Door |Geüpdatet op: 17 augustus, 2022|4.4 min leestijd|

Of je nu graag de geschiedenis van het Portugese Albufeira ontdekt, dolfijnen wilt spotten of gewoon op een mooi strand wilt liggen: in Albufeira kan het allemaal. Om keuzestress te voorkomen, vind je in deze blog alvast de top 5 bezienswaardigheden in Albufeira. Welke wordt jouw favoriet?

1. Wandelen door het oude centrum van Albufeira

Het charmante centrum van Albufeira is de nummer één bezienswaardigheid van Albufeira. Lekker slenteren en verdwalen door de kronkelende straatjes is dan ook één van de leukste dingen om te doen in deze fijne Portugese stad. Bewonder de prachtige muurschilderingen en ontdek mooie mozaïek tijdens je wandeling. Omdat het oudere gedeelte van de stad wat hoger ligt dan de rest van de stad, heb je een geweldig uitzicht over de oceaan. Ben je benieuwd hoe Albufeira zo’n unieke stad is geworden? Breng dan een bezoek aan het Museu Municipal de Arqueologia. Het oude stadhuis is omgetoverd tot een museum waar je de kleurrijke geschiedenis van de streek leert kennen. Wat er te zien is? Bewonder vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de Islamitische periode en de Portugese middeleeuwen. Heb je zin om tijdens het struinen te winkelen, dan kan dat ook erg goed. Van antiek, tot sieraden én alle bekende merken: je vindt het er allemaal.

2. Vaar met een bootje naar de spectaculaire Benagil-grot

Houd je van water? Kies dan voor een boottocht vanaf Marina de Albufeira naar de bijzondere Benagil-grot. Deze bijzondere bezienswaardigheid is alleen te bezoeken per boot dus dat maakt het extra bijzonder. Terwijl jij geniet van het uitzicht over het water, vaart de schipper je naar Benagil. Dit is de beroemdste en mooiste grot van de Algarve. Deze spectaculaire zeegrot is een bijzonder natuurverschijnsel en enorm fotogeniek. Binnen de grot vind je zelfs een zandstrand waar je even kunt aanmeren. Door de erosie is er in het plafond van de grot een grote holte ontstaan. Door de natuurlijke lichtinval hangt er een betoverende sfeer. Bezoek de grot tijdens zonsopgang of zonsondergang voor een bijna buitenaardse ervaring. Tip: als je geluk hebt, spot je zelfs dolfijnen tijdens je boottrip ernaar toe. Hou je camera dus zeker in de buurt!

Vaar met een boot naar de Benagil-grot

Foto: vaar met een boot naar de Benagil-grot

3. Verken Castelo de Paderne

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is? Ga dan naar Castelo de Paderne voor een unieke bezienswaardigheid in Albufeira. Dit landelijke kasteel is één van de zeven die je terugvindt op de Portugese vlag. Al wandelend langs de olijfgaarden en vijgenbomen is het een idyllische klim naar dit fort bovenop een heuvel. Vandaag de dag zijn er vooral ruïnes van dit oude fort over om door te struinen. En dat is bijzonder, je stapt ruim 800 jaar terug in de tijd. Er wacht je ook een prachtig uitzicht over de diepe vallei. Lunchtijd? Slenter richting de watermolen onderaan de heuvel. Een heerlijke plek om je zelf meegenomen Portugese lekkernijen te eten. Olijven, tomaten, bladerdeeghapjes, versgebakken brood en meer. Genieten geblazen!

Castelo de Paderne in Albufeira

Foto: Castelo de Paderne in Albufeira

4. Cultuursnuiven bij de kapel Ermida de Nossa Senhora da Orada

De kapel Ermida de Nossa Senhora da Orada is één van de meest authentieke bezienswaardigheden van Albufeira. De lokale cultuur zie je terug in deze lieflijke wit-en-blauwe kapel. Binnen is het heerlijk vredig en vind je veel ‘ex votos’: geschenken die vissers uit dit gebied deden aan de beschermheilige Maria. In deze middeleeuwse kapel stond ooit het meer dan levensgrote beeld van de Heilige Maria, maar die bewonder je nu in de prachtige kerk Igreja Matriz. Je loopt in een kwartier naar deze grotere kerk. Zo combineer je dus perfect deze twee bezienswaardigheden in Albufeira! Ga hier ook gerust even naar binnen voor de geweldige kunstwerken. Ben je rond half augustus in Portugal? Kijk dan even of je de jaarlijkse processie kan meemaken; dit christelijke ritueel is echt bijzonder om mee te maken.

5. Top 3 stranden van Albufeira

De zonnige stranden zijn misschien wel de meest bekende bezienswaardigheden van Albufeira. Benieuwd welke stranden de absolute aanraders zijn? We geven je een top 3 die je niet mag missen. Allereerst Praia de Marinha, volgens velen is dit het mooiste strand van Albufeira. De prachtige rotsformaties in allerlei kleuren zijn schilderachtig! De tweede tip is voor liefhebbers van lange strandwandelingen. Daar is het zes kilometer lange strand Praia da Falésia (Olhos de Agua) perfect voor. Aanrader voor een route: wandel heen over het strand en terug via het wandelpad bovenop de klif langs het strand. Hier word je op een geweldig uitzicht over de oceaan getrakteerd! Ten derde is Praia Da Galé perfect voor een verkenningstocht. In de omgeving van dit strand vind je natuurlijke zwembaden en grotten. Houd de tijd wel in de gaten, want door het getij lopen de grotten soms vol water uit de oceaan. Opgelet voor natte voeten dus!

wandel over het kilometerslange strand Praia Falésia in Albufeira

Foto: wandel over het kilometerslange strand Praia Falésia in Albufeira

Ga je eerst dolfijnen spotten of wandelen door het oude centrum? In Albufeira vind je tal van bijzondere bezienswaardigheden. Boek je vakantie naar Albufeira en ontdek zelf onze top 5. We zijn benieuwd naar jouw favoriet!

Hi! Ik ben Marleen, één van de reisexperts van Sunweb. Er is niets liever wat ik doe dan reizen! Bij mij ben je aan het juiste adres voor tips over de mooiste plekken in Europa. Waar gaat jouw eerstvolgende vakantie naar toe?