Zo kies je de beste hut of suite op een cruiseseschip

Tips bij het kiezen van je verblijf op een cruiseschip

Een cruisevakantie is de ideale manier om op een ontspannen manier de wereld te ontdekken, geheel op jouw manier. Bij het boeken van een cruise heb je namelijk talloze opties om uit te kiezen - van je favoriete bestemming tot het schip en natuurlijk ook het type hut waar je in overnacht. Maar welke type hutten zijn er allemaal en wat is de beste plaats op het schip om te verblijven? In dit artikel vertellen we waar je aan moet denken bij het kiezen van de juiste hut, zodat je optimaal gaat genieten van je cruisevakantie.

Kies je type hut

Ieder cruiseschip beschikt over diverse type accommodaties, ook wel ‘stateroom’ of ‘hut’ genoemd. Bij het boeken van een cruisevakantie kun je kiezen uit vier verschillende hutten: een binnenhut, buitenhut, balkonhut en een suite.

  • Binnenhut

De binnenhut is vrijwel altijd de goedkoopste stateroom categorie. Deze hut bevindt zich aan de binnenkant van het schip en hebben geen raam. Een binnenhut is een goede optie voor gasten die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke cruisevakantie of hun budget liever besteden aan excursies en activiteiten aan boord, in plaats van de accommodatie.

  • Buitenhut

Een buitenhut is qua comfort vergelijkbaar met een binnenhut, echter heeft dit type accommodatie wel een raam of patrijspoort. Het raam in de hut kan niet geopend worden, maar biedt wel een uitzicht op zee.

  • Balkonhut

De balkonhut is veruit de populairste optie onder cruisereizigers. Deze hutten zijn een stuk ruimer ingericht dan de binnen- en buitenhut en beschikken over een fijn balkon. Zo kun je heerlijk genieten van prachtige uitzichten en de frisse zeebries. Het balkon is ingericht met een gezellige zithoek voor twee personen.

  • Suite

Een suite is de hoogste stateroom categorie aan boord van een cruiseschip. Suites bieden nog meer ruimte dan een balkonhut en beschikken soms ook over een apart woon- en slaapgedeelte. Ook is er altijd een ruim balkon of terras aanwezig. De suites bevinden zich vaak hoger op het schip en zijn lekker luxe ingericht. Vooral de suites aan boord van nieuwere cruiseschepen zijn een lust voor het oog en op sommige schepen heb je als suite-gast zelfs een persoonlijke butler!

Voorbeelden van staterooms

Binnenhut

Buitenhut

Balkonhut

Suite

Met welk gezelschap ga je op cruise?

Welk type hut je boekt, is natuurlijk ook afhankelijk van het gezelschap waarmee je op cruisevakantie gaat. Ga je met z’n tweeën op reis, dan kun je uit vrijwel alle type hutten kiezen. Maar naast de standaard hut categorieën beschikken sommige schepen ook over speciale hutten, zoals single staterooms. Deze hutten zijn perfect voor solo cruisers, omdat er geen eenpersoonstoeslag wordt verrekend. Ga je met het gezin op cruise, dan is een familiehut of -suite de perfecte keuze. De meeste familiesuites bieden ruimte aan vier of vijf personen en zijn lekker ruim ingericht, zodat er niets ingeleverd hoeft te worden aan privacy en comfort. Royal Caribbean beschikt zelfs over een Ultimate Family Suite, een extravagante stateroom met meerdere verdiepingen en slaapkamers, een terras met bubbelbad en zelfs een indoor glijbaan! Wil je toch de privacy van een eigen hut? Dan is een ‘connected stateroom’ ideaal. Deze hutten zijn met elkaar verbonden via een tussendeur en zijn ook een goede optie wanneer je op cruise gaat met vrienden.

De locatie van je hut

Nu je het type hut en je gezelschap hebt gekozen, is het belangrijk om ook de locatie van de hut in overweging te nemen. Zo biedt een hut aan de voorkant van het schip vaak een prachtig uitzicht, maar je voelt wel meer deining op de golven. Aan de achterkant van het schip heb je minder last van beweging. Staterooms die hier gesitueerd zijn, beschikken vaak over grote balkons en bieden mooie uitzichten op de omgeving, echter hoor je hier het geluid van de motoren soms. Kijk ook op welk deck je hut zich bevindt. Er zijn namelijk voordelen van een hut of suite op een hoger gelegen deck. Over het algemeen zijn deze accommodaties ruimer ingericht dan de hutten op lagere decks en bieden een mooi uitzicht op de omgeving.

Tip: heb je last van zeeziekte? Boek dan een hut in het midden van het schip, zowel in de hoogte als in de breedte gezien. Dit deel van het cruiseschip ervaart namelijk het minste beweging, waardoor je minder snel zeeziek wordt. Ook is het fijn om een balkonhut of suite te boeken. Indien je toch last krijgt van zeeziekte, kun je snel een frisse neus halen.

Extra luxe en faciliteiten

Tot slot is het belangrijk om te overwegen over welke faciliteiten je wilt beschikken tijdens je cruisevakantie. Sommige cruiseschepen bieden bijvoorbeeld toegang tot een exclusief zwembad of spa voor gasten die een hut op een bepaald deck boeken. Zo kun je bij MSC Cruises je vakantie upgraden met een verblijf in een Yacht Club Suite. Ook andere rederijen bieden staterooms en suites met extra opties, zoals een privé bubbelbad . Zo kun je dus zelf kiezen hoeveel luxe je wilt ervaren tijdens cruisevakantie.

Zoals je ziet, zijn er verschillende factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste hut op een cruiseschip. Van het uitzicht tot de locatie, van de grootte tot de extra's, het is belangrijk om je wensen en verwachtingen te bepalen voordat je je hut kiest. Als je deze tips in overweging neemt, ga je gegarandeerd een onvergetelijke cruisevakantie beleven!