Door |Geüpdatet op: 05 juli, 2024|8.7 min leestijd|

Lanzarote is een van de Spaanse Canarische eilanden voor de Afrikaanse kust. Het is een ideale vakantiebestemming voor iedereen die houdt van prachtige natuur, heerlijk weer, lekker eten en mooie bezienswaardigheden. En wist je dat Lanzarote ook perfect is om te verkennen met de auto? Maak dus ook eens een roadtrip over het hele eiland! Cultuurliefhebbers, strandhoppers en natuuraanbidders opgelet: wij hebben alvast 3 prachtige autoroutes onder elkaar gezet. 

Huur vooraf je auto online

Een auto huren is echt een must do op Lanzarote. Hierdoor ben je vrij om te gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Tip: wil je goedkoop een auto huren op Lanzarote, huur dan vooraf een auto online en haal deze al meteen op bij de luchthaven. Dat scheelt je vaak geld en zo ben je bij aankomst op het eiland direct klaar om veilig op avontuur te gaan.

Roadtrip voor de strandhopper 

Zin in een zon-, zee- en strandvakantie? Dan zit je op Lanzarote goed. Het eiland barst van de prachtige stranden. Als je een auto huurt, kun je ze makkelijk bezoeken. Deze eerste roadtrip op Lanzarote voert je langs een viertal must visits voor een ontspannen dagje strand. Dus gooi je handdoek, strandtas en snorkelset in de auto en ‘vamos’! 

1. Playa Blanca 

Begin je dag aan het levendige Playa Blanca, bekend om zijn goudgele, soms bijna witte stranden. Dat klinkt misschien niet heel bijzonder, maar aangezien vrijwel alle stranden op Lanzarote bestaan uit zwart lavastrand, is het dat wel! Neem een verfrissende duik en geniet van een ontbijt op een van de gezellige terrasjes aan het strand. Vergeet niet een wandeling te maken langs de boulevard voor wat leuke winkeltjes en lokale markten. Ideaal voor een ontspannen ochtend. 

Lanzarote: Playa Blanca

Foto: een van de gezellige restaurantjes aan het strand van Playa Blanca

2. Costa de Papagayo 

Rijd in een kwartiertje via Av. de Papagayo naar misschien wel de allermooiste stranden van het eiland. Deze stranden, zoals Playa Pozo en Playa Mujeres, zijn omgeven door indrukwekkende kliffen en geliefd bij velen. Neem wat brood, olijfjes en een fles lokale Canarische wijn mee, want toeristische faciliteiten zijn hier schaars. Perfect voor een rustige, ongerepte strandervaring. Vergeet je snorkeluitrusting niet; het onderwaterleven is hier prachtig! 

3. Cueva de Agua 

Bezoek de prachtige Cueva de Agua, een grot die je zwemmend bereikt vanuit Playa Mujeres. Een unieke ervaring voor de avontuurlijke reiziger. Het heldere water en de mysterieuze sfeer maken deze plek onvergetelijk. Vergeet niet een waterdichte zaklamp mee te nemen voor extra verkenning. 

roadtrippen op Lanzarote: Queva de Aqua

Foto: ervaar de mysterieuze sfeer in de prachtige Queva de Aqua

4. Puerto del Carmen 

Via de LZ-702, LZ-2 en LZ-504 rijd je naar Puerto del Carmen om deze roadtrip in stijl te eindigen. Zin in actie? Ga dan nog even snorkelen of duiken bij Playa Chica, waar het onderwaterleven je versteld zal doen staan. Sluit de dag af met een diner op het strand of in het gezellige centrum van Puerto Del Carmen. Geniet van een cocktail terwijl je geniet van de zonsondergang. Dat is pas vakantie! 


Roadtrip voor de cultuurliefhebber
 

Hou je van cultuur? Dan is de tweede roadtrip een aanrader. De route start in het dorpje Tahiche en eindigt in Mirador del Río, het noordelijkste puntje van Lanzarote. Stap dan ook op tijd je auto in, want je bent van ’s morgens tot ’s avonds onder de pannen.  

