Op een klein schiereiland in het zuiden van Toscane ligt het charmante stadje Orbetello. Via een dijk is deze stad verbonden met het voormalige eiland Argentario. Orbetello ligt aan de gelijknamige lagune en is daarom een unieke bestemming om je vakantie door te brengen. Geniet hier van de betoverende zandstranden, boeiende geschiedenis en rijke gastronomie.
Spaanse bezetting
Orbetello kent een indrukwekkende geschiedenis. Vroeger was deze stad een belangrijke Spaanse bezetting en dat kun je nog goed zien. Zo vormt het Spaanse fort, samen met de eeuwenoude stadsmuren de toegangspoort van het centrum. Het belangrijkste bouwwerk van de stad, de kathedraal Santa Maria Assunta is weer typisch Italiaans en is de alleroudste kathedraal in de lagune van Venetië. Het bouwwerk heeft een Veneto-Byzantijnse stijl en prachtige, kleurrijke schilderingen. Een andere must-see is de bekende Moline Spagnolo. Het is de laatste van de negen overgebleven molens die de Sienezen (inwoners van Siena) in totaal bouwden.
Binnen en buiten de stadsmuren van Orbetello
Binnen de oude stadsmuren vind je pittoreske straatjes en gezellige pleinen met allerlei knusse trattoria’s, pizzeria’s en leuke bars. Je kunt hier genieten van de lekkerste wijnen uit Toscane en van andere lokale specialiteiten als gerookte paling en ravioli, gevuld met vlees, kaas of verse vis uit de lagune. Bezoek ook eens de havenstadjes Porto Ercole en Porto Santo Stefano die op Argentario liggen. Vanaf Porto Santo Stefano kun je met de veerboot naar het idyllische eiland Giglio dat bekend staat om de schilderachtige huisjes, oude ruïnes en brede zandstranden. Aan de andere kant van Orbetello grenst Orbetello Scalo. Vanaf hier kun je gemakkelijk op de trein stappen naar de stad Grosetto of het imposante Rome; erg fijn, zo kan je de auto eens lekker laten staan en hoef je zelf niet te rijden in deze drukke steden.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Italië is Rome.
Taal:
De officiële taal is Italiaans. In enkele delen van Italië spreekt men Duits (Zuid-Tirol) of Frans (Piemonte). In de grote steden en in de toeristische centra kun je terecht in het Engels en in het Duits.
Tijd:
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Valuta:
De officiële munteenheid in Italië is de euro. In Italië vind je vele pinautomaten waarbij je veelal 24 uur per dag kunt pinnen. In de restaurants of winkels is pinnen echter niet altijd mogelijk. Advies is om hier met contant geld te betalen. Ook kun je betalen met een creditcard. Dit is alleen vaak niet mogelijk in de ristorante (kleine restaurants) en in kleinere winkels.
Voltage:
Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Het stopcontact is soms wel anders van vorm. In dat geval kun je een tussenstekker kopen in de supermarkt.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.
Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Reisleiding:
Sicilië: in de regio Sicilië, Letojanni, Taormina en Giardini Naxos is Sunweb reisleiding aanwezig. In de regio Cefalu een plaatselijke Engelssprekende vertegenwoordiger aanwezig.
Calabrië: in de regio Calabrië is geen Sunweb reisleiding aanwezig. Je wordt hier opgevangen door onze lokale Engelsprekende vertegenwoordiger.
Op het vaste land van Italië is geen reisleiding aanwezig.
Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijk op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.
Telefoneren:
Je kunt met je mobiele telefoon telefoneren in Italië. Wij adviseren je om dit zoveel mogelijk te beperken, vanwege de hoge kosten die worden verrekend. Informeer voorafgaand de vakantie hierover bij uw provider. Wil je gebruikmaken van het internet via je telefoon, dan raden wij aan om dit via een Wireless netwerk te doen. Zet ook altijd in het buitenland dataroaming uit.
Alarmnummer:
Het alarmnummer in Italië voor de politie is 112.
Eten & drinken:
Italië staat bekend om de pasta's en pizza's, maar ook om de smaavolle wijnen zoals de Chianti en de o zo populaire Prosecco. Als je in Italië bent, ben je verzekerd van lekker eten en drinken. Kortom, genieten!
Het water in Italië is niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Je kunt het beste in de supermarkt of bij je hotel/appartement flessen water kopen. Let op dat deze flessen gebotteld zijn en niet gevuld zijn met kraanwater.
Fooien:
Het is in Italië de gewoonte om in bars, restaurants en hotels een fooi van ongeveer 10% te geven.
Openingstijden:
Op maandag zijn in Italië veel winkels gesloten. Op de overige dagen zijn de winkels geopend tot ca. 19.30 uur. Tussen de middag, van 12.30-15.30 uur, zijn de winkels i.v.m. de siësta gesloten.
Zwembad regels
Over het algemeen geldt in Italië dat je in zwembaden verplicht een badmuts op moet. Mannen moeten een strakke zwembroek dragen. Zwemshorts zijn veelal verboden.