Lees alles over onze service voor een veilige vakantie of bekijk het reisadvies voor jouw vakantiebestemming
Normandië ligt in het noordelijke deel van Frankrijk. Hoewel de meeste vakantiegangers hier hard het gas intrappen om snel in het zonnige zuiden te komen, is het toch zonde om dit deel van Frankrijk over te slaan. Je vindt hier namelijk parelwitte brede zandstranden, torenhoge kliffen, een fijne gastronomie en indrukwekkende cultuurschatten. Tijdens een vakantie in Normandië zul je dan ook zeker worden verrast.
We beginnen met de gastronie. Meerdere plekken in deze regio zijn beroemd om het gastronomisch goed dat zij produceren. Zo staat bijvoorbeeld de plaats Isigny-sur-Mer bekend om de "Caramels d'Isigny", plakkerige karameltoffees gemaakt van zoute AOC boter, staat Cabourg bekend om zijn cider en worden de zilte Fines de Normandie (oesters) hier veel gevangen. Door de gunstige ligging aan zee kun je eigenlijk in de hele regio genieten van schatten uit de zee. Dan heb je natuurlijk nog de Calvados. Een sterke drank met appels als basis ingrediënt. Het wordt veelal naast de koffie gededronken, maar geloof het of niet: volgens de Normandiërs helpt 'un petit calva' ook om s morgens vroeg wakker te worden.
Eerlijk is eerlijk. Voor een zonzekere strandvakantie raden we je aan om inderdaad dat gaspedaal wat langer in te trappen en te stoppen op een plekje langs de Franse zuidkust. Maar let wel, de immense stranden van Normandië doen zeker niet onder aan de stranden in het zuiden. Kilometers lang en meters breed parelwit zand tekenen de kustlijnen van Normandië. Langs de Côte d’Albâtre vind je zelfs woeste witte kliffen die tot de hemel lijken te reiken. En doordat de regio nog niet overspoelt is met toeristen, hoef je je handdoekje niet met je buurman te delen en heb je alle ruimte op het strand.
De bekendste trekpleister die je tijdens je vakantie in Normandië izeker niet mag overslaan, is de Mont-St-Michel. Een klein rostachtig schiereiland op een spitse berg. Het heeft een sprookjesachtige uitstraling, zo midden in een vlak waddenlandschap. Het is volledig volgebouwd met kloostergebouwen, kapellen en op de top, de ijle gotische spitsen van de kerk. Een ander indrukwekkend uitstapje dat je kunt maken is een bezoek aan de invasiestranden even verderop. De vijf stranden Utah, Omaha, Gold, Juno, en Sword herinneren aan de tweede wereldoorlog. Hier kwamen de Engelse, Canadese en Amerikaanse troepen aan land tijdens D-Day. Kortom, de regio Normandië is spannend en afwisselend. En met de auto rijd je er al in een paar uurtjes naartoe.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Frankrijk is Parijs.
Taal:
De officiële taal is Frans.
Tijd:
Frankrijk heeft geen tijdsverschil met België. Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.
Valuta:
De officiële munteenheid van Frankrijk is de euro. Pinnen is geen probleem. Vrijwel overal zijn betaalautomaten aanwezig waar je kunt pinnen. Ook betalen met creditcard is op vele plaatsen mogelijk.
Voltage:
Het voltage is 230 volt. Sommige geaarde stopcontacten zijn anders van vorm. Je kunt hiervoor een verloop(reis)stekker gebruiken.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.
Alarmnummer
Het alarmnummer in Frankrijk voor de politie, ambulance en brandweer is 112.
Reizen met de auto naar Frankrijk:
*De maximum snelheid op de snelwegen is 130 km/uur. De maximum snelheid voor bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs is 110 km/uur.
*Op de meeste Franse snelwegen geldt een tolheffing
* In sommige steden is het verplicht om een milieusticker te hebben. Rijd je over de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, dan heb je in veel gevallen ook een milieusticker nodig. Het vignet is niet langs de weg te krijgen, maar alleen online te bestellen. De Franse politie adviseert het aanvraagformulier en de bevestiging uit te printen en mee te nemen als het vignet niet tijdig per post wordt bezorgd. Het bestelformulier is via deze website te vinden: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande-ext/cgu
* In Frankrijk is het verplicht te volgende zaken in de auto te hebben:
Gevarendriehoek en veiligheidsvest met reflecterende strepen. De bestuurder dient deze te dragen bij het verlaten van de auto langs de weg buiten de bebouwde kom bij pech of ongeval. (Veiligheidsvesten zijn o.a. te koop bij de ANWB) en wanneer je naar Frankrijk reist, dan ben je ook verplicht een brandblusser in de auto te hebben.
Eten en drinken:
Du pain, du vin.... Eten is een heel belangrijk deel van het leven in Frankrijk. De Franse keuken is uitstekend en de keuze aan (streek)gerechten is enorm. Er zijn meer dan 400 soorten kazen, waaronder brie, roquefort en reblochon. Elke streek kent zijn eigen worsten, soorten brood en, uiteraard, fantastische wijnen zoals uit de Bourgogne, Bordeaux, Médoc en niet te vergeten Champagne. Bekende streekgerechten zijn de cassoulet (stoofpotje met worst) en de bouillabaisse (Provençaalse vissoep uit Marsseille).
Fooien:
Het is in Frankrijk de gewoonte om in bars en restaurants een fooi van ongeveer 5% te geven.
Openingstijden:
In Frankrijk zijn de winkels meestal geopend van dinsdag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-18.30 of 19.30 uur. In kleinere plaatsen zijn de winkels van 12.00-14.00 uur en op zaterdagmiddag gesloten. Warenhuizen zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-20.00 uur. Bakkers sluiten vaak om 13.00 uur. Sommige bakkers gaan aan het eind van de middag/vroege avond en op zondag in de ochtend nog even open.
Zwemkleding
In Franse zwembaden is het dragen van een strakke zwembroek voor mannen verplicht.
Leeftijd
Om op vakantie te kunnen gaan naar Frankrijk, zal er altijd een persoon die 18 jaar of ouder is mee moeten gaan.
We konden geen vluchtinformatie vinden.