1. Home
  2. Vakantie
  3. Frankrijk
  4. Aquitaine
  5. Sarlat-la-Canéda
Sarlat-la-Canéda

Vakantie Sarlat-la-Canéda

Algemene informatie

Het dorp Sarlat-la-Canéda ligt in het departement Dordogne. In de buurt van dit prachtige dorp is de bekende Franse film 'Chocolat' opgenomen. Sarlat is een bruisend dorp met veel culturele festivals. Zo veranderen in de zomer, de pleinen bij zonsondergang, tot podia voor spectaculaire optredens van straatartiesten.

Smakelijk eten

Het dorp staat bekend om de vele lokale specialiteiten, zoals foie gras en pommes de terre sarladaises. Je kunt hier de pure Franse keuken proeven en wie wil dat nou niet? Voor een goede prijs kun je verse truffels kopen op het jaarlijkse truffelfestival in januari en iedere zaterdag kun je een bezoek brengen aan de traditionele Franse markt in het dorpscentrum. Hier vind je kramen vol met vers geplukte aardbeien en knapperige walnoten. In Sarlat barst het ook van de terrasjes. Hier kun je na de markt, onder het genot van een goed glas Franse wijn en vers bereide eendenborst, genieten van de zon en het amusement op straat.

Ontdekkingstocht door de natuur

Het heuvelachtige landschap van Sarlat kun je vanaf het land, het water of vanuit de lucht verkennen. Je kunt een kano huren en een tocht maken over de uitgestrekte rivier Dordogne. Ben je een echte daredevil? Vlieg dan met een parapente door de lucht en bewonder het adembenemende uitzicht op het pittoreske Sarlat. Je kunt ook een fietstocht maken naar de indrukwekkende grotten van Lascaux vol met prehistorische muurschilderingen.

Het weer

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max.
29ºC
29ºC
29ºC
31ºC
30ºC
29ºC
28ºC
26ºC
27ºC
28ºC
28ºC
28ºC
Min.
26ºC
26ºC
27ºC
28ºC
28ºC
26ºC
25ºC
24ºC
25ºC
25ºC
26ºC
26ºC

Populaire accommodaties

Praktische informatie

Hoofdstad:
De hoofdstad van Frankrijk is Parijs.

Taal:
De officiële taal is Frans.

Tijd:
Frankrijk heeft geen tijdsverschil met België. Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.

Valuta:
De officiële munteenheid van Frankrijk is de euro. Pinnen is geen probleem. Vrijwel overal zijn betaalautomaten aanwezig waar je kunt pinnen. Ook betalen met creditcard is op vele plaatsen mogelijk.

Voltage:
Het voltage is 230 volt. Sommige geaarde stopcontacten zijn anders van vorm. Je kunt hiervoor een verloop(reis)stekker gebruiken.

Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.

Alarmnummer
Het alarmnummer in Frankrijk voor de politie, ambulance en brandweer is 112.

Reizen met de auto naar Frankrijk:
*De maximum snelheid op de snelwegen is 130 km/uur. De maximum snelheid voor bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs is 110 km/uur.


*Op de meeste Franse snelwegen geldt een tolheffing


* In sommige steden is het verplicht om een milieusticker te hebben. Rijd je over de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, dan heb je in veel gevallen ook een milieusticker nodig. Het vignet is niet langs de weg te krijgen, maar alleen online te bestellen. De Franse politie adviseert het aanvraagformulier en de bevestiging uit te printen en mee te nemen als het vignet niet tijdig per post wordt bezorgd. Het bestelformulier is via deze website te vinden:
https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande-ext/cgu


* In Frankrijk is het verplicht te volgende zaken in de auto te hebben:
Gevarendriehoek en veiligheidsvest met reflecterende strepen. De bestuurder dient deze te dragen bij het verlaten van de auto langs de weg buiten de bebouwde kom bij pech of ongeval. (Veiligheidsvesten zijn o.a. te koop bij de ANWB) en wanneer je naar Frankrijk reist, dan ben je ook verplicht een brandblusser in de auto te hebben.

Eten en drinken:
Du pain, du vin.... Eten is een heel belangrijk deel van het leven in Frankrijk. De Franse keuken is uitstekend en de keuze aan (streek)gerechten is enorm. Er zijn meer dan 400 soorten kazen, waaronder brie, roquefort en reblochon. Elke streek kent zijn eigen worsten, soorten brood en, uiteraard, fantastische wijnen zoals uit de Bourgogne, Bordeaux, Médoc en niet te vergeten Champagne. Bekende streekgerechten zijn de cassoulet (stoofpotje met worst) en de bouillabaisse (Provençaalse vissoep uit Marsseille). 

Fooien:
Het is in Frankrijk de gewoonte om in bars en restaurants een fooi van ongeveer 5% te geven.

Openingstijden:
In Frankrijk zijn de winkels meestal geopend van dinsdag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-18.30 of 19.30 uur. In kleinere plaatsen zijn de winkels van 12.00-14.00 uur en op zaterdagmiddag gesloten. Warenhuizen zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-20.00 uur. Bakkers sluiten vaak om 13.00 uur. Sommige bakkers gaan aan het eind van de middag/vroege avond en op zondag in de ochtend nog even open.

Zwemkleding
In Franse zwembaden is het dragen van een strakke zwembroek voor mannen verplicht.

Leeftijd
Om op vakantie te kunnen gaan naar Frankrijk, zal er altijd een persoon die 18 jaar of ouder is mee moeten gaan.