Door |Geüpdatet op: 11 augustus, 2017|5.1 min leestijd|

Bij het boeken van mijn vakantie sta ik, net als vele anderen, voor de grote vraag: ‘waar gaan we dit jaar naar toe?’. Waar soms alleen een simpel ‘als de zon er maar schijnt’ voldoende is, wil ik dit keer meer. Niet alleen maar bier drinkende jongeren om me heen, maar ook geen plaats zonder uitgaansgelegenheden. Wel de mogelijkheid om dagen aan het strand door te brengen, maar ook bezienswaardigheden in de buurt. Geen Friet van Piet op iedere straathoek, maar de lokale keuken leren kennen. Al zoekende kom ik terecht bij Sicilië. Dit Italiaanse eiland beschikt over alle ingrediënten voor de vakantie waar ik naar op zoek ben!

Zodoende stap ik begin juni met een vriendin op het vliegtuig richting het zuiden van Italië. Onze verwachtingen zijn hoog: een schattig hotel in het centrum van Taormina, winkels in overvloed op loopafstand, het strand gemakkelijk bereikbaar met een kabelbaan, knusse dorpjes, charmante Italiaanse mannen, de lekkerste cappuccino’s, veel restaurantjes en vooral veel, héél veel, pizza en pasta. Wij zijn er helemaal klaar voor!

Taormina

Hoge verwachtingen zorgen voor veel vakantie voorpret, maar kunnen ook voor een flinke tegenvaller ter plaatse zorgen. Gelukkig blijkt niets minder waar! Het hotel heeft een perfecte ligging, precies aan de rand van het centrum van dé toeristische plaats van Sicilië. Perfect om dit centrum meteen te verkennen en oh, winkels en restaurants zijn er zeker in overvloed! Dat de winkels voor de echte jetset zijn en het voor ons vooral bij kijken en niet kopen blijft, deert niet. De straat is hoe dan ook veel knusser dan onze eigen PC. Hooft in Amsterdam! Ook aan de toeristen is gedacht, tussen de luxe winkels vind je zo af en toe winkeltjes met Italiaanse kruiden, honing en olijfolie,  I love Sicily tassen en t-shirts van de Godfather. Deze hoofdstraat verbindt pleinen met oude stadspoorten, beelden en fonteinen aan elkaar. Doordat Taormina tegen een berg aan gebouwd is, is het uitzicht vanaf ieder punt weer adembenemend. In de zijstraatjes die naar boven en beneden lopen zien we restaurantjes, winkeltjes en barretjes. Dit centrum is klein, maar volgens ons vooral heel fijn! Vervolgens zoeken we de kabelbaan op. Deze ligt ook op steenworp afstand van ons hotel, beter kan het eigenlijk niet. Snel op naar het strand dus! Dit kiezelstrandje is zó knus en in een baai verderop ligt Isola Bella. Een klein eilandje vlak voor de kust. Tot 1990 was dit eilandje privé bezit, maar sinds het is gekocht door de Siciliaanse regering ook te bezoeken voor gasten. Via een smal paadje kan je meestal door de zee naar het eiland wandelen, maar er varen ook excursie bootjes af en aan om je naar het eiland te brengen. Leuk om te combineren met een dagje aan het strand.

Strand Taormina Mazzaro

Strand Taormina Mazzaro

Nog zó veel meer

Sicilië is natuurlijk veel meer dan Taormina alleen. Daarom pakken we ook af en toe de auto om het eiland te verkennen. Waarschuwingen vooraf over het rijgedrag van de Italianen bleken wat overdreven. Natuurlijk, er wordt een andere rijstijl aangehouden en opletten is van groot belang, maar wij scheuren al snel als echte Italianen over de snelweg, op weg naar Piazza Armerina en het daarbij gelegen Villa Romana del Casale. Laatst genoemde is een Romeinse villa uit circa 300 na Chr. Sinds 1997 staat deze villa op de UNESCO werelderfgoed lijst. Dit komt doordat de vloeren in iedere ruimte in deze villa belegd zijn met mozaïek. Het is bijzonder om te zien dat de mozaïeken verschillende betekenissen hebben waaruit afgeleid kan worden waar de ruimtes zo veel jaar geleden voor hebben gediend.

Een andere dag kiezen wij ervoor om het vlakbij Taormina gelegen Giardini Naxos te verkennen. Het strand hier is een breed zandstrand met een gezellige boulevard. ’s Avonds duiken wij hier een discotheek in met onze nieuwe Italiaanse vrienden. Heerlijk dansen in de openlucht op Italiaanse house muziek. Andere avonden vermaken wij ons overigens prima in Taormina. In de sfeervolle restaurants lang tafelen met een lekkere fles wijn erbij, cappuccino met een amandelkoekje erbij aan de hoofdstraat en de cocktails en wijntjes in de verschillende lounge bars smaken ons goed.

Vanaf Taormina is het uitzicht op de Etna prachtig, dus een bezoek aan deze vulkaan hoort er natuurlijk bij. Een Siciliaan vertelde ons dat niemand bang is voor uitbarstingen, hij noemt de Etna dan ook ‘de vriendelijke berg’. Tot 2000 meter hoogte is de begroeiing prachtig en de dorpjes die aan de voet van de Etna liggen zijn klein en sfeervol. Hier worden de bekendste Siciliaanse wijnen verbouwd. Dat zet ik alvast op mijn lijstje voor een volgend bezoek aan Sicilië, een wijnproeverij aan de voet van de Etna!

Er zijn zoveel steden en dorpjes die het bezoeken waard zijn op Sicilië. Doordat wij op één punt verblijven kiezen we voor redelijk snel te bereiken plaatsen. Zo bezoeken we Forza D’Agro en Savoca (hier werden scenes uit ‘The Godfather’ opgenomen, en deze film hoort toch wel bij de voorbereiding op een bezoek naar Sicilië, zegt men), wandelen we naar het boven Taormina gelegen Castelmola en ik vind Siracusa helemaal geweldig. Wij bezoeken alleen het historische centrum van deze stad, gelegen op een eilandje in de stad, genaamd Ortigia. De sfeer die hier hangt is zo relaxed. Bij ieder straatje roep ik weer uit: ‘kijk nou wat schattig!’ en de markt die in volle gang is wanneer wij aankomen, prikkelt al onze zintuigen. Al die kruiden, kleuren en niet te vergeten de hapjes om te proeven.

Taormina Piazza IX Aprile

Taormina Piazza IX Aprile

Sicilië leent zich perfect voor een fly & drive vakantie en ik begrijp nu helemaal waarom. Dit eiland is zo groot en werkelijk alle plaatsen zijn een bezoek waard. Ik ben er al over uit: van dit eiland wil ik meer zien! Op mijn lijstje voor een volgend bezoek staan onder andere: de Eolische eilanden, Cefalu, Palermo, Corleone (toch weer die film..) en Trapani.

Sicilië heeft een plekje in mijn reislustige hart veroverd. De verwachtingen die ik aan het begin van deze blog beschreef zijn meer dan uitgekomen!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
11 augustus, 2017|2 Reacties

Gerelateerde berichten