Door |Geüpdatet op: 09 februari, 2022|4.4 min leestijd|

Kos is één van de meest veelzijdige Griekse eilanden. Ga een dagje cultuur snuiven in Kos-stad, heerlijk relaxen op Paradise beach, of verken het eiland per fiets en ga op pad langs verschillende hoogtepunten. Of je nu met je partner, gezin of beste vriend(in) op vakantie gaat, op Kos zijn er genoeg dingen te doen! Benieuwd welke bezienswaardigheden er zijn op Kos en in Kos-stad? Je leest het in dit blog.

Cultuur snuiven in Kos-stad

Kos-stad is een must voor cultuurliefhebbers. Dwaal door de betoverende ruïnes van het Kasteel van Kos, struin over de indrukwekkende archeologische opgraving van het oude agora (marktplein), of bezoek de Plataan van Hippocrates: de boom waaronder de beroemde arts zijn leerlingen onderwees. Naast de Plataan vind je de Gazi Hassan Pasha Moskee, een ware lust voor het oog vanwege de unieke architectuur van het gebouw. Ook de prachtige Defterdar moskee is zeer de moeite waard. Deze moskee is niet meer in gebruik waardoor je er tegenwoordig leuke winkeltjes vol snuisterijen en een gezellig cafeetje vindt. Wil je meer leren over de geschiedenis van het eiland? Bezoek dan het archeologisch museum of ga de stad uit naar het Romeinse Odeon: een klein muziektheater uit de tweede eeuw na Christus. Flaneer na een lange dag over de boulevard van Kos-stad en strijk in de haven neer voor een heerlijk hapje en drankje.

Cultuur snuiven in de Deftetar moskee in Kos-stad

Foto: ontdek in Kos-stad de Defterdar moskee

Relaxen op de mooiste stranden

Heb je alle bezienswaardigheden van Kos-stad gezien? Ga dan een dagje relaxen op één van de fantastische stranden van Kos. Op dit mooie eiland schijnt bijna de hele dag de zon en het constante zeebriesje zorgt voor een aangename verkoeling. Onze favoriet? Paradise beach. Op dit prachtige strand vind je veel bomen en kristalhelder water. Het ondiepe water maakt Paradise Beach veilig voor kinderen en een geweldige plek om te snorkelen! Fan van duiken, kite- of windsurfen? Dan is Psalidi Beach de plek voor jou. Dit paradijs voor watersporters vind je op slechts een paar kilometer van Kos-stad. Geniet na je actieve dag van een cocktail en een schitterende zonsondergang bij een van de beach bars.

Ontdek Turkse invloeden in het dorpje Platani

Kos ligt tegenover Turkije. Niet gek dus dat je op het eiland veel Turkse invloeden vindt. Het dorpje Platani, dat op twee kilometer van Kos-stad ligt, is leuk om een dagje naartoe te gaan. Omdat de meeste inwoners van dit dorp van Turkse afkomst zijn, geniet je er van vele Turkse en Turks-Griekse restaurants, adembenemende moskeeën en heerlijke hammams waar je je helemaal in de watten laat leggen. Wist je trouwens dat Asklepieion, één van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden op het eiland Kos, op de route naar Platani ligt? Een extra reden om een uitstapje naar dit unieke dorp te maken dus! Wil je even van het eiland af? Maak dan met de boot een dagtrip naar de Turkse stad Bodrum.

De mooiste dorpjes van Kos

Wil je meer mooie dorpjes en bezienswaardigheden op Kos ontdekken? Bezoek spookdorpje Paléa Pýli, het authentieke Kéfalos of het traditionele bergdorpje Zia. In 1830 zorgde een cholera-epidemie ervoor dat de inwoners van Paléa Pýli het dorp ontvluchten en niet meer terugkwamen. Tegenwoordig vind je er dus alleen ruïnes. Verwonder je over de restanten van maar liefst vier middeleeuwse kerken en vergaap je aan de ruïne van de Byzantijnse burcht die bovenop een rots stond. Benieuwd naar het echte Griekse leven? Ga naar Kéfalos of het bruisende vissersdorpje Kardamena. Deze plaatsjes zijn nauwelijks door toerisme geraakt. Ben je op zoek naar de heerlijkste lokale producten, of wil je genieten van een fantastische maaltijd? Dan is het bergdorpje Zia de plek voor jou. Hier vind je de leukste winkeltjes en gezelligste terrasjes. Laat je betoveren door het wijdse uitzicht over het eiland Kos en geniet ‘s avonds van een magische zonsondergang. Eén van de beste dingen om te doen op Kos.

Het verborgen pareltje Kardamena

Foto: bezoek het verborgen pareltje Kardamena

Verken de bezienswaardigheden op de fiets

Kos heeft veel verschillende bezienswaardigheden die perfect te bezoeken zijn per fiets! Een avontuurlijke manier om het eiland te ontdekken. Omdat Kos voornamelijk vlak en niet te groot is, is het goed te befietsen zonder dat het zweet je uitbreekt. Het eiland is 43 kilometer lang en 9 kilometer breed. De enige bergen vind je in het zuidoosten. De meeste fietspaden van Kos lopen langs de kust, waar een heerlijk briesje je hoofd koel houdt tijdens een fietsrit. Een mooie fietstocht is die naar de Thermen van Kos, Embrós Thérme. Voor deze hemelse warmwaterbronnen moet je soms een paar steile hellingen afdalen, maar geloof ons, ze zijn het waard. Waar je ook heen fietst: vergeet onderweg niet te stoppen voor een lekkere lunch of verkoelend drankje. Bestel eens een Kanelada. Dit alcoholvrije, stroopachtige drankje is een feestje voor je smaakpapillen op een zonnige dag.

Verken op de fiets de thermen van Kos

Foto: verken op de fiets de Thermen van Kos

Kun jij ook niet wachten om je onder te dompelen in de cultuur, het heerlijke eten en de gastvrijheid van Kos? Sunweb heeft de heerlijkste hotels en mooiste resorts voor je op een rijtje gezet.

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?