Duurzaamheid bij Royal Caribbean Cruises

Royal Caribbean is met een vloot van 25 schepen een van de grootste cruiserederijen ter wereld. Naar eigen zeggen is duurzaamheid voor de rederij geen keuze maar een way of life. Wat dat in de praktijk betekent en hoe ze hun steentje bijdragen aan een duurzamere wereld lichten we hier toe.

Royal Caribbean - Energie en Uitstoot

Inzet van innovatie, technologie en big data

Energie en uitstoot

Royal Caribbean wist hun CO2-uitstoot in 2018 te reduceren met 35% ten opzichte van 2005. In de jaren daarna nam de uitstoot door het vergroten van de vloot toch weer toe. De rederij gaat zich de komende jaren daarom keihard inzetten om de uitstoot in 2025 met 25% terug te brengen om zo onder de waarden van 2005 te komen. Dat doen ze onder andere door de inzet van geavanceerde technologie. Zo beschikt 70% van de schepen over een zuiveringssysteem dat 98% van de zwaveldioxide uit de uitstoot verwijderd en wordt de nieuwste klasse schepen ontworpen om te lopen op Liquified Natural Gas (LNG) en brandstofcellen. Bovendien heeft de boeg van de zogeheten Edge-klasse schepen een hydrodynamisch design, waardoor er 20% minder brandstof verbruikt wordt. Daarnaast wordt data ingezet om energie-efficiëntere vaarroutes te kiezen en energieverbruik te optimaliseren.

Royal Caribbean - afvalmanagement en watermanagement

Minder wegwerp en meer hergebruik

Water- en afvalmanagement

Een cruiseschip kan niet zonder vers water aan boord. Water wordt gebruikt om te drinken, te wassen, voor sanitaire voorzieningen en alle hottubs en zwembaden. Royal Caribbean probeert het gebruik van water op alle schepen terug te dringen en om water te zuiveren en hergebruiken waar dat kan. Inmiddels wordt 90% van het water aan boord gezuiverd en hergebruikt. Dat betekent dat er nauwelijks nog water hoeft te worden aangevoerd vanuit havens in gebieden waar schoon drinkwater misschien schaars is. Het verbruik van water levert verschillende soorten afvalwater op. Royal Caribbean streeft ernaar dit afvalwater niet onbehandeld te lozen op zee.

Royal Caribbean - Sociale verantwoordelijkheid

Onderdeel van de gemeenschap

Sociale verantwoordelijkheid

Royal Caribbean voelt zich onderdeel van de gemeenschappen die horen bij de havens die ze aan doen. Ze geven daar uiting aan door bijvoorbeeld drinkwaterprojecten te financieren in Haïti, door te hulp te schieten na natuurrampen zoals de orkaanrampen in het Caribisch gebied. Ook stimuleren ze medewerkers om vrijwilligerswerk te verrichten in de gemeenschappen die horen bij de bestemmingen van de rederij via het Get Involved Volunteer Everywhere (G.I.V.E.) programma dat al meer dan 25 jaar bestaat. Als onderdeel van een partnerschap met het Wereld Natuur Fonds is het de rederij bovendien gelukt om samen te werken met meer dan 2.000 duurzame touroperators voor hun excursies.

Royal Caribbean - Biodiversiteit en zeeleven

Actief bijdragen aan de bescherming van ecosystemen

Biodiversiteit en zeeleven

Royal Caribbean ziet het beschermen van de oceanen als een van hun grootste verantwoordelijkheden. Om hun activiteiten op dat vlak te vergroten en kracht bij te zetten zijn ze in 2016 een partnerschap met het Wereld Natuur Fonds (WNF) aangegaan. Beide organisaties kijken samen hoe ze de biodiversiteit en het leven op zee beter kunnen beschermen en het WNF helpt Royal Caribbean om uitdagende duurzaamheidsdoelstellingen op te stellen. Bijvoorbeeld het streven om vrijwel alleen nog gebruik te maken van duurzaam gevangen vis. Daarnaast heeft het partnerschap het WNF al 10 miljoen euro aan donaties opgeleverd van gasten van Royal Caribbean.

Royal Caribbean - De mensen achter de rederij - inclusie

De kracht van diversiteit

De mensen achter de rederij

Royal Caribbean kan niet zonder de tienduizenden medewerkers die proberen hun talloze gasten een onvergetelijke cruise-ervaring te bezorgen. Daarom streven ze ernaar een werkomgeving te creëren waar samenwerken, motivatie en innovatie centraal staan. Doing the right thing is een van de belangrijkste waarden van het bedrijf. In dat licht wordt onder andere gendergelijkheid gestimuleerd, wat heeft geleid tot een toename van 17% meer vrouwelijke officieren. Vanwege de enorme diversiteit aan medewerkers - die verschillen in cultuur en achtergrond - heeft Royal Caribbean ook inclusie hoog in het vaandel staan. Dat uit zich bijvoorbeeld in de organisatie van autisme-vriendelijke cruisevakanties.

Wij vonden