Hoofdstad:
De hoofdstad is Bern.
Taal:
Zwitserland kent verschillende talen. Het grootste deel spreekt Duits. Verder wordt er ook veel Frans en Italiaans gesproken.
Tijd:
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Valuta:
De officiële munteenheid is de Zwitserse franc. De wisselkoers in augustus 2017 is € 1,- = ca. 1,13 CHF en 1 CHF = ca. € 0,88. De koers kan tussentijds veranderen.
Voltage:
Het voltage is 230 volt.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.
Telefoneren:
Een Nederlandse mobiele telefoon werkt ook in Zwitserland. Om naar Zwitserland te bellen vanuit Nederland, toets je eerst het landnummer 0041 en dan het netnummer zonder nul en daarna het abonneenummer. Vanuit Zwitserland naar Nederland is het landnummer 0031.
Alarmnummer:
Het landelijke alarmnummer is 112.
Reizen met de auto:
De nationale wegen zijn goed begaanbaar. Houd er rekening mee dat je voor de snelwegen een tolvignet nodig heeft. Het tolvignet is in Zwitserland verkrijgbaar bij de snelweggrensovergangen en in Nederland bij de ANWB. De kosten bedragen CHF 40,-. Tevens wordt tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel.
Voor winterbanden geldt in Zwitserland geen wettelijke regeling, maar winterbanden worden wel aanbevolen. Bij een ongeval kan het niet gebruiken van winterbanden een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en leiden tot strafrechtelijke vervolging. Reis je via Duitsland dan zijn winterbanden bij winterse omstandigheden wel verplicht. Informatie over het gebruik van sneeuwkettingen en winterbanden kun je o.a. opvragen bij de ANWB.
Bij pech of een ongeluk wordt geadviseerd om een reflecterend vest te dragen. Dit vest is te koop bij de ANWB. Het is lichtgewicht en reflecterend.
Reis je via Frankrijk:
Let op: in sommige steden is het vanaf 1 juli 2017 verplicht om een milieusticker te hebben. Rijd je over de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, dan heb je in veel gevallen ook een milieusticker nodig. Het vignet is niet langs de weg te krijgen, maar alleen online te bestellen. De Franse politie adviseert het aanvraagformulier en de bevestiging uit te printen en mee te nemen als het vignet niet tijdig per post wordt bezorgd. Het bestelformulier is via deze website te vinden: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande-ext/cgu
Toekomste milieuzones kun je via deze website terug vinden: https://nl.france.fr/nl/bereid-je-reis-voor-naar-frankrijk/milieuzones-frankrijk-ecovignet-critair
Eten en drinken:
In Zwitserland zijn de gerechten vooral streekgebonden. Een bekend gerecht is rösti en kaas in bijvoorbeeld raclette of fondue. Daarnaast is de Zwitserse chocolade bekend. Het is mogelijk om kraanwater te drinken.
Fooien:
Als je tevreden bent over de dienstverlening kun je een fooi geven door het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen.
Openingstijden:
De meest winkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 18.30 uur. Op zaterdag zijn de winkels open tot 16.00 of 17.00 uur. Regelmatig komt het voor dat op maandagmorgen en/of zaterdagmiddag de winkels gesloten zijn.
Veiligheid:
In Zwitserland is het dragen van een skihelm niet verplicht maar wordt (met name voor kinderen) sterk aangeraden. In een skiklas wordt het dragen van een helm vaak wel verplicht gesteld.
Lees verder