 1. César Manrique Foundation – Tahiche

Kunstenaar en architect César Manrique is de man die waarschijnlijk de grootste stempel op het eiland Lanzarote heeft gedrukt, in ieder geval qua uiterlijk. Hij was verantwoordelijk voor het bedenken, ontwerpen en restaureren van de meeste bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters. Zijn voormalige woonhuis is nu het Fundacion César Manrique, een museum dat zeker een bezoekje waard is. Tip: bezoek het huis al meteen om 10:00 uur om zo latere drukte te vermijden.   

roadtrippen op Lanzarote: Cesár Manrique Foundation

Foto: Cesár Manrique Foundation

2. Museo Lagomar

Na de eerste bezienswaardigheid vervolg je je weg over de LZ-10 in noordelijke richting. Verliefd geworden op Manriques werk? Bezoek dan het betoverende Museo Lagomar, een prachtig landgoed ontworpen door de beroemde architect zelf en ooit de woning van Hollywoodlegende Omar Sharif. Gelegen in een vulkanische steengroeve, biedt dit unieke museum een doolhof van fascinerende grotten en kronkelende gangen, ideaal om te verkennen en perfect voor fotografieliefhebbers. Je vindt het museum op ongeveer 10 minuutjes rijden van Fundacion César Manrique.

3. Teguise

Weer zo’n 10 minuten verder op de LZ-10 kom je in het historische stadje Teguise. Wandel door de authentieke winkelstraatjes (let op: ‘s maandags vaak gesloten) en geniet van heerlijke Spaanse tapas. Voor uitzicht over de stad ga je naar Castillo de Santa Barbara, het állereerste kasteel ooit op Lanzarote. Vroeger heette het Castilla de Guanapay, genoemd naar de vulkanische kegel Montaña de Guanapay waarop het is gebouwd. Eeuwenlang diende het kasteel als verdedigingswerk, maar tegenwoordig is het een piratenmuseum. Een bezoek aan Castillo de Santa Barbara is dus ook erg leuk en spannend voor kinderen. De toegangsprijs valt ook nog eens reuze mee!

roadtrippen op Lanzarote: Teguise

Foto: gezelligheid in het authentieke Griekse Teguise

4. Jardin de Cactus

Rijd oostwaarts over de LZ-404. In een kwartiertje kom je aan bij het laatste kunstproject van César Manrique: de Jardin de Cactus. Deze stijlvolle cactustuin, gelegen in een voormalige steengroeve, is een ware oase. Met meer dan 4.500 cactussen van 450 verschillende soorten uit vijf continenten is dit een unieke ervaring. Neem de tijd om door de tuin te wandelen en vergeet je camera niet voor de prachtige foto’s.

5. Cueva de los Verdes & Jameos del Agua

Neem de LZ-1 noordwaarts en bereik in 10 minuten de Cueva de los Verdes en Jameos del Agua. Deze natuurlijke wonderen vormen samen twee van de belangrijkste trekpleisters van Lanzarote en zijn dan ook onmisbaar tijdens je autoroute over het eiland. Het ondergrondse grottenstelsel van Cueva de los Verdes strekt zich vanaf enkele kilometers landinwaarts uit tot bijna aan de kust. Jameos del Agua is een natuurlijk ondergronds meer dat door César Manrique verrijkt is met zitgedeeltes, een vulkaanmuseum en een kunstmatige lagune. Mis ook de albinokreeftjes niet! Dit is een van de zeldzame plekken op de wereld waar je dit blinde beestje in het wild kunt zien zónder dat je daarvoor de diepte in hoeft. 

