Hoofdstad:
De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen.
Taal:
De officiële taal is Duits, maar met Engels kun je vaak ook terecht.
Tijd:
Oostenrijk heeft geen tijdsverschil met Nederland. Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.
Valuta:
De officiële munteenheid van Oostenrijk is de euro. Pinnen is geen probleem. Vrijwel overal zijn betaalautomaten aanwezig waar je kunt pinnen. Ook betalen met creditcard is op sommige plaatsen mogelijk.
Voltage:
Het voltage is 230 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.
Alarmnummer:
Het alarmnummer in Oostenrijk voor de politie, ambulance en brandweer is 112.
Reizen met de auto naar Oostenrijk:
•de maximum snelheid op de snelwegen is 130 km/uur. Op sommige snelwegen is de maximum snelheid tussen 22.00-05.00 uur 110 km/uur. Dit wordt ter plaatse d.m.v. borden aangegeven.
•In Oostenrijk is het verplicht te volgende zaken in de auto te hebben:
-gevarendriehoek
-verbanddoos
-veiligheidsvest met reflecterende strepen. De bestuurder dient deze te dragen bij het verlaten van de auto langs de weg buiten de bebouwde kom bij pech of ongeval. Veiligheidsvesten zijn o.a. te koop bij de ANWB.
Wanneer je naar Oostenrijk reist via België dan ben je ook verplicht een brandblusser in de auto te hebben.
•Op alle snelwegen in Oostenrijk is voor motorvoertuigen tot 3500 kg een tolvignet verplicht. Uitzondering hierop vormt een aantal Sondermautstrecken waar geen vignetplicht geldt, maar wel apart tol betaald moet worden. Een overzicht van de tolwegen en tarieven is o.a. terug te vinden op de website van de ANWB.
•Voor motorvoertuigen (ook campers) met een gewicht van meer dan 3500 kg is een GO-box verplicht op de snelwegen.
•Voor een aanhanger is geen apart vignet nodig.
•Op de A14 tussen Duitse grens en afslag Hohenems (tegen de Zwitserse grens) is er keuze tussen een vignet en een dagkaart (KorridorVignette).
•De vignetplicht geldt ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Sud. Voor onbepaalde tijd zal op dit traject echter niet gecontroleerd worden op het bezit van een vignet bij voertuigen tot 3500 kg. Het vignet blijft wel verplicht en het niet voeren daarvan is voor eigen verantwoordelijkheid.
•Je kunt het vignet kopen bij de ANWB of in Oostenrijk bij de grote grensovergangen. Een vignet voor 10 dagen voor de auto kost € 10,50. Een vignet voor 2 maanden voor de auto kost € 25,90.
Indien je tijdens je autovakantie naar Oostenrijk overnacht in Duitsland:
•Milieusticker voor stadscentra Duitsland.
•Steeds meer Duitse steden weren vervuilende auto’s uit het centrum. Alleen met een milieusticker krijgt men toegang tot de stadscentra en sommige B-wegen (Umweltzone). Ook buitenlandse toeristen moeten een milieusticker op de auto hebben. Deze milieustickers (Umweltplaketten) zijn te koop bij de ANWB of bij de Duitse keuringsinstanties TÜV en Dekra.
Kijk voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt.
Eten en drinken:
Oostenrijk staat bekend om de echte onvervalste wienerschnitzels, Sachertorte, kaiserschmarrn en glühwein. Ook Wiener rostbraten met spätzle, vele fantastische wildschotels en regionale specialiteiten zijn tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De dranken doen niet voor de gerechten onder. De G’spritztes (wijn met spuit- of bronwater) als uitstekende dorstlesser, goede desertwijnen, de vele soorten (lokaal gebrouwen) bier en uiteraard de schnapps zetten Oostenrijk ook op de gastronomische kaart.
Fooien:
Het is in Oostenrijk de gewoonte om in bars en restaurants het totaalbedrag af te ronden naar boven.
Openingstijden:
In Oostenrijk zijn de winkels meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur. Donderdagavond is koopavond en dan zijn de winkels geopend tot 19.30 uur. Op zaterdag zijn sommige winkels geopend tot 13.00 en anderen tot 17.00 uur.
Lees meer Oostenrijk