan nog lekker naar mijn eigen strand en geniet ik van de rust en ruimte. Graag vertel ik je binnenkort meer over de leukste plekjes van het eiland, maar nog liever laat ik jou deze zomer ‘mijn’ geliefde Lesbos met eigen ogen zien…
Groeten, Dolf.

p.s. hebben jullie ook het mooie digitale Griekenland magazine al gelezen?

Haven van Skala Sikaminea - Lesbos

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar een zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
07 mei, 2015|13 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Denise 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Ik was er al weer lang geleden maar Lesbos is mooi inderdaad. En weer heel anders dan de andere eilanden. Ik verbleef in Molyvos en heb veel van het eiland gezien. Ook Skala Eressos vond ik verrassend leuk trouwens.

 2. Ekke Plasschaert 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Ik ben het helemaal met Dolf eens, Lesbos is een eiland waar je niet raakt uitgekeken. Wij gaan dit jaar voor de 6e keer naar Lesbos. Ik kom er nog steeds met veel plezier, de bevolking is erg vriendelijk.

 3. Willem 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Idd, Lesbos is prachtig! We zijn er al 3x geweest, en gaan vast nog vaker. Niks is leuker dan op scooter, of met auto naar de mooiste plekjes te rijden, en af en toe stoppen bij een prachtig strand.

  Vraag voor Dolf: waarom hebben jullie de schitterende acco Sunflower in Molyvos uit het aanbod gegehaald? Dit lag zo mooi vlak bij het kasteel.

  • dolf 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   Beste Willem, inderdaad is Sunflower helaas uit ons aanbod. Ik hoop inderdaad ook dat het weer in ons aanbod terug komt! Groeten, Dolf

 4. Henk Henderson 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Beste Dolf , wij komen 10 augustus weer naar lesbos . Je hebt wel het mooiste en meest gastvrije eiland van griekenland onder je hoede . Het is echt zeer gastvrij en betaalbaar . Rust , ruimte en prachtige natuur , wat kan men zich meer wensen .

  • dolf 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

   Beste Henk, Ik ben het helemaal met je eens! Tot ziens op Lesbos! Groet, Dolf

 5. Anja Hornsveld 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Ha die Dolf
  Wij zijn al 12 jaar vaste gast in Petra en van Sunweb. Ondanks de vluchtelingencrisis komen wij toch dit jaar (eind mei) weer naar Petra. Wij laten onze ”vrienden” niet in de steek. Zo’n mooi en fascinerend eiland en zulke lieve, gastvrije mensen.
  Wij kijken er nu al naar uit.
  Familie van Dijk

 6. Henk Peterse 07 augustus, 2017 at 10:15 pm Beantwoorden

  Hoi Dolf,
  Komen nu alweer voor de 15e keer op rij. Hoop voor de lokale bevolking dat het toerisme weer wat aantrekt. Wij komen in ieder geval weer met veel plezier naar het o zo mooie en fijne lesbos.

  Hoe gaat het met je chihuhua?
  Hg Henk en Annemieke

 7. Jose 17 augustus, 2017 at 1:52 pm Beantwoorden

  Wij komen al 25 jaar op Lesbos en het is en blijft voor ons het mooiste eiland,terwijl we ook al heel veel andere eilanden hebben bezocht.Jammer dat het de laatste jaren erg negatief in het nieuws is gekomen, dit hebben de mensen hier niet verdiend, die altijd vriendelijk en erg lief voor de toeristen zijn.Voor ons is het na zoveel jaar weer een paar weken thuiskomen in Molyvos.

 8. Herman & Irene 24 augustus, 2017 at 8:30 pm Beantwoorden

  Ha die Dolf!

  Dit jaar helaas geen Lesbos, Petra voor ons. We missen het nu al!!! Maar zoals op Lesbos hebben wij ook Griekse vrienden op Kreta, vandaar dat wij dit jaar voor dit eiland hebben gekozen. Wel met pijn in het hart haha, want Lesbos, Petra BLIJFT aan ons trekken. Dus volgend jaar zullen wij jou zeker -“tada, dáár zijn we weer”- weer tegen komen op het vliegveld Odesseas Elytis van Mytilini op het prachtige en onweerstaanbare Griekse eiland Lesbos.
  Groetjes van ons vanuit Heerlen.

 9. Berend Jan van den Berg 21 mei, 2018 at 7:33 am Beantwoorden

  Dág Dolf, wat leuk de mogelijkheid te hebben op deze site persoonlijke ervaringen te kunnen neerleggen! Sinds begin jaren ’90 is Lesbos, soms zelfs 2x per jaar, onze vaste vakantiestek. Alhoewel het noorden van het eiland zéker aantrekkelijk is, zijn wij “verslaafd” aan Zuid Lesbos; wij vinden het daar wat autentieker en gelukkig (nog) niet zo toeristisch ingesteld. Agios Isidoros c.q. Plomari zijn onze favorieten. Een goede vriendin van ons werkt eveneens in het reiswezen op het eiland (zij was toevallig onze host tijdens ons eerste verblijf op Lesbos). Wij zijn inmiddels goede vrienden van haar geworden en als zij in Nederland is logeert ze bij ons. Met haar interessante autotochten ondernomen; je komt op plekken waar geen toerist komt. Onder meer in de prachtige natuur (waterval), kloosters waarin je je gewoonweg in de middeleeuwen waant, oeroude historische bruggen, overwoekerde resten van een kerkje “in the middle of nowhere”, de beroemde waterplas met tig waterschildpadjes, kortom, te veel om op te noemen. Zuid Lesbos heeft onze harten gestolen, zelfs zó, dat wij tijdens de wintermaanden enkele weken particulier een huisje in Plomari huren om zonder het toerisme om ons heen de sfeer van het vissersstadje te proeven. Wij kennen zo langzamerhand veel locals persoonlijk en die ons met raad en daad bijstaan en zonder uitzondering zeer gastvrij zijn. Na onze pensionering (binnen enkele jaren) zijn wij van plan ons jaarlijks gedurende meer dan een half jaar in Zuid Lesbos te vestigen. Dat zegt dus genoeg. Pertinent daar te wonen, daar denken wij nog heel goed over na, dus eerst maar enkele jaren een “pilot”. Inderdaad jammer dat het eiland door de westerse pers vaak negatief in het nieuws is gezet m.b.t. de vluchtelingenproblematiek, maar de échte Lesbos-kenner weet wel beter. Wat heerlijk dat wij nu binnen enkele dagen weer drie weken mogen genieten op “ons” Zuid Lesbos! Met groet, Berend J.

 10. Raymond Rombout 12 juli, 2018 at 2:53 pm Beantwoorden

  In samenspraak met Metha heb ik recent een doos boeken opgestuurd. Ik zou gewoon willen vragen of die al aangekomen zijn?

  vriendelijke groet,

  Raymond

  • Anne 17 juli, 2018 at 3:36 pm Beantwoorden

   Beste Raymond, zou je iets specifieker kunnen zijn? Naar wie en waarheen heb je dit opgestuurd? Dan ga ik dit even uitzoeken! Groeten, Anne (Sunweb)


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.