Top 10 tips voor je eerste cruisevakantie

Dit zijn de 10 tips die elke beginnend cruiser moet weten

Gefeliciteerd, je hebt je eerste cruise vakantie geboekt! Maar wat nu? Wat heb je nodig, wat moet je meenemen, waar moet je aan denken?

Dit zijn onze 10 tips:


1. Boek activiteiten voordat je vertrekt

Als je vastbesloten bent om een bepaalde excursie aan land te doen, van de wellness of spa te genieten, een les te volgen of een speciaal restaurant te kiezen, reserveer deze dan op voorhand. Reserveringen aan boord zijn snel volgeboekt - vooral tijdens drukke periodes zoals de lente- en zomervakantie en de feestdagen. Een bijkomend voordeel: je kunt nauwkeuriger budgetteren en plannen als je vroeg boekt, in tegenstelling tot spontane aankopen aan boord. Excursies kunnen duur zijn, dus zorg ervoor dat je de prijs controleert voordat je reserveert. Je kunt 29 euro uitgeven voor een rondleiding door de stad of 599 euro voor een tocht om beren te spotten.

Lees hieronder verder voor tip 2 t/m 10...

De populairste rederijen

Dit zijn de favorieten

Onze toptips, voordat je eerste cruise begint

Tip 2 t/m 10:

2. Plan zorgvuldig, zodat je een dag of meer vóór de cruise in jouw vertrekhaven bent
Jouw schip vertrekt misschien in de late namiddag, maar een vertraagde vlucht of druk verkeer is geen leuke manier om je vakantie te beginnen. Als je te laat bent, zal het schip zonder jou vertrekken.

3. Pak handbagage in
Meestal ga je aan boord ruim voordat je bagage bij je hut is, dus pak alle benodigdheden - medicijnen, belangrijke documenten, telefoonopladers - in een handbagage in. Als je plaats hebt, stop er dan ook zaken als badpakken en zonnecrème in zodat je meteen in het zwembad kunt springen of van de zon kunt genieten zonder op je andere tassen te hoeven wachten.


4. Zet jouw mobiele telefoon op vliegtuigmodus
Internationale roamingtarieven kunnen honderden euro's kosten, zelfs als je niet belt, dus schakel over naar de vliegtuigmodus of neem contact op met je mobiele provider over reiswaardige telefoonabonnementen. Menig passagier is thuisgekomen met een torenhoge gsm-rekening omdat hij niet begreep hoe het werkte op een cruiseschip.


5. Ga er niet van uit dat de cruise all-inclusive is
Cruisetarieven omvatten veel, maar niet alles. Meestal zijn de hut, maaltijden, activiteiten aan boord en entertainment inbegrepen. Verwacht extra te betalen voor drankpakketten, fooien, internet, excursies aan wal, belastingen en havengelden. Alles bij elkaar kan dat oplopen tot honderden euro's meer dan je basistarief. Voor cruisers die niet bekend zijn met extra kosten, kan het toch wel als een verrassing komen wanneer het tijd is om de rekening te betalen.

6. Neem je tijd
Elke dag ontvang je een nieuwsbrief of bulletin van het schip met geplande activiteiten en evenementen. De mogelijkheden kunnen overweldigend zijn - films, danslessen, theater, seminars, cabaretiers, bands, shows - om nog maar te zwijgen van de tijd voor maaltijden, zwemmen en zonnebaden. Vraag je je af hoe je dat allemaal kunt doen? Dat lukt je niet, dus markeer je topkeuzes! Je wilt jouw cruise niet beëindigen met het gevoel dat je een vakantie nodig hebt.

7. Begrijp automatische fooien
Vroeger deden passagiers fooien in contanten in enveloppen en leverden ze die aan het einde van de reis aan het personeel. Vandaag de dag gebruiken de meeste cruisemaatschappijen een automatisch fooiensysteem. De fooien worden samengevoegd en verdeeld onder het huishoud- en dinerpersoneel, en onder het personeel dat achter de schermen helpt. Bar- en spa-medewerkers delen zelden in de automatische fooien, dus worden de fooien toegevoegd wanneer je bediend wordt. Of je nu een martini bestelt of van een massage geniet, reken op een automatische fooi van 15 tot 18 procent.

8. Let op de klok
Sommige havens liggen in andere tijdzones dan de klok van het schip, dus zorg ervoor dat de tijden overeenkomen. Passagiers moeten meestal 30 minuten voor het vertrek van het schip terug aan boord zijn. En het schip zal niet wachten als je te laat bent!

9. Neem geen eten mee van het schip
Als je van plan bent om te picknicken en het eten van het schip te gebruiken terwijl je in de haven bent, vergeet het dan maar. Vers fruit en groenten, vlees en kazen, noten en zaden, en zelfs gebakken goederen zijn niet toegestaan om buiten het schip te consumeren. In bepaalde havens controleren honden voor de zekerheid elke rugzak, tas en portemonnee. Wat wel kan: voorverpakte en verzegelde snacks, zoals mueslirepen.

10. Ontspan en geniet!
Een bekend motto? "Een slechte dag op een cruiseschip is beter dan een goede dag op het werk!"

Bekijk ook:

Wij vonden