6. Mirador del Río

Rijd in een kwartier over de LZ-201 naar Mirador del Río, een spectaculair uitkijkpunt op het noordelijkste puntje van het eiland. Geniet hier van een adembenemend uitzicht op het eiland La Graciosa en de omliggende zee. Het café, ontworpen door Manrique, biedt een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van een hapje en drankje. Plan je bezoek rond zonsondergang voor een onvergetelijk schouwspel van kleuren. Sowieso is een bezoek in de middag tijdens de zomermaanden (juli, augustus en september) aan te raden. In de ochtend staan er vaak groepen gepland, waardoor het een stuk drukker kan zijn. 

roadtrippen op lanzarote: Mirdador del Rio

Foto: prachtig uitzicht bij Mirador del Rio

Roadtrip voor de natuuraanbidder

Ook echte natuurliefhebbers zitten op Lanzarote helemaal op hun plek. Het eiland biedt een breed scala aan prachtige flora en fauna. De derde roadtrip mag dan ook zeker niet op je lijstje ontbreken. Van ruige stranden tot dramatische rotsformaties en knalgroene lagunes: deze autoroute voert je langs de meest prachtige plekjes om te ontdekken.  

 1. Caleta de Famara

Als je vanuit Teguise de LZ-402 naar Famara volgt, zie je het landschap plotseling vlakker en groener worden. Verderop rijzen de Risco de Famara-kliffen indrukwekkend op. Het dorp Caleta de Famara ligt schilderachtig ten westen van deze enorme kliffen. Ontbijt in het dorpje of in een van de eettentjes die uitkijken op dit ongerepte strand. Aan de ene kant heb je het vlakke land dat naadloos overgaat in de zee, en aan de andere kant de imposante bergen die plotseling opdoemen. Wolken die boven de bergen hangen, maken het uitzicht vaak nog spectaculairder. Als je van actie houdt kun je op het strand van Farmara ook goed surfen. Zwemmen is geen goed idee vanwege de sterke stroming. Opletten dus! 

2. Timanfaya

Zuidwaarts over de LZ-410, LZ-401 en LZ409 rijd je via Mancha Blanca binnen een halfuur naar het prachtige Timanfaya National Park. Dit unieke natuurgebied met 360 vulkaantoppen die oprijzen uit het zwarte zand, is een symbool van natuurlijke schoonheid en indrukwekkende landschappen. Met zijn dramatische vulkanische formaties en surrealistische omgeving biedt het park een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers. Deels kan je het park met je huurauto ontdekken, voor het ruigere gedeelte ga je met een bus mee. 

3. El Golfo & Lago Verde

Tegen het eind van de dag vervolg je de weg op de LZ-67, LZ-2 en LZ-704, die je binnen een kwartier bij het vissersplaatsje El Golfo brengt. Zodra je het dorp binnenkomt, ligt er aan de linkerkant een groot parkeerterrein. Hier kun je je auto parkeren om vervolgens te voet verder te gaan naar Lago Verde, een felgroen meer zoals de naam al zegt. Het meer ligt in een oude krater, waardoor er nog steeds ondergronds water naar het meer stroomt. De opvallende groene kleur komt niet door zwavel of andere vulkanische stoffen, maar door algen die in het zoute water leven. Struin na je trip naar Lago Verde nog even door het dorpscentrum en strijk neer in een van de goede visrestaurants die El Golfo rijk is. Smakelijk! 

Lago Verde - Lanzarote

Foto: het adembenemende Lago Verde

Wil je tijdens je vakantie genieten van zowel cultuur, natuur als strand? Dat kan natuurlijk ook. Combineer dan de activiteiten uit de 3 roadtrips en kies bijvoorbeeld voor een dag museum en strand. Het is jouw vakantie, dus jij bepaalt!  

Boek vandaag nog jouw roadtrip naar Lanzarote 

Als je houdt van alles wat Spanje te bieden heeft, dan is Lanzarote is écht de moeite waard om een keer te bezoeken. Of je nu alleen, met partner of met je gezin gaat, dit bijzondere eiland zal niet vervelen. De vele luxe en comfortabele hotels en appartementen die het eiland rijk is, heb je een ideale uitvalsbasis om het eiland over te toeren. Ben je overtuigd en kun je niet langer meer wachten? Boek dan vandaag nog een (last minute) vakantie naar Lanzarote en ga volop genieten. Fijne vakantie! 

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?