Hier vind je alle informatie over jouw veiligheid tijdens jouw vakantie. Informatie over de huidige situatie op jouw vakantiebestemming met betrekking tot corona, vind je hier.
Er is geen informatie over kamertypes beschikbaar
De Zuid-Egeïsche kust staat bekend om de diepblauwe zee die grenst aan olijfbomen, naaldbomen, rotsen en lange uitgerekte stranden.
Bekende toeristenplaatsen aan deze kust zijn bijvoorbeeld Fethiye en Marmaris. De grootste stad die in de buurt ligt van deze kust is Izmir (vroeger bekend als Smyrna). In 1922 is het oude Smyrna geheel verwoest tijdens een poging van Atatürk om de stad te heroveren op de Grieken.
Je vind aan deze kust dan ook zeer veel Hellenistische bouwwerken die gebouwd zijn tijdens de Griekse bezetting. Bekend voor Griekenland, zoals je wellicht weet, zijn de witte geschilderde huisjes die ook hier aan deze kust in grote aantallen zijn te vinden.
De kleine vissersplaatsjes zijn een aanrader om te bezoeken.
In Turkije betaalt men met de Turkse Lira, het is echter in veel winkels en hotels wel mogelijk om met euro's te betalen, let er op dat je in Turkse Lira's je wisselgeld krijgt!!
Een bekend persoon uit de klassieke Turkse verhalen is Lucullus.
Hij was een grote liefhebber van eten, net zoals de meeste Turken.
Iedereen kan lekker eten in Turkije, er is van alles voorradig: vlees, vis, vele verse groenten en fruit. Een bekend Turks gerecht is de Kebab! En wat misschien enigzins bekend zal voorkomen is de baklava, een heel zoet in suiker gedrenkt nagerecht (bladerdeeg).
De bergketen in dit gebied heet de Mendos.
De watertemperatuur is optimaal: tussen de 17 en 27 graden. Voor watersporters een ideaal klimaat. Je ziet hier dan ook opvallend veel duikscholen. Onder water is er veel te bezichtigen evenals ruïnes van eeuwen oud die u ook boven water kunt vinden. Zeer de moeite waard zijn de sacrofagen en graftombes die in de bergen te vinden zijn.
De kust is geheel begroeid en het witte strand verdwijnt in het helderblauwe water.
Door alle bovengenoemde gunstige elementen zijn de plaatsen aan de Zuid-Egeïsche kust uitgegroeid tot leuke toeristische dorpjes, waar de restaurants garant staan voor lekker eten.
Meer informatie nodig? Bekijk alle belangrijke reisinformatie hier, voordat je gaat genieten van een zonvakantie in Turkije.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Turkije is Ankara.
Taal:
De officiële taal is Turks. Maar met Engels of Duits kun je vaak ook terecht.
Tijd:
In Turkije bestaat geen verschil tussen zomer- en wintertijd. In de zomer is het 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later dan in Nederland.
Religie:
In Turkije is de Islam de belangrijkste religie. Vooral in het binnenland van Turkije speelt de Islam een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Turken en wordt de Koran strikt nageleefd. In de toeristische gebieden zijn de Turken meer Westers ingesteld.
Valuta:
In Turkije betaal je met de Turkse Lira. Naast de Turkse Lira kun je in de badplaatsen ook gewoon met euro's betalen. Je kunt geld opnemen bij een pinautomaat bij een bank. Aangezien de koers sterk kan wisselen, raden wij aan om kleine bedragen op te nemen. Betalen met een creditcard is bij sommige horecagelegenheden en winkels mogelijk. Vraag dit altijd even na, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Let er op dat creditcard transacties hoge kosten met zich mee kunnen brengen. In Turkije wordt er naast de reguliere kosten van jouw bank ook een percentage (ca. 5%) berekend door de Turkse bank, als je bij een bankautomaat geld pint met een creditcard.
Voltage:
Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.
Reisdocumenten:
Voor Turkije dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs. Je paspoort of ID kaart moet nog minstens zes maanden geldig zijn als je in Turkije aankomt.
Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.
Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijk je op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.
Medische zorg in het buitenland
Voor deze bestemming heb je, in geval van medische zorg, een 111 formulier nodig. Deze kun je opvragen via jouw verzekering. De EHIC-pas (staat vermeld op de achterkant van je verzekeringspas) is op deze bestemming niet geldig.
Alarmnummer:
Het alarmnummer in Turkije voor de politie is 155. Voor de ambulance bel je 112 en het alarmnummer van de brandweer is 110.
Eten & drinken:
In Turkije kun je de heerlijkste gerechten proeven. De Turkse keuken is veelzijdig en internationaal. Vaak worden er in de hotels gerechten in buffetvorm aangeboden met een internationaal karakter. Turkije staat vooral bekend om de broodjes kebab. Houd je van zoet, dan is een bakje Turkse thee een aanrader. Lekker met een stukje baklava!
Het water is in Turkije niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken. Je kunt het beste in de supermarkt of bij jouw hotel/appartement flessen water kopen.
Fooien:
Het is in Turkije de gewoonte om in bars en restaurants een fooi van ongeveer 10% te geven.
Openingstijden:
In Turkije zijn de winkels van maandag t/m zaterdag geopend van 09.00-13.00 uur en van 14.00-19.00 uur. In de toeristische centra zijn de winkels 7 dagen per week van 09.00-23.00 uur geopend.
Feestdagen:
Ramadan
De Ramadan speelt een belangrijke rol. Ondanks dat in de toeristische badplaatsen niet alles dicht is, is dit wel iets om rekening mee te houden. In 2020 is de Ramadan van 23 april tot en met 23 mei, maar de exacte datum kan nog wijzigen (afhankelijk van de stand van de maan).
Openbaar vervoer:
Turkije staat bekend om de Dolmus. Deze (kleine) busjes rijden in de drukke plaatsen af en aan. Voor weinig geld kun je met een Dolmus meerijden.
Om alvast in de vakantiestemming te komen geven we je graag alvast wat inspiratie voor leuke uitstapjes, hieronder de favorieten van onze gasten. Er zijn ook andere excursies beschikbaar op de bestemming. De getoonde prijzen dienen als indicatie, voor baby’s en kinderen gelden er speciale kortingsprijzen. Houd er rekening mee dat alles onder voorbehoud is.
De transfertijden vanaf Bodrum zijn als volgt:
Marmaris - ongeveer 135 minuten (vanuit Dalaman ca. 90 minuten)Içmeler - ongeveer 140 minuten (vanuit Dalaman ca. 130 minutenHisaronu (bij Marmaris) = 150 minuten (vanuit Dalaman ca. 90 minuten)Fethiye = 200 minuten (vanuit Dalaman ca. 60 minuten)