Door |Geüpdatet op: 21 juli, 2022|4.3 min leestijd|

De zuidkust van Turkije wordt niet voor niets liefkozend de Turkse Rivièra genoemd. Hier geniet je met het hele gezin van zon, zee en strand. Maar ook als je je vakantie niet elke dag op het strand wilt doorbrengen, is dit een fantastische bestemming met veel bezienswaardigheden. Wat te doen in Turkije? Ga voor het bruisende nachtleven, een stukje authentieke Turkse cultuur of de rijke historie! Of combineer ze natuurlijk voor een veelzijdige vakantie. Met deze checklist bewonder je de mooiste plekken aan de zuidkust van Turkije.

1. Waterpret op, in of aan het water

De Turkse Rivièra grenst aan de Middellandse zee, heeft brede stranden en qua bezienswaardigheden zit je hier goed. Wil je niet de hele dag op het warme zand liggen, tart dan eens de zwaartekracht en ga parasailen vanaf het strand van Side. Of ga raften in het Köprülü Park tussen Antalya en Side, dit is namelijk een van de mooiste plekken van deze regio in Turkije. Het water op zonder natte voeten? Boek dan een prachtige boottocht langs de kust. Kortom, de Turkse Rivièra is een paradijs als je graag vakantie viert op het water.

2. Proef het Turkse nachtleven

Vier jij graag een feestje in een club of kroeg? Dan is Alanya de perfecte plek. Het gezellige Las Vegas Cafe & Bar is de perfecte plek om je avond te starten. Blijf je liever buiten? Ga dan naar Summer Garden, een openlucht discotheek met goede dj’s. En het mooie is: voor elk budget is het uitgaansleven in deze stad geschikt. Zelfs met een beperkt budget duren de Turkse nachten in Alanya lang.

3. Ontdek de culturele bezienswaardigheden van de Turkse Rivièra

Is een vakantie voor jou niet compleet zonder van de authentieke cultuur te proeven? Bezoek dan zeker een van de talloze kleurrijke bazaars in het oude centrum van Alanya, een van de highlights van Turkije. Wil je je pijnlijke rug en voeten na de lange wandeling een moment van rust geven, breng dan een bezoek aan een traditioneel badhuis. Kies voor een heerlijk ontspannende massage, laat visjes aan je tenen knabbelen en geniet lekker in de sauna of het stoombad. Geef jezelf ook eens een schoonheidsbehandeling en sluit deze onvergetelijke wellnessdag af met een drankje.

4. Bewonder de mooiste historische plekken van Turkije

De Turkse Rivièra heeft veel goed bewaarde historische schatten uit de tijd van de Romeinen, Grieken en Ottomanen. Ervaar de eeuwenoude architectuur in de smalle straatjes van Kaleiçi, het historische centrum vlakbij de oude haven in Antalya. Ook in Belek en Side vind je veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het imposante amfitheater en de indrukwekkende tempel van Apollo bijvoorbeeld. Deze plekken behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Turkije en zijn beslist de moeite waard om te bezoeken.

Oude ruïne met uitzicht op zee

Foto: de Tempel van Apollo, Side, Turkije

5. Wonderschone natuur

Als je denkt aan de Turkse Riviera, dan denk je al snel aan langgerekte, witte stranden. Maar ook de natuur is wonderschoon en barst van de bezienswaardigheden. In het indrukwekkende Taurusgebergte kun je bijvoorbeeld heerlijk wandelen en mountainbiken. Wil je even ontsnappen aan de hoge temperaturen? Neem dan een verfrissende duik in de Dimçay rivier, die uitmondt bij Alanya. Of ga op excursie in de adembenemende Green Canyon ten noorden van Side. Voor een echt unieke ervaring boek je een meerdaagse trip naar het sprookjeslandschap van Cappadocië. Een echte aanrader!

Rivier tussen hoge rotsenwanden met een brug

Foto: Köprülü Canyon, Antalya, Turkije

6. Ga voor luxe aan de Turkse Rivièra

Aan Antalya grenst het stadje Lara, ook wel bekend is als het Las Vegas van de Turkse Rivièra. Dit is niet voor niets een van de bezienswaardigheden van Turkije. Hier vind je de meest extravagante hotels en vind je waar je ook kijkt knipperende lichtjes. Houd je van golfen, boek dan een luxe golfvakantie in het meer dan 15 golfbanen tellende Belek, het golf-Mekka van Turkije. Ben je met het hele gezin op reis en blijf je graag comfortabel op resort, maar wil je wél veilig met jonge kinderen het warme strand op? Kies dan voor een van de exclusieve all-inclusive resorts in Kundu of in Kemer.

Modern gebouw in de vorm van een boot aan het water

Foto: de luxe stad Lara, Turkije

Lekker betaalbaar in Turkije

De Turkse Rivièra is enorm veelzijdig. Zo is er voor jong en oud veel te doen dankzij de vele bezienswaardigheden in dit deel van Turkije. En dat voor een fijne prijs. Vergeleken met populaire badplaatsen in Europa betaal je in Turkije veel minder, terwijl het maar op een klein stukje verder vliegen ligt. Vanuit Nederland vlieg je direct op Antalya. Van daaruit reis je makkelijk door naar andere badplaatsen.

Wil je meer weten over de badplaatsen aan de Turkse Rivièra? Lees ons blog over de mooiste badplaatsen aan de zuidkust van Turkije voor meer bezienswaardigheden!

Krijg je meteen zin in vakantie door alle bezienswaardigheden aan de zuidkust van Turkije? Wij hebben voor elk soort vakantie de beste accommodaties aan de Turkse Rivièra voor je.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?