Door |Geüpdatet op: 20 september, 2022|3.2 min leestijd|

Italië staat bij veel mensen op nummer één als het gaat om favoriete vakantiebestemmingen in Europa. En dat is niet zomaar! Heerlijk eten en drinken, verdwalen in knusse straatjes en meepraten met handgebaren als de finishing touch; typisch Italië. Ontdek de highlights die van jouw reis een onvergetelijke vakantie maken.

1. De wereldberoemde Italiaanse keuken

Een verse steenovenpizza met knapperige bodem, romige spaghetti cacio e pepe of een verfrissend gelato-ijsje met minimaal drie bolletjes. Of natuurlijk allemaal! Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar één ding kan absoluut niet ontbreken aan jouw Italiaanse vakantie: het eten. Foodies opgelet, want er zijn genoeg typisch Italiaanse gerechten waarvan je niet genoeg kunt krijgen. Vooral ‘s middags en ‘s avonds maken de Italianen er een feestje van. Wist je dat pasta in het land van de laars meestal wordt gegeten als voorgerecht? Gelukkig maar, zo houd je genoeg gangen over voor andere Italiaanse specialiteiten en natuurlijk een toetje. La dolce vita! Liever zelf aan de slag? In veel steden volg je leuke kookworkshops zodat je, ook als je weer thuis bent na je vakantie, typisch Italiaanse gerechten kunt maken.

2. Verfrissende drankjes

Bij goed eten hoort natuurlijk een lekker drankje. Ook daar zijn de Italianen goed in! Begin je dag met een grote kop heerlijke cappuccino bij je ontbijt, wat overigens vaak alleen een croissant is. De meeste Italianen bestellen na de ochtend geen cappuccino meer, al helemaal niet na het diner. Maar ze zijn eraan gewend dat toeristen dit wel doen, dus laat je vooral niet tegenhouden. Wat is dan wel typisch Italiaans om ‘s middags te drinken? Kies bijvoorbeeld een caffè lungo (minder sterke espresso) voor de échte Italiaanse koffie-ervaring. Eén tip: blijf niet te lang hangen bij de koffie. Aan het eind van de middag is het namelijk tijd voor de borrel. Ook daar komen typisch Italiaanse producten op tafel die je móet proeven. Geweldige wijnen uit de verschillende Italiaanse wijnstreken of een verfrissende Aperol Spritz bijvoorbeeld. Uiteraard sluit je een echte Italiaanse maaltijd af met een goede Limoncello, een sterke citroenlikeur. Salute!

Limoncello is een populair Italiaans citroenlikeurtje

Foto: geniet van Italië met een heerlijk glaasje Limoncello

3. Slenteren in knusse straatjes

Dwalen door kronkelende straatjes, genieten van de pracht en praal van de mooiste eeuwenoude gebouwen en wegdromen onder de sterren op een knus terras; ook dat is typisch Italië. Er zijn genoeg pittoreske dorpjes waar je authentiek Italië beleeft. Montepulciano, San Vincenzo of Limone sul Garda bijvoorbeeld. Neem zeker een kijkje in de beeldschone kerken waarvan er in elk dorpje wel één staat. Draag gepaste kleding wanneer je een kerk in gaat, waarbij je schouders en knieën bedekt zijn. Neem altijd een vestje of sjaal mee om teleurstelling te voorkomen. Wist je dat er in Italië wel meer dan 50 bezienswaardigheden te vinden zijn die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan? Daarmee staat het land op de eerste plaats. Genoeg te zien dus!

In Italië is het bezoeken van het dorpje Montepulciano zeker een aanrader

Foto: het pittoreske dorpje Montepulciano in Italië

4. Praten met je handen

Je kent het vast wel, de uitspraak ‘belissimo!’ met bijpassend handgebaar. Italianen staan erom bekend dat ze naast hun stem ook honderden handgebaren gebruiken om te communiceren. Sterker nog, deze gebaren zijn soms nog belangrijker dan wat er gezegd wordt. Let wel goed op, want de betekenis van handgebaren kan nog wel eens verschillen per bestemming. Een klein beetje research vantevoren is dus geen overbodige luxe. Bonus: wanneer je de bekendste gebaren onder de knie hebt, kun je je ook zonder de taal te spreken goed redden. En dat maakt jouw onvergetelijke vakantie in Italië nóg fijner.

Heb je zin gekregen om deze highlights zelf te ervaren in het prachtige Italië? Vind de mooiste accommodaties in Italië via Sunweb.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?